Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Almás rácsos sütemény

Almás rácsos sütemény
Almás rácsos sütemény
105 perc / előkészület: 30 perc főzés: 25 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Anyuméknak néha eldurran az agya, és hoznak nekünk 5-10 vagy 25 kiló almát (mint most legutóbb), hogy az unoka egye a vitamint... A Fiamnak az alma evés meg inkább egy büntetés, mint csemege... Aztán kutakodtam egy kicsit nagymamámnak a receptes füzetében... Igaz, hogy az Ő receptjében körtével készült, de ezen kívül mást nem változtattam. :)

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

  • 1.5 kg savanykás alma
  • fahéj ízlés szerint
  • 4 ek cukor (ízlés szerint)
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet elkeverjük a sütőporral, és elmorzsoljuk a vajjal. Beletesszük a többi hozzávalót, és összegyúrjuk. A tészta nagyon nehezen áll össze, de nem kell hozzá plusz folyadék! 
  2. A kész tésztát hűtőbe tesszük, míg elkészítjük az almás (vagy bármilyen más gyümölcsös pl.: cseresznyés, meggyes, körtés stb...) tölteléket. (Ha szoba hőmérsékleten hagyjuk, akkor törni fog a tészta, és nem lehet vele már dolgozni!)
  3. A töltekéhez az almát negyedekbe vágjuk, majd "felkockázzuk", leöblítjük és egy lábasba tesszük, vizet ne hagyjunk alatta, az alma úgyis levet enged. Rászórunk néhány evőkanál cukrot (az alma savanúságától is függ), egy kevés fahéjat, majd fedő alatt, kb. 20-30 perc alatt puhára pároljuk/dinszteljük. Az elején figyeljük, hogy a cukor miatt, nehogy leégjen. Ez egy teflon edénnyel orvosolható!
  4. A tésztát ketté vesszük, az egyik felét elnyomkodjuk egy sütőpapírral bélelt tepsi aljában, a kihűlt almás tölteléket ráöntjük (azzal a lével együtt amit engedett!), a tetejére a másik adag tésztából rúdakat sodrunk, és keresztben berácsozzuk vele a sütit.
  5. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és mérsékeljük a lángot 140 fokra! Kb. 50 perc alatt sül meg. Hidegen szeleteljük! Ha van türelmünk várjuk meg a másnapot, akkor még jobb, mint frissen, mert a tészta teljesen átpuhul, és igazán omlós lesz!
  • sütési hőfok: 140°C
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 14
össznézettség: 53 436
elküldve: 16
receptkönyvben: 275
elkészítve: 16/19
Facebookon megjelent: -

szakács

Niki.

Mióta szakács: 2011.05.04.
9 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
babakonyha: baba 12-18 hónap
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

rácsos süti, almás lepény, omlós rácsos

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szekely.ewy
szekely.ewy Sat, 2018-02-10 22:36

Nem tudok túl jól sütni, de még így sem okozott nehézséget az elkészítése. Nagyon finom lett, csak ajánlani tudom. :)

hanna2014
hanna2014 Fri, 2016-07-01 18:46

ma sütöttem meg és nagyon finom lett! :)
1 kiló körtét, 2 db nagy almát, és mazsolát tettem bele. A gyümölcs levét nem mertem beleönteni, mert féltem, hogy nyers lesz tőle a tészta, de az utolsó 5 percben gyorsan kihúztam a sütit a sütőből, és löttyintettem rá egy keveset belőle. Így nem maradt nyers az alsó tésztaréteg, és nem is száradt ki a teteje.

cccccsilla
cccccsilla / cccccsilla Fri, 2016-03-11 12:27

Szia! Elkészítettem, és mivel úgy keresek receptet hogy megnézem a hozzászólásokat is, így gondoltam mindenképpen megírom, hogy mindenkinek ajánlom ezt a receptet, mert pontos, tökéletes és nagyon finom. Én almás-körtés verzióban készítettem el. Igazi omlós pite recept. Következőleg túrós mazsolásan próbálom majd ki, de szerintem meggyel is isteni lehet.

879
finomliszt 50 dkg
sütőpor 1 csomag
porcukor 15 dkg
vaj 25 dkg
tojássárgája 3 db
citrom 1 db
alma 1.5 kg
fahéj 0 ízlés szerint
cukor 4 ek