Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Almás rakott kelkáposzta

Almás rakott kelkáposzta
Almás rakott kelkáposzta
100 perc / előkészület: 30 perc főzés: 45 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon szeretjük a rakott kelt, több változatban is. Az egyik kedves ismerőstől nagyon finom, édes almát kaptunk, de nem starking, azt nem szeretjük. Azt gondoltam, hogy mi lenne, ha a szokásos rakott kelt ezzel a finom almával rétegezve készíteném el. Nekünk nagyon ízlett, sikerült az ötletem:-)) Mivel másnapra is szerettem volna, hogy maradjon az ételből, ezért két kisebb tepsibe készítettem el. Pont az elkészítés alatt volt itt a barátnőm, akinek 9 gyermeke van, és kíváncsian nézte, hogy a megszokott receptet, mivel fogom és hogy változtatni. Két nap múlva hívott, a gyermekeinek is tetszett ez a rakott kel változat. Nagyon örültem neki, így cserélgetünk mi recepteket. :-))

Ennyi a történet.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Aki nagyobb családot lát el finom étellel, teheti egy nagy tepsibe, és bármilyen sajtot, amit szeretnek, használhat hozzá. Én edámit használtam, és a finom ízt, a kifejezetten finom zamatos-édes alma adta meg az egész ételnek:-)) Természetesen nem csak zacskós, hanem a szokásos módon elkészült párolt rizzsel is készülhet. Előtte finom gombócleves volt, ezért mivel az laktató, így az aznapi, és másnapi ebéd ötlete is megvolt, illetve már maga az étel is:-)) A finom leves után elég volt a kisebb tepsi rakott almás - kelkáposzta. Finom házi szörp, aki szereti, természetesen finom bor.
 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kelkáposztát külső leveleitől megszabadítva, torzsáját kivágva felaprítjuk, ételízesítős, köménymagos vízben felteszük főni (kb. forrástól számítva 20 perc).
  2. Olajon a felkockázott vöröshagymát és a kicsire vágott fokhagymát kevés sóval, fedő alatt, puhára pároljuk, tűzről levesszük, beletesszük az őrölt pirospaprikát, elkeverjük, beletesszük a kicsumázott, vékonyra felkarikázott zöldpaprikát, a lehéjazott, feldarabolt paradicsomokat, sózzuk, borsozzuk, és visszatesszük a tűzre kis lángra. Ha levet enged, beletesszük a darált húst, és amíg mindenütt a hús fehér nem lesz, néhány keverés mellett főzzük. Ha kész, beletesszük a zöldfűszereket felaprítva, és mivel enged levet a paprika és paradicsom, fedő alatt kis lángon (kb. 150 fokon, 45 percig) főzzük tovább a darálthúsos pörköltet. Néha kóstoljuk meg, lehet még ízesíteni, majd kikapcsoljuk, ha kész.
  3. A pörkölt feltevésekor egy fazékba vizet és sót teszünk, felforraljuk, és egy fakanálra aggatva a zacskókat, kifőzzük a rizst, majd lecsepegtetve tálba borítjuk (dobozon a főzési idő, forrástól számítva kb. 15 perc ).
  4. A kelkáposztát is leszűrjük, és egy másik tálba szedjük ki.
  5. Ha kóstolás alapján kész a pörkölt, megfőtt a rizs és a kelkáposzta, akkor az almákat fogjuk kicsumázni, felkarikázni vékonyra.
  6. Lereszeljük a sajtot, jól átkeverjük a krémfölt, két kicsi vagy egy nagyobb tepsibe rétegezzük a hozzávalókat: két sor almakarika, rátesszük a pörköltet, hogy ellepje, rátesszük a rizst úgy, hogy mindenütt betakarja , majd a leszűrt kelkáposztát, újra egy réteg rizs következik, erre jön két sor alma, leöntjük a krémföllel úgy, hogy mindenhova jusson, és ellepje az alatta lévő rétegeket, majd megszórjuk a reszelt sajttal egyenletesen.
  7. Előmelegített sütőbe téve addig sütjük, amíg a sajt rá nem olvad, illetve kissé aranybarna színű nem lesz
  8. Kivesszük, kissé hagyjuk hűlni, hogy éles késsel fel tudjuk kockázni, és tálaláskor almaszeletekkel díszíthetjük.

  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x20x6 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 401
elküldve: 2
receptkönyvben: 99
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Éva-Anyóca

Mióta szakács: 2010.07.13.
350 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
szezon: nyár
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

rakott kel édes almával, darált húsos-almás kelkáposzta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1539
darált sertéshús 60 dkg
olívaolaj 3 ek
vöröshagyma 3 közepes fej
fokhagyma 4 gerezd
zöldpaprika 10 db
paradicsom 5 db
zellerlevél 3 db
petrezselyem 1 csokor
négyszínű bors 1.5 kávéskanál
fűszerpaprika 5 teáskanál
0 ízlés szerint
gyors rizs 500 g
alma 6 db
kelkáposzta 80 dkg
őrölt fűszerkömény 2 teáskanál
ételízesítő 2 ek
tejföl 550 g
trappista sajt 25 dkg