Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Almatorta Baklavaria konyhájából

Almatorta Baklavaria konyhájából
Almatorta Baklavaria konyhájából
65 perc / előkészület: 20 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Múlt héten búcsúztattuk az egyik kollégámat, ezért szerveztünk egy kis búcsúztató partyt neki a nap végére. Előző nap ötleteltünk a többiekkel, hogy mit készítsünk, mit hozzunk az összejövetelre, amikor a csapat egyetlen férfi tagja felvetette: "...például Emese süthetne egy tortát..", "...mert én szem előtt tartom a csapat érdekeit, Te pedig már bizonyítottál. :) " Ez azt jelenti, sütnöm kell este egy tortát, de mit?

Amerikai almás pite!! Igen! Senki nem fogja elhinni nekem, hogy még sose próbáltam ki a tradicionális amerikai almás pitét, de A's búcsúztatója tökéletes alkalomnak bizonyult kipróbálni Angela Nilsen receptjét.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A töltelékhez és a mázhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához a vajat és a cukrot egy nagy tálba tesszük, és robotgéppel jó alaposan kikeverjük. Üssük bele egy egész tojást és egynek a sárgáját (a fehérjét megtartjuk a mázhoz), és kb. 1 perc alatt jól összedolgozzuk a vajjal. Ezt követően a lisztet fokozatosan hozzáadagoljuk. Egy ideig fakanállal dolgozzuk össze, majd kézzel fejezzük be a tészta kidolgozását. Óvatosan dolgozzuk labda formába, csomagoljuk folpack-ba, és tegyük a hűtőbe kb. 45 percre. 
  2. Amíg a tészta hűl a hűtőben, az almát megpucoljuk, kimagvazzuk, és felszeleteljük vékony, kb. 5 mm-es cikkekre. Összekeverünk a porcukrot a fahéjjal és a liszttel egy akkora tálba, amibe később az alma is belefér.
  3. Miután a tészta lehűlt egy kicsit, előmelegítjük a sütőt 190°C-ra. A mázhoz a tojásfehérjét egy villával finoman felverjük egy kis tálkában és félretesszük.
  4. A tészta 1/3-át levágjuk és visszacsomagoljuk a folpack-ba, amíg a tészta 2/3-át kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy 20-22 cm-es piteformát. Akkorára nyújtsuk a tésztát, hogy kicsit nyúljon túl a formán. 
  5. Az almát forgassuk bele a lisztes, porcukros, fahéjas keverékbe és egyből tegyük is bele a piteformába, hogy a porcukor nagyon ne olvadjon el az almán. A tészta maradék 1/3-át is nyújtsuk ki kb. 28 cm-esre, és borítsuk be az almát vele. 
  6. Egy kis vízzel kenjük körbe a tészta szélét, majd a tésztafedelet nyomkodjuk rá kicsit az almára. A felesleges tésztaszéleket egy éles késsel levágjuk és a tészta tetején vágjunk öt kicsi hasítékot, hogy a gőz ott távozhasson sütés közben. (Ha szeretnénk, a tortát ennél a lépésnél le is lehet fagyasztani és később frissen kisütni.) 
  7. A tojásfehérjével bekenjünk a tésztát és megszórjuk egy kevés porcukorral. Kb. 40-45 percig sütjük, amíg szép aranybarnára nem sül. Ekkor kivesszük a sütőből és 5-10 percig hagyjuk hűlni. Tálalás előtt még egy kis porcukorral meghintjük. 
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 22 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 329
elküldve: 0
receptkönyvben: 39
elkészítve: 0/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Baklavaria

Mióta szakács: 2012.09.12.
54 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
alkalom: születésnap, buli receptek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

búcsúzós almatorta, almatorta, fahéjas almatorta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

554
vaj 22.5 dkg
porcukor 5 dkg
tojás 2 db
teljes kiőrlésű liszt 20 dkg
diabetikus liszt 15 dkg
tojás 1 db
tojássárgája 1 db
alma 1 kg
porcukor 14 dkg
fahéj 0.5 ek
diabetikus liszt 3 evőkanál
tojásfehérje 1 db