Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Almatorta kardamommal

Almatorta kardamommal
Almatorta kardamommal
65 perc / előkészület: 25 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a vajastésztás almatortát hétvégén készítettem egy születésnapra. Ez volt a kísérő az ajándék mellé. Az almát ismét kardamom maggal ízesítettem. A vajas tésztával jól lehet díszíteni, ezért éltem is a lehetőséggel. (Ez a torta is jó példa arra, hogy egyszerű alapanyagokból is készíthetünk díszes, mutatós tortát.)

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez és a tészta megszórásához

ajánlat

Az almát őrölt fahéjjal, reszelt citromhéjjal is ízesíthetjük.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a tölteléket.
  2. Az almákat meghámozzuk, magházukat kivágjuk, vékonyan felszeleteljük és meglocsoljuk citromlével.
  3. A szeletelt almát a cukorral, a tört kardamom maggal elkeverjük és fedő alatt 15- 20 percet pároljuk úgy, hogy ne maradjon leve (az utolsó percekben vegyük le a fedőt.)
  4. A tészta 2/3 részét lisztezzük be és két fólia között nyújtsuk akkora kerek, vékony lappá, hogy egy 24 cm átmérőjű tortaformát ki tudjunk vele bélelni. Szurkáljuk meg a tésztát, öntsük bele a párolt almát és egyengessük el.
  5. A maradék tésztát lisztezzük be és két fólia között nyújtsuk akkora vékony kerek lappá, hogy be tudjuk vele fedni az almát tölteléket. A közepét lyukasszuk ki. A leeső tésztadarabokból készíthetünk díszeket a tortára.
  6. Felvert tojással kenjük át a tortát, majd 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt süssük aranysárgára. (Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a tészta.)
  7. Langyosan, porcukorral megszórva, szeletelve kínáljuk.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 24 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 900
elküldve: 1
receptkönyvben: 46
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Tündér

Mióta szakács: 2010.03.19.
257 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

omlós tésztás almatorta, kardamomos almatorta

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Reveda
Reveda Mon, 2012-04-23 09:35

A családom nagyon szereti ezt a típusú almatortát, így sokszor csinálok. Én annyi különbséggel, hogy az alma tölteléket nem párolom, a tetejét sütés előtt nem kenem le, hanem, amikor megsült baracklekvárral kenem át. Ízesíteni gyömbérrel és őrölt fahéjjal szoktam. Így is nagyon finom. Kardamommal még nem ízesítettem, de ki fogom próbálni.

870
finomliszt 25 dkg
vaj 15 dkg
cukor 3 ek
víz 2 ek
1 csipet
alma 10 közepes db
kardamom 5 db
cukor 10 dkg
citromlé 1 fél citromból nyert
tojásfehérje 1 db
porcukor 1 ek