Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Almatorta krémsajttal

Almatorta krémsajttal
Almatorta krémsajttal
50 perc / előkészület: 15 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyre lelkesebb nézője/olvasója vagyok a Joy of baking c. blognak. Ezt a süteményt is ott találtam. Nem volt túl bonyolult lefordítani, elkészíteni sem annyira. A sütéssel még csak ismerkedem, ezért félve vágtam bele ennek a receptnek az elkészítésébe is. Mindenképpen savanyú almával fogom legközelebb csinálni, és lehet, hogy még egy kis citromlé sem árt a krémbe. Különleges és ízletes sütemény, érdemes kipróbálni. Nem a megszokott almás süti.

hozzávalók / 4 adag

Az omlós tésztához

A krémhez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához valókat lazán összedolgozzuk, akár kézzel, akár konyhai robotgéppel. Nem kell összeállnia egy nagy golyóvá, maradhat darabokban.
  2. A tésztát belenyomkodjuk a kivajazott kör alakú, levehető oldalú tepsibe. Fontos, hogy az oldalát is kivajazzuk olyan 1-2,5 cm magasságig.
  3. A tészát vékonyan kell elnyújtani a tepsiben (egy kanál és a kezünk segítségével), úgy, hogy tepsi oldalára is jusson olyan 1,5-2,5 cm magasságig.
  4. A tésztát tepsivel együtt a hűtőbe helyezzük, amíg előkészítjük a többi hozzávalót.
  5. A krém összetevőit eldolgozzuk egy tálban, ráhalmozzuk a tésztára, és az egészet visszahelyezzük a hűtőbe, amíg az almákat meghámozzuk, feldaraboljuk.
  6. Hosszúkás darabokra vágjuk az almákat, majd megforgatjuk őket a fahájas cukorban. (Mennyei illata lesz ettől!) Ráhalmozzuk őket a krém tetejére.
  7. Utolsó műveletként rászórjuk a vágott mandulát a sütemény tetejére, és az előmelegített sütőbe helyezzük.
  8. A tepsink alá egy nagyobb gáztepsit helyezünk, mivel sütés közben esetleg egy pici almalé kifolyhat a levehető oldalú edényből.
  9. 10 percig nagy lángon sütjük (230 fok), majd lejjebb vesszük a hőmérsékletet, és még 25-30 percig sütjük.
  10. Akkor jó a sütemény, amikor a tészta szép barnára sült, az almák is barnulnak, és egy kést beleszúrva szinte tiszta marad a  késünk hegye.
  11. Miután kivettük a sütőből, hagyjuk, hogy a forma lehűljön, csak akkor csatoljuk le az oldalát (10-15 perc).
  12. Finoman vezessük végig a késünket a tészta és a forma között, nehogy valahol odaragadjon a sütemény oldala formához, és leszakadjon a tészta az eltávolításkor.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 23 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 7 273
elküldve: 1
receptkönyvben: 65
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Tuvia

Mióta szakács: 2011.01.12.
97 recept

receptjellemzők

konyha: angol
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
mikor: ebéd
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

apple tart, almás sütemény, almás-krémsajtos sütemény, krémsajtos almás sütemény

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Tuvia13
Tuvia / Tuvia13 Sat, 2011-11-05 20:05

Kedves Stonyoka, köszönöm az érdeklődést. Szerintem is érdemes kipróbálni, ha gondolod linkelek neked egy videót is az elkészítésről, de gondolom, nem fog amúgy problémát okozni. Mint fentebb is írtam, én mascarponét használtam, de máskor biztos valami keményebbet fogok, philadelphiát mondjuk, mert egy kicsit aggódtam sütés közben a krém állaga miatt. Én úgy gondolom, hogy a philadelphiával is nagyon finom lesz. Az eredeti is cream cheese-t ír: http://www.joyofbaking.com/AppleTart.html
Jó sütést, és kérlek írd majd meg, milyen lett :)

Kat
Kat Sat, 2011-11-05 17:44

Kedves Tuvia!

Ki fogom próbálni a receptedet, mert biztosan nagyon finom lehet. Én személy szerint imádom az almás sütiket (is). :) További kellemes hétvégét! Üdv.:Kata
Ui.: És mi van akkor, ha mondjuk vegyítjük a mascarponet, a philadelphiával? Akkor lehet pont jó lesz az állaga, nem?

Tuvia13
Tuvia / Tuvia13 Sat, 2011-09-17 16:21

Köszönöm, és nagyon örülök, hogy tetszik. Én mascarponét használtam, de szerintem keményebb krémsajt kellene (pl. philadelphia). Ezzel én is bajban voltam :) De amúgy nem baj, ha remeg a teteje, az eredeti recept is úgy írja. Jó étvágyat hozzá!

stonyoka
stonyoka Sat, 2011-09-17 09:42

Nagyon megtetszett ez a recept. Biztos, hogy ki fogom próbálni. Elárulnád milyen krémsajtot használsz?

829
finomliszt 130 g
cukor 0.25 teáskanál
porcukor 35 g
margarin 113 g
vaj 1 ek
krémsajt 230 g
cukor 50 g
tojás 1 db
vaníliaaroma 0.5 teáskanál
fahéj 0.5 tk
cukor 50 g
alma 4 nagy db
mandula 50 g