Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Amaretti keksz

Amaretti keksz
Amaretti keksz
45 perc / előkészület: 30 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Természetesen minket sem hagyott hidegen Giorgio Locatelli Ízek Itáliája című könyve. Nagyon megörültem, amikor erre a receptre rábukkantam, mert ezekért a kis amaretti kekszekért oda vagyok!:) Nagyon finom kávé vagy tea mellé, vagy csak úgy. Azonban módosítottam a recepten, s hogy ne hördüljön fel senki, gyorsan hozzáteszem, a szakácskönyv remek szerzője erre lehetőséget is ad. Írja, hogy tájegységenként másképp készítik ezt a sütit. Így azokból a hozzávalókból adtam még hozzá, amit ezeken a helyeken is használnak. Az eredeti receptben nem szerepel vaj, csak 120 g tojásfehérje, de említi is Locatelli, hogy van ahol így készítik. Azért adtam hozzá vajat, hogy sütés után kissé omlósabb maradjon. Az eredeti recept keserűsárgabarack magját használja, nekem csak édes volt itthon, így hozzáraktam egy kis amarettó likőrt, valamint a szerző által meghatározott 500 g-nyi cukormennyiséget lecsökkentettem 350 g-ra. Ezeken kívül minden más maradt. Nekem 60 db keksz jött ki ebből az adagból. A süti elnevezéséről még annyit, hogy Olaszországban erre a kekszre azt mondják, bruti ma buoni - ronda, de finom. Hát nem tudom, nekem nagyon tetszettek, amikor kivettem őket a sütőből! :) Az pedig hogy finom, az tutti!

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Kávézgatás vagy tea mellé ajánlom.
Jól záródó, papírral kibélelt fémdobozban érdemes tárolni. Ha véletlenül nyakunkon marad, és már kőkeményre szárad, akkor is jól használható kekszmorzsaként fagylaltok vagy krémek tetejére, sütés nélküli torták alapjába, vagy pöttyöske - félék tésztájába titkos hozzávalóként.
pH besorolás: erősen savasít

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az összes magot finomra őröljük robotgépben.
  2. Egy keverőtálba öntjük, majd hozzákeverjük a kristálycukrot, a sót, a tojásfehérjét, az olvasztott vajat, és az amarettó likőrt, és addig keverjük, míg a krém össze nem áll.
  3. Két gáztepsit sütőpapírral kibélelünk, a krémet pedig egy habzsákba töltjük.
  4. A sütőpapírra kb. 1,5-2 kávéskanálnyi adagokban kis, lapos kupacokat nyomunk a krémből, egymástól kissé távol, mert enyhén szétterül majd. Jól megszórjuk ezután porcukorral a tetejüket, és 12-14 órára állni hagyjuk őket, hogy megszáradjanak kissé, és vékony kéreg alakuljon ki a felületükön.
  5. Az idő leteltével a sütőt előmelegítjük 180°C fokra (/légkeveréses 160°C).
  6. Ezalatt a kekszeket még egyszer hintsük meg porcukorral jól, és ujjainkal körbe-körbe nyomjuk kissé össze, hogy a kéreg, ami kialakult a tetejükön, megrepedezzen, és ettől néz ki majd olyan gusztán.
  7. Amint felmelegszik a sütő, ezen a hőmérsékleten süssük kb.15 percig a sütiket. Enyhén megbarnulnak majd a kekszek a szélük körül. Amikor kivesszük a sütőből, a kekszek még puhák, később azonban megszilárdulnak.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 29 871
elküldve: 0
receptkönyvben: 170
elkészítve: 5/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Mr and Mrs Smith

Mióta szakács: 2009.03.03.
122 recept

receptjellemzők

kalória: alacsony
kategória: aprósütemény
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, uzsonna
diéta: gluténmentes
alkalom: karácsonyi édességek
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

olasz mandulás habcsók, mandulás-mogyorós-sárgabarackmagos habcsók

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ariel76
ariel76 / ariel76 Mon, 2010-08-16 07:55

Szia strawberry

Ha veszel sárgabarackot és a benne lévő kemény magot megszárítod/ elhagyható/ és megtöröd a benne lévő magot tudod felhasználni. Mi gyerekekként mandula helyett ettük.

Szia ariel76

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Fri, 2010-04-16 15:32

Köszike! Utólag én is rájöttem, hogy az interneten kellene keresnem (nem is zudo, ez miért nem jutott eszembe :))))) és a google bio és gyógynövényboltokat dobott ki. Itt van egy gyógynövény kis-és nagyker éppen a házunkkal szemben :) Hát persze, hogy nem kaptam eddig, mert én "rendes" boltban kerestem, mint valami kulináris különlegességet, holott pl. rákellenes táplálékkiegészítő...na, ennyivel is okosabb lettem :)

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Fri, 2010-04-16 15:56

:))) Egyébként valóban, a sárgabarackmag B17 vitamint tartalmaz többek között, s emiatt fontos táplálékkiegészítő lehet. Most már semmi sem állhat utadba e finomság elkészítésében!:) Jó sütést! A legjobbakat: Mrs Smith

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Thu, 2010-04-15 10:50

Kedves Juci! Mi ezt a barackmagot sima bio és gyógynövényboltban vettük, igaz rendelésre hozták, viszont ebből következtetve gyanús, hogy az interneten hamarabb megtalálod, szerintem ott is lehet rendelni, de eddig még úgy nem kerestük, ezért nem tudok oldalt mondani. A cég neve, ami a csomagon van az : RAPUNZEL - lehet, hogy így könnyebben megtalálod. Ha addig véletlenül találok valamit, majd írok újból. a legjobbakat: Mrs Smith

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Thu, 2010-04-15 07:51

Ezt a kekszet eddig csakis azért nem készítettem el (nekem is megvan a Locatelli-könyv :))))forgatom is sűrűn), mert SEHOL NEM KAPOK barackmagot (miskolci vagyok...) esetleg pesti delicates boltokban kapható??? Ha tudnál segíteni, megköszönném.

289
törökmogyoró 50 g
mandula 130 g
sárgabarackmag 10 dkg
cukor 350 g
tojásfehérje 3 db
vaj 50 g
amarettó 20 ml
1 csipet
porcukor 1 ek