Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Amerikai kenyér

Amerikai kenyér
Amerikai kenyér
70 perc / előkészület: 25 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sok és sokféle kenyeret sütöttem eddig, de ez a recept, ami szerintem a világ legegyszerűbb-noha nem a legrövidebb idejű- készítési módját mutatja be, minden eddiginél jobban tetszik.

hozzávalók / 5 adag

ajánlat

Azoknak ajánlom, akik kevés munkaráfordítással szeretnének kiváló ízű, állagú és mutatós kenyeret  kínálni.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hozzávalókat egy nagyobb tálban összekeverjük, 2 perc alatt átgyúrjuk, folpackkal lezárjuk a tálat, és 2 óra hosszat szobahőmérsékleten tartjuk. Ezután hideg helyre tesszük (én a spájz kövére), és másnap reggel megnézzük. Ezalatt 2-3-szorosára kel.
  2. Lisztezett gyúrótáblára tesszük, kézzel kb. 20x30 cm-es téglalap alakúra nyújtjuk, és a kenyérhajtogatás szabályai szerint hajtogatjuk. Lisztezett konyharuhával bélelt kosárba tesszük, a hajtogatott szél lesz fölül. Konyharuhával letakarjuk (munkaráfordítás 10 perc), a konyhapulton további 2 óra hosszat kelesztjük.
  3. Közben begyújtjuk a sütőt, és a hideg sütőbe tesszük a 2,5-3 literes jénai tálat és a fedelét. 20 perc múlva a tűzforró jénai edényt konyharuhára tesszük, vajjal átkenjük alul és oldalt is, és a kenyértésztát belefordítjuk. (Vagyis ami eddig alul volt, most fölül lesz.) Pengével + alakot vágunk a tetejére, a fedelét ráhelyezzük.
  4. Hagyományos gázsütőben 230 fokon 20 percig sütjük. Levesszük a fedelét, behelyezünk egy vízzel töltött edényt, és további 25 percig sütjük ugyanezen a hőfokon.
  5. Rácson hagyjuk kihűlni, és 1 napig nem takarjuk le, nehogy felpuhuljon. Amikor langyosra hűlt, felvágjuk, és a vajjal megkent serclit elégedetten elfogyasztjuk. A héja ropogós, a bélzete mesésen puha. És mindez dagasztás nélkül 20-25 percnyi munkával.
  • sütési hőfok: 230°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 20x20x15 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 68
össznézettség: 10 279
elküldve: 0
receptkönyvben: 43
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Teri-Vera

Mióta szakács: 2020.02.23.
1 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
fogás: egyéb fogás
kategória: kenyerek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 5 főre

egyéb elnevezések

Ezt a kenyeret magam kereszteltem "Amerikai kenyér" névre, mert valaki ott találta ki, hogy kevés munkával is lehet íncsiklandó, ropogós kenyeret előállítani.

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

witch
witch / witch Fri, 2020-03-06 21:52

Nagyon finom lett, meg ugy is, hogy figyelmetlen voltam es nem dagasztottam este csak masnap reggel. Igy aztan nehez is volt megformazni, mert pihennie kellett volna. Na, mindegy. Ilyen gyonyoru es finom kenyeret meg nem sutottem, pedig nem ez az elso. A ferjem is elegedett volt minden mertekben: szin, illat, iz,textura, pedig szerintem O a legnagyobb etelkritikus a vilagon. :o) Nagyon koszonom a receptet + a reszletes leirast.

L♥ve, witch

witch
witch / witch Sat, 2020-02-29 14:38

Kenyérhajtogatás szabályai, hmmm. Hát én sajnos nem tudom mi az, pedig ez a recept nagyon jól hangzik.

terezilline varga52
Teri-Vera / terezilline varga52 Sun, 2020-03-01 09:01

A kelesztési idő végén kézzel kilapogatom a tésztát, ezután mintha borítékot hajtogatnék, középre hajtogatom a sarkokat, majd a képzeletbeli felezővonalnál kettőbe hajtom. A keskenyebb végét mindkét oldalon betűröm, és a középvonalon végig összecsípem- a levegőt bezárom. Lisztezett konyharuhára teszem (kosár, vagy szakajtó) 2 óra múlva megsütöm. ld.recept. További hajtogatás szükségtelen, így elég levegős lesz a bélzete.

310
kenyérliszt BL80 40 dkg
instant élesztő 2 g
10 g
víz 3 dl
vaj 1 ek