Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Amerikai panettone

Amerikai panettone
Amerikai panettone
80 perc / előkészület: 30 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A mogyoróvaj felhasználhatóságán töprengtem egy ideje, s úgy gondoltam, hogy néhány süteménynél megérné a kísérletet, hogy a zsiradék egy részét kiváltsam vele, más ízt adva így a nyalánkságnak. Mivel szeretem a kalácsféléket, feltettem a kérdést magamban, hogy mi lenne, ha az olasz panettonét amerikai jellegű hozzávalókból készíteném el. Nagyon izgalmas kalácsot kaptam végül, így megosztanám Veletek is.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A díszítéshez

ajánlat

Ez a kalács kicsit dúsabb, teltebb ízű, mint a panettone, de ami plusz a felhasználási területén: nagyon finom másnaposan, kenyérpirítóban átpirítani, és így vajjal vagy lekvárral (gondolok itt narancsra) fogyasztani. Nekem ugyan az ízek teltsége miatt nem hiányzik belőle a csokoládé, de el tudom képzelni, hogy 5 dkg-nyit beletördelünk a tésztába, persze a jobbik fajtából. De ezt tényleg csak a bátraknak ajánlom, mert szerintem ez a finomság így is kimeríti a "magas" kalória-kategória fogalmát ( olyan nincs, hogy "durva"...:-D )
pH besorolás: erősen savasít

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet egy keverőtálba szitáljuk, belekavarjuk a sót és 5 ek barnacukrot és a narancs lereszelt héját.
  2. A tejet meglangyosítjuk, feloldunk benne 1 ek barnacukrot, valamint az élesztőt.
  3. A tálban a liszt közepébe egy mélyedést készítünk, és beleöntjük az élesztős tejet, egy kis lisztet hozzákavarunk, majd lefedve 30 percig kelesztjük, hogy az élesztős massza szivacsos - lukacsos legyen.
  4. Amint kész, beleütjük a tojást, és összedolgozzuk az egészet, majd kis adagonként beledolgozzuk a mogyoróvajat és a vajat is, valamint a narancslevet. Lágy, de nem szétfolyós tésztát kell kapnunk. Amint megvagyunk, olajozott frissentartó fóliával letakarjuk, és kelesztjük kb. 90 percig, a lényeg, hogy a duplájára keljen.
  5. Egy püspökkenyér formát kivajazunk (lehet 18 cm-es tortaforma is, ha kerek alakú panettonét szeretnénk).
  6. A tésztát átdolgozzuk egy kissé, majd beleadagoljuk a darabolt pekándiót és az aszalt áfonyát. Jól beledolgozzuk, majd hengert formázva belőle a püspökkenyér formába helyezzük. A tetejére rányomjuk a 4 szem pekándiót egymástól egyenlő távolságra. Olajozott frissentartó fóliával lefedve kelni hagyjuk kb. 60 percet, szintén addig, amíg a duplájára nem kel.
  7. Amint kész, 200°C fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 10 percig sütjük ezen a hőmérsékleten.
  8. Ezután visszavesszük a hőmérsékletet 180°C fokra, és sütjük további 40 percig, de a 30. perc tájékán megkenjük olvasztott vajjal a kalács tetejét.
  9. Amint kész, kiborítjuk a formából, rácsra helyezzük, s újból megkenjük olvasztott vajjal a tetejét.

  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 10 351
elküldve: 0
receptkönyvben: 69
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Mr and Mrs Smith

Mióta szakács: 2009.03.03.
122 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek
mikor: reggeli, uzsonna
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mogyoróvajas panettone, panettone mogyoróvajjal

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

593
finomliszt 400 g
tej 2 dl
vaj 8 dkg
narancshéj 1 narancsból nyert
narancslé 1 fél narancsból nyert
mogyoróvaj 4 dkg
tojás 1 db
1 kk
barna cukor 8 ek
élesztő 4 dkg
pekándió 5 dkg
aszalt gyümölcsök 10 dkg
pekándió 2 dkg