Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Amerikai pite Csupasüti konyhájából

Amerikai pite Csupasüti konyhájából
Amerikai pite Csupasüti konyhájából
65 perc / előkészület: 20 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az idén olyan sok szép almánk termett, így most folytatom tovább az almás sütik "gyártását"...

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A karamell krémhez

Továbbá

ajánlat

Tegyük citromos vízbe a meghámozott almákat, amíg nem szándékozzuk még felszeletelni őket, mert így elkerülhetjük az almák barnulását.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához a hozzávalókat, lisztet, sót, margarint, és az 5-6 evőkanál vizet összegyúrjuk, hogy a tésztánk szép egynemű legyen.
  2. Kettéválasztjuk, majd a feléből köralakot nyújtunk, és a formába helyezzük.
  3. A tészta másik feléből téglalapot nyújtunk (hiszen úgyis 1,5-2 cm-es csíkokra vágjuk majd fel), és ezzel "rácsozzuk" be a pite tetejét.
  4.  Az almákat megtisztítjuk, szeleteljük.
  5. A karamell krémhez a vajat megolvasztjuk, elkeverjük benne a 3 kanál lisztet, továbbá a fehér és barna cukrot, 1 teáskanál fahéjat, végül hozzáöntjük a vizet, összefőzzük kb 3-5 percig . Ebből egy szép, folyékony, csomómentes karamell krémet kapunk.
  6. A tésztát ,betöltjük,'berácsozzuk' körbevágjuk a széleknél  és villával lenyomkodjuk szépen mintákat húzunk bele. Különösképpen ügyelve a rácsok találkozásánál.
  7. 190 C-on, 45 percig süssük.
  • sütési hőfok: 190°C
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 051
elküldve: 2
receptkönyvben: 87
elkészítve: 5/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Csupasüti

Mióta szakács: 2013.03.15.
59 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
nehézség: könnyű
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 60-120 perc
diéta: tojásmentes
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

almás pite, karamellás almás pite, rácsos almás pite

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Katoca
Katoca Tue, 2015-03-17 15:42

Kipróbáltam ezt a receptet, igaz, csak a karamell részét (másik tészta recept, de úgyanúgy almás pite) , bár olvastam itt róla jót és rosszat is. Nekem nagyon bejött! Krémes, finom, izgalmas! Biztos, hogy máskor is megcsinálom! :)

ancymancy
ancymancy / ancymancy Thu, 2014-05-01 02:51

Hát, én nem tudom, hogy én a javított változatát olvasom-e, és azért, de nekem teljesen érthető. Akinek az értelmi szintje addig terjed, hogy nem érti, az rendeljen kaját vagy menjen étterembe. Ui.: szerintem egy kezdő is tudja mi fán terem a sima karamell...

agigilanyi
Csupasüti / agigilanyi Thu, 2014-05-01 04:53

Jo reggelt ancymancy,
Koszonom a komentedet, erosen vitatott volt ez a pite mint latod, de a blogombol erdekes mod ezt toltottek le a legtobben a statisztikak szerint :)) so nem hinnem, hogy barki csalodni fog benne, ha elkesziti.
Legyen szep napod: Agi

alrosa
alrosa Wed, 2013-11-06 21:38

En elkeszitettem ezt a pitet es perfekt!!!!:))))nalunk imadtak es meg is ismeteltuk!

gigi22
gigi22 Tue, 2013-10-29 10:29

Kedves Csupasüti!
Anyummal elkészítettük a blogodról ezt az erősen vitatott sütidet, (hogy karamell-e, vagy nem?!) stb. Ez a karamell valóban karamell, nem besamel, jó hogy nem mindjárt rántás!!!! hahahaha
Létezik több fajtája is, meglehet nézni a karamell történetét, már Amerikában készítették az 1800 évektől kezdve. Karamellnek több fajtája létezik, tudjuk jól, ahány ház, annyi szokás.Ez érvényes országokra nézve is, és nem lehet kisajátítani sem, hogy ez biza, csak a miénk, és ez a legjobb a világon.Ez tévedés!!! Másodszorra, nem a karamell szerint választom a sütik elkészítését, így ezért képtelenség "megvezetni" vagy félrevezetni a kezdő sütögetőket.Én 22 éves vagyok, kezdő, és nem szeretnék leragadni csak egyféle, akár karamell elkészítésénél sem!! Éppen az a jó ebben, hogy olyan különlegességeket is megkóstolhatok, amiről eddig a létezéséről sem tudtam! És írhatnék még a végtelenségig a buta hozzászólásokra, ami állítólag nem rosszindulatú kritika! Ha nem az lenne, véleményem szerint, akkor elég lett volna annyi hogy, " légy olyan kedves, és ellenőrizd le a receptedet, mert valami nagyon nem lett jól leírva" ennyi!
A sütiről annyit, hogy remek sütemény, nagyon egyszerűen el lehet készíteni, akár csak a képek alapján is, mivel a hozzávalók tökéletesen meg voltak adva, aki pedig nem vak, követni tudja a képeken hogy mi is történik, hiszen ennek a fázisfotóknak éppen ez a funkciójuk!
A süti pedig Isteni, aki nem hiszi, járjon utána!
Köszönettel:Gigi22

agigilanyi
Csupasüti / agigilanyi Tue, 2013-10-29 11:13

Szia Gigi,
Koszonom, hogy leprobaltad a sutit es kolon orom szamomra, hogy te tudtad ertelmezni :)
Sajnos ez benne van a pakliba, hogy kap hideget- meleget az ember lanya:) de ezzel jar.
Gondoltam en is ra, hogy belinkelem a karamell tortenetet , de minek olaj a tuzre???
En pontosan tudom milyen jo ez a suti ok meg probaljak le , ha akarjak tudni!
Koszonom, hogy szereted a sutimet , es mindig orom, ha visszajelzel, hogy izlett.
Udv: Agi

Gabys
Gabys / Gabys Sat, 2013-10-26 21:47

Kedves Csupasüti,
nem szoktam negatív kommentet írni, de ez a süti engem is megakasztott. Túl azon, hogy tényleg követhetetlen a recept, ami miatt én klaviaturát ragadtam az a karamell készítésed. Ide s tova kb. 35 éve sütök főzők. De soha nem hallottam, nem olvastam hogy bárki is basemallból alapanyagból (vaj+liszt)készített volna karamellt. Kérlek ne vezesd meg a kezdőket, rutintalanokat a recepteddel! A karamell a cukor önmagában való olvasztásából, mézszínűre való piritásából majd tejjel vagy tejszínnel való felengedésével jön létre. Utána ízlés szerint tehetünk még bele kevés vajat is, hogy selymes fényű legyen. Lisztet és vizet sem haszálunk erre a célra. Teljesen felesleges a drága barna cukor is, mivel mint feljebb írtam, a piritással nyeri el a megfelelő színt, nem a szinezett barna cukortól. Vettem a fáradságot, megnézetem a blogodat is, hátha ott jobb, érthetőbb, más, de nem. Ugyanakkor engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam itt az oldalon 8 db. karamell receptet találsz.(köztük az enyémet is) Hátha Neked is újdonsággal szolgálnak. Üdv: Gabi

agigilanyi
Csupasüti / agigilanyi Sun, 2013-10-27 07:19

Jo reggelt Gabi,
Bár milyen hihetettlen számodra az amerikai folyékony karamellnek mondja ezt! Hidd el tisztába vagyok a karamell keszítésével, de nem kéne leprobálnod mielõtt kritizálod?
Még az is lehet, hogy van valami speciális neve a cukrászatban ? További infot kell begyüjtenem a barátaimtól ez ügyben, de azt elhiheted nekem ,hogy igen rövid idõ alatt elfogyott a süti , mert egyszerüen finom!
Udv: Agi

Gabys
Gabys / Gabys Sun, 2013-10-27 09:50

Kedves Ági,
Neked is szép napot:) Nem kritizáltam, a véleményemet írtam le, távol állt tőlem, hogy megbántsalak. Egy szóval sem irtam, hogy ehetetlen, nem jó, rossz stb. Sosem érdeklődtem az amerikai karamell fajtájáról, mivel a sajátunk véleményem szerint kiváló. Azt a véleményemet változatlanul fenntartom, hogy ez egy basemall-alapú cukros máz, köze sincs a klasszikus karamellhez. Ezért megtévesztő egy kezdőnek aki még sosem csinált karamellt. Szia: Gabi

agigilanyi
Csupasüti / agigilanyi Sun, 2013-10-27 10:03

Szia Gabi,
Pár perce beszéltem a mestercukrász barátnömmel. Aki ugye szakmabéli , karamell krémnek titulálta az amerikai karamellt, de egymás között õk is csak folyékony karamellnek hívják.
Természetesen javítottam és remélem mostmár mindenki számára közérthetõ lesz.
Udv: Agi

tilkandi
Áfonya / tilkandi Sat, 2013-10-26 18:00

Én is csatlakoznák, V.csuká-hoz!! Nekem is zagyva az egész!!! És az a legszebb, hogy nem változtatsz a leiráson,hogy mindenki számára érthetővé válljon!!! Ráadásul Tőzsér Juditnak is hülyeséget irsz, mert a receptedbe legfelül az van,hogy felszeleteled az almát, erre itt a hosszászólásokban, már azt írod Neki,hogy lereszelt almára!!! Lehet,hogy finom lenne a süti, de elveszed az ember kedvét tőle!!! Üdvözlettel : Andi

agigilanyi
Csupasüti / agigilanyi Sun, 2013-10-27 07:04

Jo reggelt Andi,
Bár milyen hihetetlen sajnos nem tudok a nap minden percében itt lenni akár mennyire szeretnék :) , de most javítottam mindenki megnyugvására.
Legyen szép napod! Agi

vcsuka
pussycat / vcsuka Sat, 2013-10-26 05:01

Kedves Csupasuti! Ne haragudj, nem akarlak megbantani, de en mar otven eve fozok-sutok, rengeteg receptet olvastam, el is keszitettem, jo magam is feltettem 150 receptet, de meg soha nem talakoztam egy olyan recepttel ami ennyire erthetetlenul lett volna leirva. Az 5. pontnal kezdodik a zurzavar. Nem irod, hogy a karamellt megfozod-e. A 6. pontnal milyen tesztat vagunk korbe? Ami mar a formaban van?....meg van sutve? hova huzod a csikokat villaval?....A karamellt a racsok kozott ontod a sutibe? Igy hogyan kerul az edes karamell mindenutt az almara? Es ha "ugyeljunk arra, hogy a karamell csak a lukakon follyon bele az alma koze" akkor azt miert nem csinaljuk miellott a racsokat ratesszuk. OK, megneztem a blogodat is, de azert itt a nosalty-n is erthetove kellene tenni a receptet.
Szep hetveget neked, udv. Veronika

Tőzsér Judit
Tőzsér Judit Fri, 2013-10-25 19:35

A lereszelt almát rá kell tenni a tésztára és a karamellt ráönteni? Mert erről nem esett szó!Mennyi a sütési idő?

427
finomliszt 270 g
margarin 150 g
1 kávéskanál
víz 6 evőkanál
vaj 100 g
víz 0.5 dl
cukor 100 g
barna cukor 100 g
fahéj 1 teáskanál
finomliszt 3 evőkanál
alma 12 nagy db