Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ananászlikőr

Ananászlikőr
Ananászlikőr
30 perc / előkészület: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az egész egy félresikerült őszibaracklikőrrel kezdődött. Utólag derült ki, hogy az őszibaracknak nincs elég karakteres íze ahhoz, hogy likőr legyen belőle, ezért erőteljesebb ízű sárga gyümölcsöt kerestem, hogy az ízetlen likőrömet feljavítsam. Először mangóra vagy aszalt sárgabarackra gondoltam, de azok sem sokkal karakteresebbek, így az ananász mellett döntöttem. És milyen szuper döntés volt! Az év bármelyik szakaszában elkészíthető, így az ananász fantasztikus aromája még télen is trópusi hangulatot varázsol. Önmagában is fogyasztható, de trópusi koktélok (tiki cocktails) alapanyagának is remek. Lehet teljesen vodkával készíteni, de én javaslom a fehér rumot, min. fele-fele arányban, vagy akár teljesen is, így sokkal kellemesebb és sokkal trópusibb íze lesz. Az ananász nagyon érett és édes legyen! Erről úgy győződhetünk meg, hogy a legbelső levelét megpróbáljuk kihúzni. Ha könnyeden kijön, érett. A likőröket általában úgy készítik, hogy egymásra halmoznak gyümölcsöt, cukrot és alkoholt. Nekem ez a módszer nem mindig jött be, mert így a cukor nem hozza ki teljesen a gyümölcs levét. Ezért én először becukrozom a gyümölcsöt, hogy biztosan levet eresszen, és utána keverem össze az alkohollal, így sokkal gyümölcsösebb lesz a végeredmény. Az itt megadott mennyiség csak hozzávetőleges. Biztos van olyan, akinek más arányokkal ízlik. Pár nap után kóstoljuk meg, hogy kell-e még bele valami. Ha túl keserű, még gyümölcsöt adjunk hozzá, ha túl édes, akkor rumot.

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Extrább ízekért adhatunk hozzá nagyon kevés narancslikőrt vagy fahéjrudat, esetleg mindkettőt. Tényleg csak egy keveset, különben nem hagyják az ananászízt érvényesülni.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az ananászt tisztítsuk meg. Ezt legkönnyebb úgy, hogy levágjuk mindkét végét, így könnyen a vágólapra állíthatjuk. Késsel függőlegesen vágjuk le a héját körben. A bennmaradt "szemeket" is vágjuk ki. Ezután fektessük oldalra, és vágjuk 2-3 vastag hengerre. Most vágjuk körbe a torzsáját, így hasábokat kapunk. Ezeket kockázzuk fel, és szórjuk egy nagy tálba.
  2. Adjuk hozzá a cukrot, keverjük jól össze, és hagyjuk állni pár órát, kb. 3-4.
  3. Amikor már jól levet eresztett, öntsük az egészet egy kb. 3.5-4 literes befőttes üvegbe, és öntsük fel az alkohollal. Csavarjuk rá jól a fedelet, és hagyjuk állni egy hetet viszonylag hűvös helyen.
  4. Kb. egy hét után szűrjük le, és töltsük üvegekbe.
  5. Még hagyjuk érlelődni pár hetet (én a hűtőben szoktam), de akár azonnal is fogyasztható.
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 6 217
elküldve: 1
receptkönyvben: 65
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Boribon

Mióta szakács: 2010.11.06.
21 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
alkalom: születésnap, húsvét, buli receptek, karácsonyi receptek, szilveszter, Valentin-nap
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: magas
fogás: ital
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

házi likőr, házi gyümölcslikőr, ananászlikőr házilag

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

beksi
beksi Sun, 2015-12-13 15:48

Szia.

Megtetszett a recept, ezért elkezdtem összeszedni a hozzávalókat és tényleg 2,5 l alkohol kell hozzá? Vagy úgy van, hogy vagy 12,5 dl vodka vagy ugyanennyi rum?

Köszi a választ előre is.

Boribon
Boribon / Boribon Sun, 2015-12-20 17:35

Ne haragudj, csak most lattam a kerdesedet. Igen, osszesen kell bele kb. 2.5 l alkohol, azaz 1.25 l vodka es ugyanennyi feher rum. Vagy lehet az osszes feher rum. Egy kb. 5 literes uvegem van, az felig volt tele. De mielott hozzaontod az osszes alkoholt, kostolgasd, hogy neked hogy izlik.

625
ananász 3 db
cukor 250 g
vodka 12.5 dl
fehér rum 12.5 dl