Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Angol gyümölcskenyér

Angol gyümölcskenyér
Angol gyümölcskenyér
45 perc / előkészület: 10 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Karácsonyra kaptam ajándékba barátomtól Daniel Stevens Kenyér című könyvét, nagyon ajánlom, már több receptet sikerült kipróbálnunk, és eddig nem csalódtunk, talán a most következő gyümölcskenyér sikerült a legjobban (eddig :)). Az eredeti recepten változtattam kicsit.

hozzávalók / 10 adag

ajánlat

Nem egy diétás sütemény, de érdemes kipróbálni, mert nagy sikere volt :) Esetleg kísérletezhetünk és kevesebb zsiradékkal is megsüthetjük.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet összekeverjük a porélesztővel, majd a sót is belekeverjük, a vizet folyamatosan adagolva adjuk hozzá, és végül 10 g (!) olvasztott zsírt is hozzádolgozunk. A tésztát munkalapra borítjuk, és pár perc alatt sima, ruganyos tésztát gyúrunk.
  2. Kimossuk az edényt, amiben összekevertük a tészta hozzávalóit, alaposan eltöröljük, belehelyezzük a tésztát, lefedjük alufóliával és konyharuhával. Szoba melegen duplájára kelesztjük (kb. 45 perc).
  3. A kelesztési idő vége felé összevágjuk a zsiradékot (disznózsír, margarin) kis kockákra, másik tálba helyezzük az aszalt gyümölcsöket, elkeverjük a fahéjjal, cukorral, vaníliával és a citrusok reszelt héjával.
  4. Ha duplájára kelt a tésztánk, tiszta munkalapra borítjuk, ujjbegyünkkel nyomogatva leeresztjük, téglalap alakúra nyújtjuk, megszórjuk a zsiradék és az aszalt gyümölcsök felével. A rövidebb végénél feltekerjük, majd ismét kinyújtjuk, megszórjuk a maradék töltelékkel, feltekerjük, és ismét kinyújtjuk a sütőformánk méretéhez (nálam 20x25 cm, de lehet 20x20-as is) igazítva, és 30 percig ismét pihenni hagyjuk, letakarjuk egy konyharuhával.
  5. Előmelegített sütőben (200 fok) kb. 35 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz. 10 percig pihentetjük, majd süteményrácsra borítjuk, hagyjuk, hogy a tészta teteje a zsiradékot magába szívja. (Ne lepődjünk meg, sütéskor állni fog a zsiradék a tepsiben.)
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 20x25 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 1 451
elküldve: 0
receptkönyvben: 9
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

pipőke

Mióta szakács: 2015.05.08.
40 recept

receptjellemzők

konyha: angol
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
mikor: reggeli, ebéd
kalória: alacsony
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: köret
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

gyümölcsös kenyér, angol kenyérkülönlegesség, gyümölcsös kelt péksütemény

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

viola01
Hagymafaló / viola01 Sat, 2016-02-20 13:19

Ha valaki rajtam kívül nem tudná, mi az az arónia, annak írom ide megjegyzésként, hogy a fekete berkenye latin neve. :)

278
finomliszt 250 g
instant élesztő 5 g
5 g
víz 150 ml
disznózsír 120 g
margarin 30 g
aszalt gyümölcsök 150 g
cukor 50 g
fahéj 1 tk
citromhéj 0.5 citromból nyert
narancshéj 0.5 narancsból nyert
vanília 1 csipet