Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Angol hátszín kuktában

Angol hátszín kuktában
Angol hátszín kuktában
130 perc / előkészület: 10 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A sziget, ahol élünk, angol gyarmat volt, hála Istennek, maradt utánuk néhány jó recept... :)

A marhagulyás és a pincepöri mellett ez a kedvenc marhahúsos ételem, a szaftnak valami fantasztikus íze van, a husika nagyon puha. Ha nem akarunk külön vesződni a körettel, amikor beletesszük a zöldségeket, mehet bele minden főre 1 meghámozott, félbevágott krumpli is.

Ne sajnáljuk az időt az elkészítésére, a húsnak finomra kell puhulnia, ha nem kuktában csináljuk, bizony kell neki 3-3 1/2 óra, inkább vasárnapi étel, szerencsére nem pepecselős annyira...

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Mi bulgur pilaffal esszük, de krumplipüré, tészta, tarhonya esetleg, jól illik hozzá, ha vacsorára marad köret nélkül, nagyon ropogós héjú puha belű kenyérkével fogyasszuk.

Kissé finomabb száraz vörösbor, mint amivel főzzük... :)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A megmosott, törlőpapírral leitatott hátszínen egy hegyes, éles késsel lyukakat ejtünk, amikbe a hosszában felaprított fokhagymát beledugdossuk 
  2. A kuktában felforrósítjuk az olívaolajat, a hátszínt beszórjuk fahéjjal és borssal (még egyelőre nem sóval), és mindegyik oldalán megkapatjuk, barnára sütjük pár perc alatt, ez azért kell, hogy finom puha legyen a végén.
  3. Ha ez megvan, ráöntjük a bort, egy 1/2 pohárnyi vizet, úgy a közepéig legalább ellepje, és bezárjuk a kuktánkat, lassú tűzön legalább másfél, egy és háromnegyed óráig főzzük.
  4. A másfél óra elteltével hozzáadjuk a megtisztított, szeletekre vágott gombát és sárgarépát, most sózzuk.
  5. Ezután már csak 15 percre csukjuk be a kuktát, ha ez megvan, ellenőrizzük a húst, hogy megpuhult-e, ha igen, kivesszük, és a kukta fedelét levéve forraljuk tovább néhány percig a szószt, hogy besűrűsödjön (ha sietünk, egy kis hideg vízben feloldott kukoricakeményítő csodát tesz, belelöttyinthetünk egy kis tejszínt is).
  6. A kissé lehűlt húst felszeleteljük, egy jénaiba tesszük, és a szaftjával leöntve tálaljuk.
  • elkészítettem: 25 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 4 245
elküldve: 4
receptkönyvben: 83
elkészítve: 3/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Oli(E)va

Mióta szakács: 2012.03.23.
85 recept

receptjellemzők

konyha: angol
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
konyhatechnológia: kukta
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

pot roast, hátszín kuktában, répás marhahátszín

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dadimami
dadimami Mon, 2017-01-30 23:58

Kedves Éva!
Azt hiszem, hogy csak az nem szereti a marhahúst aki még nem evett jól elkészítve. Mi szeretjük, és leginkább a szaftos marha szeletet. A recepted nagyon jó a végeredmény tökéletes. Egy aprócska megjegyzésem lenne csupán kuktában egy óra teljes mértékben elegendő ahhoz, hogy megpuhuljon a marhahús.
Köszönet a receptért!
Üdvözlettel: Margó

Sancho
Sancho Fri, 2012-09-21 21:00

Szép lehet a szigeted. Nem Samos? W.A. után gondolom... Tüzes borok, illatos olajfák... Nálunk csendes, hideg fenyves van.

evaneo
Oli(E)va / evaneo Fri, 2012-09-21 21:14

Nem, Ciprus, meg mindig 30 fok van, a tenger vize is husz fok korul, a te hegyeid, a fenyvesed is gyonyoruek, augusztus kozepen innen az ember inkabb odavagyik..:)

Sancho
Sancho Fri, 2012-09-21 21:21

Hát, nem cserélném le. Csak egy vizitáció erejéig. Kölcsönösen. Gyertek, ott a címem az oldalon, oszt lesz itt helyben házias fogadtatás. Székelyül. Pálinkával.

evaneo
Oli(E)va / evaneo Fri, 2012-09-21 21:39

Jo fej vagy, a ciprusi vendeglatas sem utolso, mezevel, zivaniaval (szolopalinka)...:)

Sancho
Sancho Fri, 2012-09-21 21:48

Köszi, azt nálunk törkölyenk hívják. A szőlőmaradék ami a bor után lesz, azt tesszük cefrének, s kisütön... Szóval finom...

Sancho
Sancho Fri, 2012-09-21 14:05

Biza. Ez a finom. Ajánlanék bele egy féldeci konyakot is, akkor a hús puha lesz, de nem esik szét.

evaneo
Oli(E)va / evaneo Fri, 2012-09-21 18:50

Koszi, Sancho, igazi ferfikaja...a konyak nem sok egy kicsit a borral egyutt, mit gondolsz..meg nem probaltam soha igy...Udv, Eva

649
marha hátszín 1.5 kg
sárgarépa 5 közepes db
csiperkegomba 5 nagy db
fokhagyma 3 gerezd
olívaolaj 4 ek
száraz vörösbor 2.5 dl
bors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
fahéj 0 ízlés szerint
víz 1 dl