Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Angol mazsolás zsemle (Hot Cross Bun)

Angol mazsolás zsemle (Hot Cross Bun)
Angol mazsolás zsemle (Hot Cross Bun)
40 perc / előkészület: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Londonban járván vettem egy tipikus londoni ételeket tartalmazó könyvet, abban találtam ezt a zsemlét. Hát nem csalódtam benne!

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A tetejére

ajánlat

A könyvben azt írják, hogy az angolok általában langyosan, reggelire eszik, egy csésze tejeskávé mellé. Meg tudom érteni...

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet, a sót és a fűszereket összekeverjük.
  2. A cukrot külön tálba öntjük, és hozzáadjuk az élesztőt és a mazsolát. A közepébe mélyedést csinálunk, és beleöntjük a felvert tojást, az olvasztott vajat és a tej háromnegyedét.
  3. Keverjük el, adjuk hozzá a lisztes keveréket, és jó 10 percig dagasszuk. Ha túl száraz, adjuk hozzá a maradék tejet.
  4. 1 órát meleg helyen kelesszük.
  5. Gyúrjuk át, osszuk 12 részre, és további 40 percet pihentetjük.
  6. Közben a lisztet összekeverjük az olajjal és a vízzel. Addig keverjük, amíg szép sima, lágy masszát kapunk.
  7. A darabokból zsemleformát ügyeskedünk, megkenjük a tetejüket felvert tojással, és a lisztes masszából lapos, vékony csíkokat formázva teszünk a tetejükre egy X-et. (Ahogy a képen is látszik.)
  8. Addig sütjük, amíg szép barnák lesznek.
  9. Addig a cukrot, a tejet és a vizet pár percig összemelegítjük, amíg a cukor elolvad, és a kész zsemlék tetejét megkenjük vele.


 

  • sütési hőfok: 210°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 14 497
elküldve: 10
receptkönyvben: 441
elkészítve: 13/20
Facebookon megjelent: -

szakács

Laura36

Mióta szakács: 2011.01.14.
77 recept

receptjellemzők

konyha: angol
mikor: reggeli, tízórai
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

édes zsemle mazsolával, mazsolás kelt tészta angol módra

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Crazed
Crazed Wed, 2014-06-18 13:49

Mar masodjara sutom meg, isteni finom a tesztaja! Nagyon egyszeru elkesziteni!

czehmi
czehmi Tue, 2012-07-10 13:45

Most hűlt ki. Mennyei lett. Könnyű, lágy tészta. Csak a tetején kicsit sok lett nekem a cukormázból. Majd legközelebb! Csak ajánlani tudom, régóta kerestem már ezt a receptet.

macska rozi
macska rozi Wed, 2012-02-01 14:33

En 2 eve elek Londonban.vettem is ilyet a Lidl-ben.Szerintem nagyon finom volt,csak tenyleg sok mazsola van benne es azt en nem nagyon szeretem.nagyon orulok,hogy feltetted e receptet,ki fogom probalni es majd irok az osszehasonlitasrol.A kep alapjan pont ugy nez ki,mint a bolti.
Az angol konyharol:igazabol nincs bajom vele,mert itthon fozok:))) de tenyleg egyhangu,izetlen es nem aprolekos.bar van 1-2 receptem ami pont jol jon a gyorsan elkeszithetosege miatt.a masik oldalrol nezve,pedig mi magyarok sozunk,fuszerezunk el mindent es ugye ezt meg is szoktuk:))en azert maradok a magyar konyha hive,de minden ujdonsagot kiprobalok azert.:)
A legfurcsabb nekem az itt:van egy Iceland nevezetu bolthalozat,ahol minden fagyasztott!A hus,teszta,krumpli minden.ez azert mar nekem is sok/k volt!:))

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2011-02-27 22:19

Laura36! Jól tetted, hogy feltetted!:-)) Szép és finomnak néz ki.Elkészítjük, és majd leírjuk, hogy kinek hogy sikerült.Tejeskávéval, vagy a nélkül mindegy, ha azzal ajánlották a könyvben, akkor azzal.:-)))
Köszi szépen. Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2011-02-27 22:16

EperUK!
ezalatt azt értem, hogy véleményezted a recit, mint az az emberke, aki ott él, és saját tapasztalata alapján véleményez,.... Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2011-02-27 22:15

Kedves EperUK!

Gyönyörű helyen éltek!:-))) Hát a gasztronómiáról, meg szerintem nem Ti tehettek.:-))
S igen, jól tetted, hogy egy ilyen helyen megosztottad velünk ezt a receptet.Köszi!:-)) Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2011-02-27 22:12

Kedves durcs!
Az én rokonom, apai nagyim húga , 56 után ment ki, ott találkozott egy magyar közösségben a férjével, aki szintén magyar, és összeházasodtak, és kint éltek, és amikor lehetett, ugye, bizonyos idő elteltével:évente egyszer , nyáron jöttek haza, meglátogatni az egész nagy famíliát, és ők ezért ragadtak kint.Szerettek ott lenni, népitáncot tanított a férje,templomban kántor is volt, szóval sok dolgot talált magának,...A nagyim húga is feltalálta magát, de a szívük csücske a magyar néptánc tanítása volt.Londonban éltek. Én nagyon szerettem őket, sajnos pár éve mindketten eltávoztak.De végső pihenésre, hazatértek:-) Szívesen beszéltek a kinti ételekről, de annyira nem ragadott meg akkor még a dolog, csak az, hogy jaj, ez az íz annyira hiányzott . ezt mondták, amikor nálunk ebédeltek.Pld. egy lecsónak, nokedlival, vagy burgonya főzeléknek tükörtojással, ilyen egyszerűbb dolgoknak is nagyon tudtak örülni. Persze volt itt menőbb étel, vadas, meg marhatokány, meg ilyenek, de a szegényebb, ételek, akár egy paprikás krumpli, vagy az első kettő, amit írtam, teljesen lázba hozta őket, hisz anno, nem volt nekik se fenékig tejfel az élet itt.Mikor kimentek ott se, csak szépen, idővel,... Tényleg, recepteket meséltek, de miért nem hoztak írott formában? Mindegy,..ők jól érezték magukat, ez a lényeg. Ez a recept meg klassz.Próba lesz.Köszi.Éva-Anyóca

Boribon
Boribon / Boribon Sun, 2011-02-27 20:18

En is hot cross bun neven ismerem es szerintem nem vaj, hanem fureszporizu. Igaz, amit en ettem az bolti volt es nem hazi. Viszont volt benne jo sok reszelt citromhej, az legalabb feldobta valamennyire. Probaljatok ki ugy, nagyon kellemes lesz tole! Valamikor Husvet korul van a "szezonja". Kivancsi vagyok a sztorira, hogy miert.

Laura36
Laura36 / Laura36 Sun, 2011-02-27 18:52

Nos akkor én is hozzászólok... :)
A recept azért tetszett meg, mert EHETŐ! :) Nekem, amikor kint jártam, semmi bajom nem volt az ételekkel, igaz, nem is voltam kint olyan sokat, hogy hozzászokjak. Viszont abban a receptkönyvben amit vettem, elég sok igen érdekes étel van...és ezt tűnt a legjobbnak. A reggeli tejeskávét pedig azért írtam, mert a könyvben is ezt írták... gondoltam itt is megosztom! :)
Azért érdemes kipróbálni, egyáltalán nem rossz! (szerintem)

EperUK
EperUK / EperUK Sun, 2011-02-27 17:45

Remélem nem lesz harag, ha megelőzöm Mrs Smith-t:)
'Az angol húsvéti zsemle egy több száz éves ünnepi étel, amit hagyományosan Nagypénteken fogyasztottak az angolok. A zsemle tetejére rajzolt kereszt Krisztus keresztre feszítésest jelképezi, ezért is hívják hot cross bun-nak angolul. Manapság a húsvéti ünnepek egyik legnépszerűbb süteménye, amit reggelire vagy délutáni teázás mellé tálalnak.' Az info innen: http://www.tutitippek.hu/blog/angol-husveti-zsemle.php
Kedves gregoreva! Az angol konyhát valóban nehéz befogadni (itt saját magamról beszélek, a félreértés elkerülése végett), de ilyen, mint a nosalty és más hasonló fantasztikus oldalak mellett, át lehet vészelni. Férjemmel nem tervezzük, hogy valaha is visszatérünk Magyarországra, mert csodás, hely, főleg Cornwall, ahol mi élünk, csak sajnos mellétrafáltak a gasztronómia terén:)))

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2011-02-27 15:22

Nekem tetszik, legyen angol ez a recept, és egyék reggel vagy délután,vagy éjszaka:-))), az se baj, -mazsolával hadilábon állunk, nem szeretjük, de , a nagy valószínűsége, hogy ki lesz próbálva, mert csábítóan néz ki.Az angolok, rengeteg filmből tudjuk, vajimádók!!!:-)))) Rokonom is élt kint cirka negyven évet, és túlélte az angol konyhát.-)))).
A recept tetszik, az információ kedves tőled, EperUK, elkészítem, és kiderül, befogadható-e itt? :-)))
Szép vasárnapot! Éva-Anyóca

durcs
Durcsó / durcs Sun, 2011-02-27 15:55

Az én angoljaim reggelire, illetve főleg brunch-ra is szokták enni - bizony, még sok plusz vajjal és tejes teával. (Btw, tejeskávé: nálunk a college-ban van ilyen opció, hogy felöntsd a "kávédat" tejjel, de nem sokan preferálják, ráadásul a kávé címén futó lötty borzasztó ízű és tea-állagú.. :) A neve "hot cross bun", azaz meleg keresztes zsemle, mert langyosnak kéne lennie, van a kereszt a tetején, és zsemle, bár a mi zsemlénkhez nem sok köze van, sokkal tömörebb a tésztája. Szerintem nem rossz, mármint az angol átlaghoz képest, bár tele van nyomva ez is mazsolával, mint az összes angol süti (hiába, a leegyszerűsített ízek...), meg vannak benne fura fűszerek. Nagyon remélem, hogy én nem ragadok itt 40 évre, mert én bizonnyal nagyon nehezen élném túl az angol konyhát :)

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sun, 2011-02-27 16:20

Most rohanok dolgozni, de ha hazajöttem, szívesen beírogatom, ha érdekel Titeket (persze ha nem kapok visszajelzést akkor is...XD) hogy miért van rajta kereszt, s a hagyomány hogyan keltette életre ezt a zsemleszerű péksütit. Puszi Nektek: Mrs Smith

EperUK
EperUK / EperUK Sun, 2011-02-27 12:50

Az angolok teaidőben fogyasztják, nem reggelire, a tejes kávéval, pedig kint létem alatt nem is találkoztam. Az eredeti 'Tea Buns' recept szerintem förtelmes. Beleharapsz és olyan, mintha egy kanál vajat, csak úgy magában ennél. Tény, hogy ők imádják sok-sok vajjal még pluszban, és egy csésze tejes teával, sőt van, hogy 'Toasted Tea Buns' a kívánságuk, vagyis pirítósként is igen népszerű:)

880
finomliszt 450 g
0.5 teáskanál
fahéj 1 kk
szegfűszeg 1 kávéskanál
gyömbér 1 kk
szerecsendió 1 kk
cukor 50 g
instant élesztő 4 kávéskanál
mazsola 100 g
vaj 4 ek
tojás 1 db
tej 225 ml
finomliszt 75 g
napraforgó olaj 2 ek
víz 4 ek
tojás 1 db
cukor 6 ek
tej 4 ek
víz 4 ek