Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Angyaltorta

Angyaltorta
Angyaltorta
45 perc / előkészület: 10 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (29)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ismét egy tojásfehérje-mentő süti.
Az angyaltorta vagy angel food cake sokáig közellenségnek számított a konyhámban. Egyszerűen azért, mert nem sikerült. Hónapokat töltöttem azzal, hogy elszerencsétlenkedtem a karácsony körül felhalmozódott tojásfehérje felhasználásával, de nem született meg a várt eredmény. Egyébként egy jellegzetesen amerikai sütiről van szó, bonyolultsága épp abban rejlik, hogy alig kell hozzá hozzávaló.
Sokadik próbálkozás után feladtam, és eltettem pihenni az ötletet, hogy én ezt valaha megcsinálom.
Aztán ma előkerült. Rám maradt megint egy adag tojásfehérje, gondoltam, megint szembenézek a mumusommal. Elővettem az angyaltorta-naplót, végigböngésztem, mint egy bűntény aktáját, majd a következőkre jutottam:
Az eredeti torta borkősavat tartalmaz, amitől viszont veszett savanyú lesz, és nekem egyáltalán nem ízlik. Ha citromlével helyettesítem, akkor is. Arra ugyan nem jöttem rá, hogy a neten elvétve fellelhető magyar nyelvű próbálkozások hogyan is sikerültek, de már nem is nagyon érdekelt.
Az angyaltorta lényege a tésztája, ami egy elképesztően könnyű, légies dolog, ezt reprodukálni kell. Ennyi.
Ìgy vettem ki a borkősavat, kapott helyette sütőport és citromlevet, bizonyos mozzanatokat kicsit máskorra időzítettem, és lám, sikerült.
A borkősavról annyit kell tudni, hogy megnöveli a tojásfehérje hőálló képességét, ezért válik jól süthetővé. Ugyanezt a hatást citromlével is el lehet érni vagy ecettel, az a lényeg, hogy sav legyen. Bár a borkősavtól még lágyabb, szivacsosabb tésztát kapunk, plusz ennek tetejébe hófehér marad a belseje (innen a név), én mégis maradtam ennél a verziónál. Ìzre sokkal megnyerőbb. De lehet kísérletezni, mindenki döntse el maga.
A borkő egyébként egy szuper dolog, mint a borkészítés mellékterméke. Talán kevesen tudják, hogy a legjobb sütőport borkőből állítják elő, ellentétben a sima sütőporokkal, ez nincs tele foszfáttal, és nem szívódik fel a szervezetben sem, hanem simán kiürül. Hatásmechanizmusát tekintve viszont épp úgy, és olyan jól működik, mint a szokásos sütűporok.
A neten is megtalálható, weinstein backpulver néven rá lehet keresni, úgy láttam, már otthon is elérhető.
Hát így sikerült az én angyaltortám, és bár nem vagyok a habos sütik híve, de ez még nekem is ízlett. A legjobb az egészben, hogy amikor az ember beleharap a tésztájába, kicsit olyan habcsókos érzése támad. Ugyanis annak ellenére, hogy egy finom, könnyű tésztáról van szó, egy-egy harapás után felsejlik egy kis habcsókos ragacsosság benne. 
Imádom.
Szeretettel mindenkinek!  

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A díszítéshez

ajánlat

Mindenképpen málnával. :-)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet elkeverjük a cukor felével.
  2. A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. Ekkor tesszük bele a sütőport, a citromlevet, a cukor másik felét, és tovább keverjük magas fokozaton. Keverjük hozzá 3-4 porcióban a lisztes cukrot óvatosan.
  3. Tegyük vajazatlan tortaformába, és előmelegített sütőben, elektromos sütőben alulról a második rácson, süssük 35 percig. A sütőajtót semmiképpen ne nyissuk ki. Tűpróba!
  4. Vegyük ki, majd fejjel lefelé tegyük hűtőrácsra a tortaformában kihűlni. Ha kihűlt, műtsük ki a tortaformából.  
  5. Verjük fel a tejszínt a cukorral. Vonjuk be vele a tortát.
  6. A kókuszreszeléket keverjük el alaposan a málnaszörppel, és hintsük a torta tetejére. Ehhez például felhasználhatjuk a kókuszvízből visszamaradt reszeléket is.
  7. Friss málnával tálaljuk.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 24 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 39 758
elküldve: 1
receptkönyvben: 574
elkészítve: 8/20
Facebookon megjelent: -

szakács

P.

Mióta szakács: 2009.11.10.
171 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
alkalom: karácsonyi édességek, Valentin-nap
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

angel food cake

Hozzászólások (29)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ancsagirl95
ancsagirl95 / ancsagirl95 Fri, 2014-07-25 19:25

Ma megsütöttem: 20dkg porcukrot a liszttel összeszitáltam, 15 dkg kristálycukrot a tojásfehérjével vertem fel. (Így is nagyon édes lett, szóval legközelebb picit kevesebbet adok hozzá).
22 cm-s tortaformám van csak, így abba próbáltam belegyömöszölni, de maradt ki 6 muffinra való... a tortaformából így is majdnem kijött... úgy 10 perc után le kellett takarnom a tortát fóliával, mert féltem, hogy megég a teteje, de így meg egy icipicit a massza széle ragadt rá...de nem lett belőle gond. :D
A sütési idő a muffinoknál 10-15 perc volt, a tortánál kb. 50 perc.
A tortát megtöltöttem 4dl Hulala, 1 nagy doboz joghurt, fél citrom leve, kb. 1 ek édesítő keverékével (+ rásegítettem egy kis zselatin fixszel, biztos ami biztos). Felvágva majd holnap lesz, de a muffinokból már egy morzsa sincs! :D
Remélem nem gond, hogy ilyen részletesen leírtam a tapasztalataimat. ^^
Nagyon szépen köszönöm a receptet! :) Ha marad rám tojásfehérje, ezt a receptet fogom elővenni!

ancsagirl95
ancsagirl95 / ancsagirl95 Thu, 2014-07-24 16:15

Rég óta szemezek ezzel a recepttel, mivel 12 tojásfehérje várja a fagyasztóban, hogy kezdjek vele valamit.. :D
A kérdésem az lenne, hogy a cukor kristálycukor vagy porcukor?

wiki01
wiki01 Mon, 2013-12-02 14:14

Olvasva a storyt én is kicsit féltem hozzáfogni, főleg hogy még nem csináltam ilyen tojásfehérjés piskótát! A tésztám nagyon szép lett, és nem tudom mitől de nekem nagyon szép fehér volt a belseje! És ez a málnás kókuszreszelék is szenzációs! Ezt kérte a párom apukája is a névnapjára és a párom is a céges bulijára, hogy dicsekedhessen vele :) Ugyhogy mostmár azt kell kitalálnom mit csináljak a sok tojássárgával :) Köszi a receptet!

evacili
evacili Wed, 2013-02-27 21:00

Maradék tojásfehérje receptet keresve találtam rá erre a " csodára "! Mekkora tortaformába sütötted? Szeretném megcsinálni. Üdv: Cili

imol68
imol68 Sun, 2012-08-12 16:21

Kedves Eszter!
Elkészítettem ezt a csodatortát, méghozzá a saját születésnapomra. Nem volt aki süssön nekem, hát megleptem vele magam. A sztoridat olvasván kicsit féltem is nekiállni, de győzött a kíváncsiságom. Megsütöttem és már tésztája tökéletes lett. Annyit változtattam rajta, hogy én a málnát a már tejszínnel bevont torta tetejére tettem. Jó sokat! Ez után szórtam rá és körbe az oldalát a színezett kókuszreszelékkel. Feltettem facebook oldalamra egy kicsit dicsekedni szerettem volna vele. Aki látta mind megkérdezték honnan ez a szépséges torta..Otthon mondanom sem kell a család össze is veszett rajta, hogy kinek mennyi jutott! Másnapra már egy morzsa sem maradt belőle. Még sokszor el fogom készíteni, legközelebb szerintem szederrel. Azzal is finom lehet.
Kedves Eszter nagyon-nagyon köszönöm ezt a csoda torta receptet! Most már ezentúl ez lesz az én saját szülinapi tortám!!!:)
Valóban angyali!
Üdvözlettel Borbélyné Imola.

Gargoyle
P. / Gargoyle Fri, 2012-08-31 20:09

Kedves Imola!
Elnézést a megkésett válaszért!
Először is sok boldogságot és egészséget kívánnék így igencsak utólag a születésnapjára. :)
Másodszor pedig köszönöm a kedves hozzászólást, nagy öröm, hogy ilyen nagy sikert aratott ez a sütemény.
Minden jót kívánok
Eszter

agimicike
agimicike Fri, 2012-04-06 01:31

Kedves Eszter, gratulálok a recepthez és a kitartásodhoz is, mivel enélkül biztosan nem kóstolhattam volna meg ezt a MENNYEI finomságot:D
Sajnos én eddig sosem tettem el megmaradt fehérjét, mert Bogi kutya boldogan belefetyelte. No, de nemrégiben dupla adag töltött kalácsot sütöttem, ami biza 10 tojássárgát kívánt. Ekkor botlottam bele a receptedbe, eleinte némi fenntartással, mert én egyszerűen nem bírom a tejszínes dolgokat.
Gondoltam, üsse kavics,a párom úgyis bármit megeszik, és még ízlik is neki. Szegény pára mindössze egyszer evett belőle, mert bizony a többire én jártam, rá. Először csak meg akartam kóstolni, mégis milyen lehet, bár a habcsókos megjegyzés kissé megijesztett. A habcsókot már gyerekkoromban is utáltam :( , de úgy gondoltam, hogy a saját falatkámról lekaparom a tejszínt, 'oszt lesz ami lesz' ! Majdnem sokkot kaptam a gyönyörűségtől, bántam is én a tejszínt!!!! Azóta mesélem boldog-boldogtalannak, meg aki még meghallgat, hogy ez milyen csoda sütemény. Most úgy döntöttem, elkápráztatom a barátaimat, rokonaimat. 21-én lesz egy nagy kerti buli, aminek ez lesz a fő attrakciója.Szeretnék nagyobbat sütni, de nem merek az arányokon változtatni.Remélem azzal a kis falatkával is tudom népszerűsíteni, ami arra a kb 20 emberre jut. :)

Gargoyle
P. / Gargoyle Fri, 2012-04-06 04:11

Ez bearanyozta a reggelemet! :-)))
Igazán örülök, hogy barátságot kötöttetek.
Ami az összejövetelt illeti: ne változtass az arányokon. Süss kettőt, ha úgy érzed hasonló fogadtatásra lelne a vendégeidnél. Biztosan el fog fogyni. ;-)
Hiszen emlékszem jól, amikor én is először haraptam bele az első szeletbe. Épp abba, ami itt le van fényképezve. Hát, utána nem volt megállás. :-)

katamolly
katamolly Thu, 2012-03-29 20:54

Szia Eszter! Már régóta kíváncsi vagyok erre a tortára, MA eljött az idő, és megsütöttem. Nagyon finom lett, bár nem volt mindenem meg hozzá, "véletlenül" kaptam anyukámtól megmaradt tojásfehérjéket. A tésztája először "megijesztett": szinte kifolyott a tortaformából, és mivel a sütőmben a legfelső szintre kell tennem, mert sajnos alulról túl erősen süt, épphogy nem ért a teteje a sütőm falához... :-) (Lehet, hogy egy kicsit kisebb formába tettem?) De a lényeg a lényeg: végül szépen átsült, kb. 10 perccel több idő alatt, a végén pedig - ha nem is lett gyönyörű- az íze mindenért kárpótolt! Tejszínhab és málna hiányában pedig a szeleteket nyakon öntöttem málnajoghurttal - de magában is finom volt az enyhén ropogós kérgével... Még egy apróság: a 4,5 éves kisfiamnak mondtam, hogy sütök angyaltortát, ő ezt válaszolta: "Jó anya, te süssél tortát, én meg leszek az angyalka!"

Gargoyle
P. / Gargoyle Thu, 2012-03-29 21:26

De aranyooos...! :-))))
Köszönöm a részletes és kedves visszajelzést. Örülök, hogy sikerült. :-)

mihkrisz
mihkrisz / mihkrisz Tue, 2012-02-14 20:32

HA strucc tojásból csinálom akkor mennyi kell ??A választ előre is szépen köszönöm.

Gargoyle
P. / Gargoyle Wed, 2012-02-15 00:16

Egy normál méretű tyúktojás fehérjesúlya átlagosan 40 gramm. Ennek megfelelően kell számolni a recepthez valót.

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Tue, 2012-02-07 17:48

Kedves Eszter! Ez a sütemény gyönyörű. Mindenképp "le kell gyártanom" hozzá a kellő mennyiségű tojásfehérjét!:) Megkérdezhetem, hogy milyen magas lett a süti? Sajnos a kerek tortaformám tönkre ment, de gondoltam kipróbálnám egy kerek jénaiban, ami sajnos nem túl magas.:) Válaszodat előre is köszönöm! Üdv: Ági

Gargoyle
P. / Gargoyle Tue, 2012-02-07 21:18

Szia Ági!
5-6 centivel biztosan számolni kell. Sok sikert! Remélem, ízleni fog! :-)

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Tue, 2012-02-07 21:37

Szia Eszter! Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszod! De jó :) akkor épp jó a jénaim!
Most már biztos, hogy megsütöm tizennegyedikére, így lesz szép szülinapi tortám:D
Biztos, hogy ízleni fog! Ami ilyen szép, az csak finom lehet! Üdv: Ági

mumesz
mumesz Tue, 2012-02-07 14:24

elkészítettem ezt a tortát karácsonykor az adventi punccsal egyetemben...hát....én nagy sütifaló vagyok,ettem már sok ország sok cukrászdájában..de EZ!!! életem legfinomabb sütije!!!életemben nem ettem ilyen finomat!!nagyon ajánlom mindenkinek..megéri!!a tésztája olyan különleges és olyan finom..egyszerűen mennyei,tényleg!!nagyon szépen köszönöm a receptet,nekem innentől ez lesz a születésnapi tortám is!!ügyes vagy,még egyszer köszönöm!!!puszi

ladybird216
Petruska / ladybird216 Wed, 2011-12-28 11:19

Kicsit félve álltam neki, de mivel a karácsonyi sütésből maradt ki 10 fehérjém, nem akartam megint habcsókokat gyártani. Lesz, ami lesz, megpróbáltam! És sikerült! Tényleg nagyon finom. Én nem tejszín-haboztam be, hanem lekvárokkal töltöttem meg. Elvágtam három lapba és az egyik harmadát meggyessel, a másikat csipkelekvárral a harmadik részt rebarbara lekvárral kentem meg. Mindegyik rész nagyon finom volt. Az íze hasonlított a kardinális szeletre. Köszönöm a receptet, habcsók helyett angyaltortázni fogok ezentúl!

superkata00
superkata00 Mon, 2010-08-16 15:42

Kicsit megkésve, de hétvégén megcsináltam a tortát és tényleg nagyon finom lett. Olyan igazi különleges. Sőt már 2 napja hűtőben áll és napról napra finomabb. De ma el fog fogyni :D
Várom a következő süti receptet Eszter! :)))

Gargoyle
P. / Gargoyle Mon, 2010-08-16 15:47

Kata, megint csak nagyon szépen köszönöm! :-)
Egészségetekre!

Zit
Zit / Zit Tue, 2010-07-20 19:18

Asztaaaaa!!! AZ a híres, nevezetes angel food cake? Tudtam, tudtam, tudtam, hogy úgyis megcsinálod! :-)))) Na, ezek után nekem is ki kell próbálnom. :-)

Samy
Samy / Samy Sun, 2010-06-20 23:02

Megcsináltam! És sikerült! :) Csak szuperlatívuszokban tudok róla beszélni! ;) Hmm, isteni, illetve ha már angyaltorta, akkor MENNYEI. ;) Mindenkinek ízlett, nagggyon finom volt. Köszi :) pussz

Gargoyle
P. / Gargoyle Sun, 2010-06-20 23:16

Jaj, de örülök!!! Annak is, hogy ízlett, de annak még inkább, hogy sikerült! :-9 Köszi, hogy megírtad! Puszi!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-06-10 16:00

Hát ez tényleg angyali! O:-)

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Tue, 2010-06-08 16:27

Hát Esztikém, ehhez csak gratulálni lehet! Meg ahogy fülig Jimmy mondaná, "le a kalappal, mert különben lerepül!" :) Gyönyörű. Nem tudom, mikor lesz bátorságom kipróbálni! Ügyi vagy! Pusz: Mrs Smith

629
finomliszt 120 g
cukor 370 g
tojásfehérje 10 db
citromlé 4 tk
sütőpor 1.5 tk
habtejszín 3 dl
cukor 5 dkg
kókuszreszelék 7 dkg
szörp 20 ml
málna 20 dkg