Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Anna néni flódnija

Anna néni flódnija
Anna néni flódnija
105 perc / előkészület: 50 perc főzés: 10 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (46)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Vannak összegek az ember életében, aminek nem szabad utánaszámolni. Általában rossz szokásokhoz kapcsolódnak, de én például azt sem merem kiszámolni, hogy a szüleim és a nagyszüleim mennyi pénzt öltek abba, hogy tisztességesen megtanuljak angolul meg németül (le kell lomboznom mindenkit, nem a magántanároknál tanultam meg, de az egy másik történet). Nem igazán szeretném kiszámolni, hogy 3. általános óta mennyibe fájtak a különóráim, de még abba sem akarok belegondolni, hogy mióta önfenntartó vagyok, azóta mennyi megy el a németóráimra. Mert nyelvet tanulni lehet, de ha egyszer nincs kivel gyakorolni, akkor nagyon gyorsan el lehet felejteni. Ezt megelőzendően heti egyszer járok a tündéri Anna nénihez németezni. Anna néni sváb, 40 évig tanított németet, és ha nem lenne 2 nagymamám is, biztosan őt kérném fel erre a posztra. Anna néninek mindig van sütije, tanácsa, ötlete, egy jó története, néhány ízes sváb kifejezése, amit ugyan biztos nem ért meg egy berlini kozmopolita, mégis kincset ér, mert garantáltan nem szedem össze se az interneten, sem a Goethe Intézetben. Egy szó mint száz, heti egyszer Anna nénihez járok beszélgetni, filozofálni, politizálni - németül. A múltkor kaptam tőle egy üveg rézüstben főtt, cukormentes, saját készítésű szilvalekvárt. Ilyen kincset nem használunk fel csak úgy, meg is jegyeztem, hogy az idén már tényleg nekiállok flódnit gyártani, és ezé a lekváré lesz a megtisztelő töltelék szerep. Mivel Anna néni nagy finom sütijeihez már volt szerencsém, örömmel fogadtam a lekvár mellé a flódni receptjét, ahogy ő készíti.

A legnagyobb meglepetés az volt, hogy bár flódniból ez az első próbálkozásom, zserbót, mézes krémest, soklapos sütiket szoktam gyártani - de még soha nem fordult velem elő, hogy mindenből pont annyi volt, amennyi kellett. Nem maradt egyetlen szem tésztám, fölösleges kanál töltelékem sem, csak egy tepsi jól megrakott, kicentizett sütésre váró flódnim. Hiába, na, sváb háztartásban nincs fölösleg! :)

Szerettetel ajánlom mindenkinek hanukára, karácsonyra vagy csak egy hűvös téli napra, mikor kedve van ehhez a minden jóval megrakott tradicionális süteményhez.

hozzávalók / 10 adag

A tésztához

Az almás réteghez

A mákos réteghez

A diós réteghez

Az összállításhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először elkészítjük a tésztát: A kétféle lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a sütőport, a porcukrot. A hideg vajat rákockázzuk, a sárgákat melléütjük. Összemorzsoljuk, majd a hideg bort hozzáöntve szépen összedolgozzuk, és fóliába csomagolva hűtőbe tesszük pihenni.
  2. Amíg pihen, elkészítjük a töltelékeket: meghámozzuk, majd lereszeljük az almát, kinyomkodjuk, hogy a fölösleges lé ne áztassa el a tésztát.
  3. Rácsavarjuk a citrom levét, hozzátesszük a mézet és a fűszereket, jól összedolgozzuk.
  4. Ledaráljuk a diót.
  5. 1,5 dl fehérbort egy kis lábosba teszünk, hozzárakjuk a mazsolát és a cukrot, kicsit összeforraljuk (csak amíg a cukor megolvad). Leöntjük vele a diót, összekeverjük, és félrerakjuk.
  6. Ugyanígy járunk el a mákkal is: darálás, szirup készítése, leöntés, keverés. Ezt is félretesszük.
  7. Kivesszük a tésztát a hűtőből, téglalap alakúra csapkodjuk a munkafelületen, és négy egyenlő részre vágjuk.
  8. Egy 25x35 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral. Az egyik tésztát kinyújtjuk, belesimítjuk.
  9. Megkenjük szilvalekvárral, majd rátesszük a kihűlt diós krémet.
  10. Kinyújtjuk a második lapot, rátesszük.
  11. Ezt is megkenjük szilvalekvárral, majd rásimítjuk a kihűlt mákot.
  12. Újabb tésztát nyújtunk, befedjük a mákos emeletet, és rásimítjuk az almát.
  13. Az utolsó kinyújtott tésztával befedjük.
  14. Jól megszurkáljuk villával, majd megkenjük tojással.
  15. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 45-60 percig sütjük (sütőfüggő, de akkor van kész, ha a teteje szép piros, és a tűpróbánál semmi nem ragad a tűre).
  16. Kivesszük a sütőből, és megvárjuk, míg teljesen kihűl. Jó pár óra, de ha áll egy napot, attól csak jobb lesz neki - meg persze nekünk is.
  17. Tálaláskor kockázzuk, és a tetejét porcukorral megszórjuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 25x35 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 100 356
elküldve: 195
receptkönyvben: 1 532
elkészítve: 88/120
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
532 recept

receptjellemzők

mikor: mindig, ebéd, uzsonna, vacsora
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
szezon: tél
alkalom: karácsonyi édességek, hanuka, vasárnapi ebéd
konyha: zsidó
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

mákos diós flódni szilvalekvárral, almás-mákos-diós sütemény, mákos réteges, diós réteges sütemény, lekváros réteges szelet

Hozzászólások (46)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

amam
Amam / amam Fri, 2018-06-15 08:24

Kedves Dacota! Legtöbb recepted kedvem szerint való. Megsütöttem a flódnit. Az eredmény: úgy tökéletes, ahogy van. Köszönöm.

Eleniel
Eleniel Mon, 2018-01-22 22:59

Hálás köszönet a receptért, családon belül ez lett az én karácsonyi sütim :) (a klasszikusok sütése a nagyik, anyósok, édesanyák reszortja maradt) háromszor készítettem, kétszer sima liszt helyett teljes kiörlésűvel, harmadjára mindkét fajta liszt helyett sima szénhidrátcsökkentett liszttel és cukor meg méz helyett steviás eritrittel, de harmadjára is ugyanolyan finom volt - nagyon. És bárcsak minden tésztát ilyen könnyű lenne kezelni! Papírvékonyra lehetett nyújtani, szilikonos eszközökkel/ön nyújtva nem tapadt plusz liszt nélkül se és nem szakadt, hiába variáltam a liszteket benne.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2016-01-25 15:49

Kedves Nóri!
Rendszeresen sütök flódnit, van is jól bevált receptem, mint általában mindenkinek. Anna néni receptjében ugyanakkor van egy olyan különbség a többihez képest, hogy a szilvalekvár a mákos és a diós töltelék alá kerül, velük egy-egy réteget alkotva. Ezt feltétlenül ki kell próbálnom, köszönöm az ötletet! Üdv: Éva

reka626
Rékci / reka626 Thu, 2015-12-24 15:19

Amikor legelőször elolvastam a hozzávalókat, tudtam, hogy ettem már valahol ilyet. És ezért úgy döntöttem, hogy elkészítem karira.
Mikor belekóstoltam az előbb, beugrott, hogy hol is ettem ezt a finom sütit. Mennyei... Köszönöm :)

Ollocska
Ollocska / Ollocska Sat, 2015-10-03 20:26

Ezredjere sutom meg, nagyon jo es megbizhato reci. Imadom. Mivel en zsido vagyok, ezert mindent sokkal edesebbre csinalok - cukrok mennyiseget duplaztam. Szuper reci, koszi a tippet a retesliszttel. Azt kell mondjam eletmento!!! Emlekszem hanyszor imadkoztam le elotte a deszkarol a darabokra omlo tesztamat. :D

boszizsu
boszizsu Mon, 2014-12-22 15:44

Most sül :) tényleg patentul belemegy a tepsibe, és nem maradt semmi. Azért elsőre óvatosságból tettem az almába egy pici darát, hogy ne ázzon el a tészta.

csahebo
csahebo Sun, 2013-12-29 20:00

Kedves Dacota!

Köszönöm a receptet! Megsütöttem! MENNYEI!!! Egy baj van vele: nem bírom abbahagyni. Felvettem a hagyományos karácsonyi családi menüsorba. Boldog új évet! Remélem jövőre is sok új receptedet olvashatom! Üdvözlettel! Helga

evacili
evacili Tue, 2013-02-26 21:29

A story remek! A süteményt pedig ki kell próbálnom. Üdv: Cili

kjudit71
kjudit71 Sun, 2013-01-13 16:25

Köszönöm a receptet karácsonykor meg sütöttem ,még úgyis sikerült,hogy nem vagyok egy nagy sütős így még nagyobb volt az élmény.Nagyon nagyon köszönöm.Üdv. Judit

Reveda
Reveda Sun, 2012-12-30 20:02

Dacota! Nagy sikere volt, mindenkinek ízlett, úgy hogy máskor is el fogom készíteni!
Boldog új évet, jó egészséget kívánok! Zsuzsa

Reveda
Reveda Mon, 2012-12-31 14:42

Szia Nóra!
Köszönöm az üdvözletet! Jövőre ugyan itt! :)
Üdvözlettel Zsuzsa

ladyfromheaven
ladyfromheaven Sun, 2012-12-30 16:18

Kedves Nóra!
Elkészítettem Karácsonyra ezt a remek süteményt! A tésztával könnyű volt dolgozni és a végeredmény hát az valami csodás lett: finom és csodaszép! Köszönöm a receptet!
Üdvözlettel : Réka

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2012-12-31 11:41

Kedves Réka,
Nagyon szívesen, örülök, hogy ízlett Nektek! :)
Boldog új évet!
Üdvözlettel,
Nóra

Reveda
Reveda Sun, 2012-12-23 19:16

Ó, bocs! Kellemes Ünnepeket, jó sütögetést kívánok! Üdvözlettel Zsuzsa.

Reveda
Reveda Sun, 2012-12-23 19:15

Dacota!Köszi! Ma megsütöttem! Először készítettem el, de biztosan követi majd a többi is!Valóban nagyon finom! Holnapra várom a családomat, kíváncsi leszek, fog-e ízleni nekik?

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Sun, 2012-12-23 10:01

Hát saját blog nincs...itt élem ki művészi ambícióimat. :)
Boldog ünnepeket!
Üdvözlettel,
Nóra

illesera
illesera Sun, 2012-12-16 12:21

Kedves Dacota !
A Te receptedet fogom elkészíteni Karácsonyra, szeretném ha jól sikerülne, ezért lenne pár kérdésem :
Ahogyan Lola írja, nem praktikus megsütni félig a középső lapokat, nem maradnak nyersek ?
És az alma tölteléket nem kell megpárolni kicsit, mielőtt rákenem a lapra ?
Te mit tanácsolsz ?
Köszi előre is a segítséget !
Üdv
Era

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Sun, 2012-12-16 13:12

Kedves Era,

Nekem nem lett nyers a közepe, de megmondom őszintén, még soha nem próbáltam Lola módszerét.
Ha azt gondolod, hogy úgy biztosabb a siker, próbáld ki nyugodtan, de nekem szépen átsült az egész. Az almának sem kell külön párolási idő, csak ki kell nyomkodni, hogy ne áztassa el a tésztát, de a sütési idő alatt szépen átpárolódik magától.

kellemes sütés főzést, és boldog ünnepeket,
Üdvözlettel,
Nóra

illesera
illesera Sun, 2012-12-16 13:21

Szia Nóra !
Köszönöm szépen a gyors segítséget ! Megfogadom a tanácsaidat/tapasztalatodat, már csak azért is, mert így sokkal egyszerűbb az elkészítés !
Neked is nagyon Boldog Ünnepet kívánok !
Era

vargaandika
vargaandika Fri, 2012-12-14 08:26

Kedves Dacota!
Köszönjük a receptet, megfogom sütni a páromnak, meglepi lesz :) !
üdv: Andi

Lola55
Lola55 Thu, 2012-12-13 22:01

Mindenkinek ajánlom, hogyha finom flódnit szeretne, 3 lapot süssön meg a tepsi hátulján!
Csak az alsó és a felső lap maradjon nyersen. Szinte minden flódni, melyet bemutatnak, nyers a közepe!

Senga88
Senga / Senga88 Mon, 2012-12-10 17:41

Nagyon szép és tetszik is! Ám az lenne a kérdésem, hogy milyen fehérbor kell bele? Édes? Félédes? Száraz? Vagy tök mindegy... bemegyek a boltba... csukott szemmel kiválasztok egyet, leveszem a polcról és kész? :-D

Köszönöm a választ!
Szép estét!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Tue, 2012-12-11 00:28

Kedves Senga,
Köszönöm! Én száraz fehérborral készítettem. :)
Szép estét!
Üdv,
Nóra

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Sun, 2012-12-09 10:30

Kedves Ágica...
Hm...hát, ha csak a tészta összeállítására hajtunk, akkor a némi tejjel, vagy tejföllel pótolható. A töltelékben pedig vízzel lehet helyettesíteni. De szerintem ne cseréld le, a flódni többek között attól flódni, hogy bor van a tésztában, és a töltelékben is. Semmit nem lehet belőle érezni, kisül belőle az alkohol íze. :)
Szép napot!
Üdvözlettel,
Nóra

klivi
klivi / klivi Sat, 2012-12-08 19:45

Tetszik a sztori, eszembe jutottak saját külön matek, külön olasz óráim közel 30 évvel ezelőttről... A flódni pedig egyszerűen mennyei!:)

amina69
amina69 Fri, 2012-12-07 20:50

Nekem is nagyon tetszik a recept, mindenképp megsütöm! Köszönöm szépen! Kellemes Ünnepeket! :) Üdv:

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Sun, 2012-12-09 10:26

Kedves Amina,
Köszönöm, és Neked is kellemes ünnepeket! :)
Szép napot!
Üdvözlettel,
Nóra

saksa
saksa Fri, 2012-12-07 18:55

Ez annyira joooo,el muszåj keszitenem... mivel håzi szilvalekvår nincs errefele kenytelen leszek aszalt szilvåt ledarålni...majd kagyalok valamit :) köszi a receptet...mentettem :)

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Fri, 2012-12-07 19:10

:)
Köszi! :) A darált aszalt szilva jó ötlet, majd referálj, hogy ment! :)
szép hétvégét!
Üdvözlettel,
Nóra

Föfi Kata
Föfi Kata Thu, 2012-12-06 21:26

Nagyon szeretem a receptjeidet, náluk jobban csak a kapcsolódó "keretmesét". Mindig örömmel olvasom és még nagyobb örömmel mentem el őket. Ez meg -mert hogy én is sváb vagyok- külön kedves számomra!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Fri, 2012-12-07 00:31

Kedves Kata,
Köszönöm a kedves szavakat, igyekszem a jövőben is. :)
Szép estét!
Üdvözlettel,
Nóra

905
finomliszt 25 dkg
rétesliszt 25 dkg
vaj 25 dkg
porcukor 10 dkg
tojássárgája 3 db
fehérbor 1 dl
sütőpor 1 késhegynyi
1 csipet
alma 80 dkg
méz 2 ek
citromlé 1 citromból nyert
fahéj 1 késhegynyi
szegfűszeg 1 késhegynyi
mák 20 dkg
cukor 10 dkg
mazsola 5 dkg
fehérbor 1.5 dl
dió 20 dkg
cukor 10 dkg
mazsola 5 dkg
fehérbor 1.5 dl
szilvalekvár 25 dkg
tojás 1 db
porcukor 4 ek