Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Anyák napi emeletes torta

Anyák napi emeletes torta
Anyák napi emeletes torta
200 perc / előkészület: 120 perc főzés: 20 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Édesanyámnak készítettem anyák napjára, mert szerettem volna valami személyeset adni neki. Virág és bon-bon helyett, csak úgy, saját elképzelés alapján leptem meg ezzel a tortával.

hozzávalók / 8 adag

Szivárvány piskóta hozzávalói (6 db kerek tortaformához)

Madártej krém

Csokimáz

Díszítéshez

ajánlat

A marcipán motívumok elkészítéséhez segítséget találtok a neten, a tortasuli 11. rovatában.

Szólj hozzá!

elkészítés

Szivárvány piskóta hozzávalói (6 db kerek tortaformához)

  1. Először megsütjük a piskótalapokat. 3 db 20 cm átmérőjű lapot sütünk (lila, citromsárga és zöld), és 3 db 22 cm átmérőjűt (narancs, kék, piros). A lisztet összekeverjük a sütőporral és a sóval.
  2. Tortalaponként a hozzávalók (ez adagonként kéttojásos piskótának felel meg) • 1 db tojás • 1 ek. hideg víz • 50 g kristálycukor • 2.5 g vaníliás cukor • 50 g sütőporos liszt
  3. A tojást szétválasztjuk, majd a tojásfehérjét a vízzel gépi habverővel habosra felverjük, hozzáadjuk a cukor felét, majd kicsit később (kb. fél perc) hozzáadjuk a cukor másik felét, vaníliás cukrot, kemény habbá verjük fel, majd adjuk hozzá a tojássárgáját, a lisztes sütőport és végül az ételfestéket. Fontos, hogy az ételfestéket apránként és robotgép helyett inkább fakanállal kevergetve adjuk hozzá, amíg a kívánt színt el nem éri. A szebb szín érdekében a kék, zöld és lila piskótáknál a tojássárgáját hagyjuk el. Ha lila szín nem áll készen rendelkezésünkre, a piros és kék, míg a narancsot a piros és citromsárga festék keverékéből tudjuk elkészíteni.
  4. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, és előmelegített sütőben sütjük. Én gázos tűzhelyen, takarékon, középen kb. 10 percig sütöttem egy lapot, de inkább tűpróbával győződjünk meg, hogy megsült-e a piskóta.
  5. A megsült piskótalapot rácsra tesszük, lehúzzuk róla a sütőpapírt és hűlni hagyjuk.

Madártej krém

  1. 6 dl tejet felteszünk főni, addig a maradék 2 dl tejet összekeverjük a pudinggal, a liszttel, a tojássárgákkal.
  2. Amikor felforrt a tej, beleöntjük folytonos keverés mellett a tojásos krémet, és sűrűre összefőzzük, gázról levéve hűlni hagyjuk, de közben még többször átkeverjük.
  3. A szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük a porcukorral, végül a teljesen kihűlt pudingos krémmel is összekeverjük robotgép segítségével, hogy szép egynemű krémünk legyen.

Csokimáz

  1. A hozzávalókat egy kisebb lábasba tesszük, és lassú tűzön összeforraljuk, folytonos keverés mellett, majd bevonjuk vele a már kihűlt tortát.

Díszítéshez

  1. A kihűlt lapokat megkenjük a krémmel, mindkét méretű tortánál a középső lapot nemcsak krémmel kenjük meg, hanem megszórjuk darált dióval is.
  2. A nagyobb tortalapok összeállítási színei: narancssárga-kék-piros A kisebbé: citromsárga-zöld-lila. Mindkét torta oldalát is bevonjuk krémmel, a tetejére pedig marcipánmasszát nyújtunk. A marcipán masszából kb. 5 dkg-ot leveszünk, ebből készítjük a marcipán díszítést, melyeket ételfestékkel festünk be. A kisebb torta oldalát kekszmorzsával szórjuk be.
  3. Amikor elkészültek a torták, egymásra helyezzük őket, nem teljesen középre, hanem inkább a szélére. Ahhoz, hogy a két torta ne csússzon el, fontos, hogy a második megfelelően legyen rögzítve. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy hurkapálcát (ehhez a méretű tortához elég 3 db) beleszúrunk az alsó tortába, háromszög alakban, ahová kb. kerül a következő torta, majd 1-2 cm-t ráhagyunk, és levágjuk. Erre még kell szabnunk kartonból egy a felső tortánál kisebb átmérőjű lapot, amelyet bevonunk frissen tartó fóliával. Az alsó lapot bekenjük pici krémmel, ráhelyezzük a kartont, majd a következő tortalapot. Ezek után tetejüket és a nagyobb torta oldalát is csokimázzal vonjuk be.
  4. A süteményt egy éjszakára hűtőbe tesszük.
  5. Másnap saját készítésű marcipán rózsával, pöttyökkel, szívekkel és masnival díszítjük. A marcipán motívumokat érdemes a tortakészítés napján megcsinálni, hogy az ételfesték megszáradjon rajta. Ezen kívül rakhatunk még rá kandírozott virágot és nyomózsák segítségével vajkrém díszt is.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 20-22 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 887
elküldve: 0
receptkönyvben: 10
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Boszorkány konyha

Mióta szakács: 2015.05.07.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, Anyák napja
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
nehézség: közepes
receptverseny: Nevezd be a legjobb fogásod és nyerj!
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
kategória: torta
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

madártejes anyák napi torta, emeletes torta, csokimázas pudingos torta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1160
tojás 6 db
víz 7.5 ek
1 kávéskanál
sütőpor 2.5 teáskanál
finomliszt 300 g
cukor 300 g
vaníliás cukor 1.5 csomag
ételfesték 1 kávéskanál
tojássárgája 8 db
vaníliás pudingpor 1 tasak
finomliszt 2 csapott ek
tej 8 dl
porcukor 20 dkg
vaj 20 dkg
étcsokoládé 15 dkg
vaj 1.5 dkg
cukrozatlan kakaópor 2 ek
tej 1 ek
cukor 1 púpozott ek
marcipán 300 g
kekszmorzsa 5 dkg
dió 5 dkg
vajkrém 5 dkg
ételfesték 1 csepp