Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Arab kávétorta

Arab kávétorta
Arab kávétorta
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (53)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a tortát a 800 receptes Süteményeskönyvből (1987-es kiadás) készítettem el. Nálunk már régóta kedvenc torta, különösen a férfiak szeretik.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A krémhez

ajánlat

Megjegyzés:
Süthetjük 26 cm tortaformában a tésztát, vagy pedig 25 x 35 cm-es tepsiben.

Szólj hozzá!

elkészítés

A tészta készítése:


  1. A cukrokat a tojássárgákkal habosra kavarjuk.
  2. Belekeverjük a reszelt csokoládét, az őrölt kávét, a sütőport, és a lisztet.
  3. Legvégül a tojások kemény habját könnyedén hozzáforgatjuk.
  4. Vajazott, lisztezett tortaformában közepes tűznél megsütjük.
  5. Amikor kihűlt, két lapra vágjuk.

A krém készítése:


  1. A porcukrot a tojássárgákkal, az egész tojással, a vaníliás cukorral és a tejjel állandó kavarás mellett sűrűre főzzük.
  2. Időközben hozzáadjuk az erős feketekávét és a főzőcsokoládét.
  3. Amikor kihűlt, a krémhez keverjük a habosra kikevert vajat (vagy margarint).
  4. Ezzel a krémmel töltjük és vonjuk be a tortát.
  5. A tetéjét díszíthetjük tortadarával, vagy csokoládéforgácsokkal is.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 53 694
elküldve: 23
receptkönyvben: 841
elkészítve: 22/34
Facebookon megjelent: -

szakács

Mátayné Zsuzsa

Mióta szakács: 2009.10.18.
10 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre
alkalom: Valentin-nap

egyéb elnevezések

kávétorta

Hozzászólások (53)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Arwen
Arwen Wed, 2014-04-30 12:04

Kedves Zsuzsa!
Nálam vmi nagyon félre ment... a piskóta több mint egy óra alatt sült meg, az összes csoki leült az aljára, a krém folyt... nem volt egy siker-sztori, pedig nagyon jónak nézett ki a recept, és nagyon sok dicsérő hozzászólást olvastam. :(

Mátayné Zsuzsa
Mátayné Zsuzsa / Mátayné Zsuzsa Thu, 2014-05-01 20:32

Kedves Arwen ! Nagyon sajnálom, hogy csalódást okozott a torta. Én már sokszor megsütöttem de mindig sikerült. Igaz, a tészta sütéshez nagyon oda kell figyelni.Ha megengeded adnék néhány tanácsot, hátha véletlenül Te nem így készíted. A felvert tojáshabot mindig fakanállal, óvatosan keverjük a többihez, nehogy megtörjön a tészta. Jó forró sütőbe kell tenni, maj mérsékelni a hőmérsékletet.A krém hozzávalóit gőz fölött sűrűre fözzük, de jól hűljön ki mielőtt a vajahoz, vagy a margarinhoz adnánk. Ne add fel, mert nagyon finom, próbáld újra ! Sok sikert hozzá !
Üdvözöllek: Zsuzsa

madri91
madri / madri91 Thu, 2013-03-21 20:03

szimpatizálok a recepttel :)
azt szeretném megkérdezni, hogy mennyire jön ki rajta a kávéíz?

madri91
madri / madri91 Fri, 2013-03-29 21:21

jó lett nagyon, pont, hogy több kávét tettem az előírtnál, és nagyon nagyon finom lett :)
egyedül a krém mennyiségét tartottam soknak a piskótához képest, lehet legközelebb kevesebbet csinálok.

fishers
fishers Sat, 2012-12-22 19:02

Kedves Zsuzsa!
Megsütöttem a tortát, az egész családnak nagyon ízlett. A krémet gőz fölött készítettem és tökéletes lett. Nagyon örültem. Köszönöm a receptet! Boldog karácsonyt kívánok!
Üdvözöllek: Edit

Mátayné Zsuzsa
Mátayné Zsuzsa / Mátayné Zsuzsa Sat, 2012-12-22 20:45

Ennek igazán örülök Kedves Edit ! Nagyon szívesen a receptet,és gratulálok a sikeredhez ! Áldott,békés Karácsonyi Ünnepeket kívánok !
Szeretettel :Zsuzsa

fishers
fishers Tue, 2012-12-04 18:23

Kedves Zsuzsa! 17 cm-es tortaformában szeretném megsütni ezt a gyönyörű tortát, de fogalmam sincs az arányokról. Ha minden hozzávaló mennyiségét a felére csökkentem, jó lesz a végeredmény? Ha nem, szerinted miből mennyit tegyek?
Segítséged előre is köszönöm!

Mátayné Zsuzsa
Mátayné Zsuzsa / Mátayné Zsuzsa Thu, 2012-12-06 18:09

Kedves Fishers !

Minden hozzávalót csökkentsd le 34 % - al. Remélem így jó lesz, sőt biztos jó lesz. Az én 26 cm-es tortaformámat vettem figyelembe a Te 17-cm-es tortaformáddal. Légyszíves tájékoztass,hogy sikerült. Köszönöm.Sok sikert !!!
Üdvözöllek: Zsuzsa

fishers
fishers Wed, 2012-12-19 12:18

Kedves Zsuzsa! Idő hiányában végül nem készítettem el a kisebb méretű tortát, de pénteken lesz az apukám 77 éves, Őt szeretném meglepni vele. Nagyon izgulok, mert nem vagyok gyakorlott ,,cukrász,,,ezért elolvastam az összes hozzászólást is, remélem, sikerülni fog! Feltétlenül megírom neked, milyen lett. Segítséged mégegyszer köszönöm és további szép napot kívánok!
Üdvözöllek: Edit

Julcsi27
Julcsi27 Thu, 2012-08-09 10:44

Kedves Zsuzsa!
Ez a recept valami Isteni! Megsütöttem és az egyik kedvencem lett! A krémet én is gőz fölött készítettem, gondolom ezért is tartott kb. 45-50 percig mire besűrűsödött, rendesen megdolgoztatott. De az eredmény mindenért kárpótolt! Annyit változtattam rajta, hogy mivel egyáltalán nem szeretjük a vajas krémet, ezért nem vajat, hanem 2 dl keményre vert tejszínt adtam hozzá. Érdemes kipróbálni így is.

Mátayné Zsuzsa
Mátayné Zsuzsa / Mátayné Zsuzsa Thu, 2012-08-09 14:50

Kedves Julcsi !
Örülök,hogy Nektek is izlett a torta. Köszönöm a tippet a tejszínnel való variációra. Én is kipróbálom ! Biztosan isteni !
Minden jót kívánok: Zsuzsa

bicek
bicek Fri, 2011-05-20 19:16

Kedves Zsuzsa!
Ma megsütöttem a piskótát kapcsos tortaformában. Mi lehetett a baj? Kb 175 fokon sütöttem, 20 perc után megszúrtam, teljesen nyers volt belül.
Vagy 45-50 percig sütöttem, a teteje már égett, alul viszont majdhogynem nyers maradt. Légkeverésessel jobb lenne? Vagy a sütőben lejjebb kellett volna sütni?
Kezdő sütögető vagyok, nem ismerem a praktikákat...
Egyébként kicsit belecsíptem:), ízre nagyon finom.

Anita 78
Anita 78 Mon, 2011-03-07 10:02

Anyósom szülinapjára elkészítettem.Én még az egyik tésztát megkentem áfonyalekvárral, hát valami fenséges lett. Köszönöm a receptet! Üdv:Anita

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Sun, 2011-03-06 10:44

Kedves Zsuzsa!
Tegnap majdnem az egész családom megkóstolhatta a kávés sütidet és mondhatom nagy sikere volt!
Azt hiszem,még sokszor megismétlem ezt a műveletet!Köszönöm,szép napot és Tavaszt már végre!
O-né Anci.

Mátayné Zsuzsa
Mátayné Zsuzsa / Mátayné Zsuzsa Mon, 2011-03-07 13:52

Kedves Anci!
Örülök a sikerednek.Gratulálok a sikeredhez!Már én is várom a tavaszt,hogy kiszabadulhassak a kertbe és kapirgálhassak.
Szeretettel üdvözöllek: Zsuzsa

illesera
illesera Sat, 2011-02-26 10:38

Sziasztok !
Tegnap elkészült a tortám, nagyon finom lett ! :) Tapasztalatom szerint a krém készítésének az a titka, hogy kitartóan és szorgalmasan keverni kell, (kisrugóssal !!!!! )én kb. 15 percet álltam mellette. Amikor már kezdett elfogyni a türelmem, láttam, hogy végre sűrűsödni kezd, akkor ment bele a csoki, és azzal már tökéletesen besűrösödött.Viszont nekem nem lett elég intenzív a kávéíz, lehet, mert 70% kakaó tartalmú csokival készítettem. Legközelebb teszek bele egy kis nescafét is, úgy biztosan erősebb lesz az íze .
Köszi a receptet !
Üdv
Era

Silverbaby
Silverbaby / Silverbaby Fri, 2011-02-18 17:16

Kedves Zsusza!

Nagyon szimpi a süti és el is szántam magam, hogy elkészítem, de egy aprócska dolgon fennakadtam.
Bocsánat a buta kérdésért, de mi az a főzőcsokoládé? Tortabevonó?? A sütikhez többnyire ezt szoktam használni, erre gondoltál te is??

Köszönöm előre is a válaszod!
Üdvözlettel Silverbaby

Mátayné Zsuzsa
Mátayné Zsuzsa / Mátayné Zsuzsa Mon, 2011-02-21 15:33

Ne haragudj,hogy csak most válaszolok,de ez a fránya gép nem hagyta.Jól tudod a tortabevonó a főzőcsokoládé.Én is azt használom.Sok sikert a sütéshez.
Üdvözlettel: zsuzsa

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2011-01-20 08:37

Szia Zsuzsa!
A kisfiam nézte ki a receptedet, kép alapján választott. Azonban az eredmény olyan finom lett, hogy ez vált a kedvenc édességünkké. Még 3 nap múlva is ugyanolyan fincsi volt, mint frissen. Most 7végén édesanyám születésnapjára is ezt fogom elkészíteni.
Köszönöm:)
Üdv: Ari

Mátayné Zsuzsa
Mátayné Zsuzsa / Mátayné Zsuzsa Thu, 2011-01-20 18:45

Kedves Ari !
Örülök,hogy sikere volt a süteménynek ,gratulálok az eredményhez,ami a Te érdemed.Puszilom a kisfiadat,látod,milyen jó ízlése van ?
Bízom benne,hogy édesanyádnak is ízleni és tetszeni fog.Isten éltesse!
Minden jót kívánok Nektek.
Szeretettel: Zsuzsa

martadora
martadora Sun, 2011-02-20 22:38

a krém még mindig "bezavarosodik", pedig már vagy háromszor megcsináltam...
miért van az, hogy tök szép eleinte, mikor főzöm, aztán csomós lesz?
valamennyire el tudom keverni botmixerrel, de a végeredmény akkor sem lesz szép, sima főzött krém
borzasztóan idegesít... :) egyébként az íze nagyon finom

Mátayné Zsuzsa
Mátayné Zsuzsa / Mátayné Zsuzsa Mon, 2011-02-21 15:36

Szerintem sokat főzöd a krémet.Legközelebb rövidebb ideig főzd,majd meglátod sima lesz.Hát esztétikailag nem valami szép látvány.Már én is megjártam vele.Ne add fel,ha egyébként ízlik.Sok sikert.Üdvözöllek: Zsuzsa

martadora
martadora Mon, 2011-02-21 23:45

kb. hány percig kell főzni? szerintem az 5 perc az nem túl sok - kb. ennyi idő alatt csomósodik be

Mátayné Zsuzsa
Mátayné Zsuzsa / Mátayné Zsuzsa Tue, 2011-02-22 19:20

Öt perc nem sok a főzéshez, de ne legyen túl sok a tűz alatta.Lángterelőt ajánlok alá.Megpróbálhatod még gőz fölötti főzést is. Örülök,ha a segítségedre lehettem.

martadora
martadora Tue, 2011-02-22 23:14

a gőz fölötti főzés tényleg nem rossz ötlet! ki akartam úgy is próbálni, de tartottam tőle, hogy túl sok időbe telik majd, míg igazán besűrűsödik
hát, lehet, hogy sokáig kell mellette állni és kavargatni, de kipróbálom és megírom, hogy sikerült
pénteken lesz a nagy sütikészítés - már előre izgulok :D
hallgató vagyok, de így sincs annyi szabadidőm, hogy kedvemre sütögessek, szóval kihasználom ezt a szabad péntekem

majd jelentkezem, köszönöm! :]

martadora
martadora Sun, 2011-02-27 22:44

most nekem sem lett olyan intenzív a kávéíz, mint amilyen szokott lenni, de sebaj...
az állaga viszont tuti lett!
a következőképpen készítettem:
- kikavartam a tojást a cukorral
- a tejet + a lefőzött feketét egybeöntöttem, majd megolvasztottam benne a csokit
- miután a kávés-csokis tej kihűlt, robotgéppel összekutyultam a kikevert tojássárgákkal
- gőz fölött kavargattam kb. 45-50 percig
miután kihűlt a főzött krém, kikevertem a vajjal

sokáig tartott, de megérte - tökéletes lett a krém :)
VÉGRE!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2011-01-20 20:55

Kedves Zsuzsa!
Köszönöm leveledet, szerintem biztos örülni fog édesanyám, átadom neki a jókívánságodat.
Holnap sütök, de ma kinyomtattam a receptet egy kolléganőmnek is, aki meglátta a tortás képet. Azt mondta, hisz nekem, hogy finom, mert mindig jó recepteket szoktam neki ajánlani. Úgyhogy 7végén ő is sütni fog:)
Szeretettel üdvözöllek: Ari

Boribon
Boribon / Boribon Fri, 2010-12-10 05:09

Kedves Zsuzsa! A hetvegen sutit szeretnek sutni nevnapra es receptkeresgeles kozben ugyanugy jartam, mint Livia: ahogy meglattam ezt a guszta vastag kremreteget, rogton eldolt, hogy ezt a tortat fogom elkesziteni. A krembol a csokit ki szeretnem hagyni, mert nagy kaves vagyok, es nem szeretem, hogy a csoki eros izevel minden mas izt elnyom. Viszont csoki nelkul vajon megszilardul a krem? Vagy inkabb tegyek bele en is fehercsokit? Koszonom a valaszod!

Mátayné Zsuzsa
Mátayné Zsuzsa / Mátayné Zsuzsa Fri, 2010-12-10 18:35

Kedves Boribon !
Én nem próbáltam csoki nélkül.Szerintem,hogy megszilárduljon rendesen kell bele a csoki.Próbáld ki fehér csokival,ha úgy gondolod.Meglátod,hogy inkább a kávéíz az amit érezni fogsz.Sok sikert a sütéshez,nem fogsz csalódni.Minden jót.
Üdv.: Zsuzsa

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-10-06 19:29

Kedves Zsuzsa!

Köszönöm a gyors választ, még épp időben vagyok, viszont lenne még egy kérdésem. A párom nem ehet kakaó tartalmú ételeket (igen rossz neki emiatt), és arra gondoltam, hogy fehér csokival helyettesítem a csokit (abban "csak" kakaóvaj van, kakaó nincs), tehát valószínűleg nem így fog kinézni, de legalább az íze talán hasonló lesz. Remélem. Kérem ne haragudjon a sok zavarásért, de mivel életem első sütije lesz, szeretném a lehető legtökéletesebbre, és anyum nem ismeri a receptet, hogy tőle kérjek tanácsot, szóval nagyon várom a válaszát! :)
Tisztelettel és üdvözlettel:
DT

Mátayné Zsuzsa
Mátayné Zsuzsa / Mátayné Zsuzsa Thu, 2010-10-07 15:56

Kedves DT!
Nyugodtan készítsd el fehér csokival,legfeljebb nem barna lesz.Na és ? Az íze remélem kárpótol Benneteket ezért.Nem haragszom,nem zavarsz,szívesen válaszolok minden kérdésedre. Megkérlek írd meg hogy sikerült,jó?Sok sikert,minden jót és boldog születésnapot a kedves férjednek!
Üdvözlettel: Zsuzsa

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-10-03 21:49

Kedves Zsuzsa!

Én a párom születésnapjára szeretném megsütni, de nincs kávéfőzőnk csak instant kávénk, ha azt összeporítom, az úgy mennyire használható? Sajnos nem tudok szerezni amolyan kávét, mert nincs aki megigya nálunk, a párom pedig nagy kávés szóval azért gondoltam egy ilyen különlegességet megsütni a szülinapjára...

Válaszát előre is köszönöm!
DT

Mátayné Zsuzsa
Mátayné Zsuzsa / Mátayné Zsuzsa Tue, 2010-10-05 19:21

Kedves DT!
Remélem nem késtem el a válasszal.Szerintem instant kávéval is jó lesz.Kettő evőkanál erős fekete kávé kell a krémbe,ezért szerintem két evőkanál forró vízbe feloldod az egy evőkanál instant kávét és már kész is van.Jó lesz,meglátod.
Üdv.: Zsuzsa

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-09-08 15:08

még ma elkészitem biztos nagyon finom!

Mátayné Zsuzsa
Mátayné Zsuzsa / Mátayné Zsuzsa Tue, 2010-02-16 18:31

Kedves Beryll !

Gratulálok a sikeredhez!Igen,a sűrűre főzés előtt össze kell habverővel keverni a dolgokat.Lehet hogy ezt a fontos információt kifelejtettem a recept leírásakor.De így is jó lett,ahogy írod.Én is köszönöm a jó tippeket a mandulás,diós díszítéshez.Legközelebb én is kipróbálom.
Minden jót Neked és a Családnak.

Mné Zsuzsa

beryll
beryll Tue, 2010-02-16 18:16

Nagyon-nagyon finom volt! Az egész család szerette. Még a -kritikus, mesterszakács- nagyim is ízletesnek találta. :-)
Annyi gondom volt vele, hogy a krém hozzávalóit (tojás, p.cukor, tej stb.) főzés előtt fel kellett volna vernem, vagy legalábbis összekutyulni úgy, hogy a tojások is "masszává" váljanak, mert így ilyen kis gömbökbe rendeződtek egymás mellé, végül pedig kis csomókba álltak össze. =/ Így muszáj voltam átszűrni a kész krémet, mert nem tehettem úgy a tortalapra. De a szűrés után nagyon jó lett. :)

A tetején egész sós + darabokra vágott mandulával, dióval, szeletelt mandulával díszítettem. A torta oldalát is szintén szeletelt mandulával tűzdeltem meg.
Ja, igen, és a piskótalapokat kicsit meglocsoltam rummal. Hmmm, nagggyon megadta a bukéját! :)

anyika39
Anyika39 / anyika39 Fri, 2010-01-08 23:15

TEGNAP ESTE VALAMIFINOMSAGRA VAGYTUNK A NAGYLANYOMMAL. MEGLATTAM EZT A RECEPTET ES A SOK KREM A KEPEN ELVARAZSOLT. AZ IZE SEM MARADT EL A LATVANYTOL! iSTENI FINOM VOLT. KOSZI LIVIA

Mátayné Zsuzsa
Mátayné Zsuzsa / Mátayné Zsuzsa Thu, 2009-10-22 17:40

Kedves Látogató!

Ha tepsibe sütöd a tortát akkor függőlegesen vágd kétfelé és úgy rakod egymásra.A tortaformába sütöttet viszont vízszintesen vágd ketté.Vigyázz vele,mert elég laza a tészta.Az én tepsim 25x35,a cm-es.
A kapcsos tortaforma pedig 26 cm-es átmérőjű.Ha valami nem világos nyugodtan kérdezz.
Sok sikert a sütéshez.
Üdvözöllek: M.Zsuzsa

594
cukor 25 dkg
tojás 6 db
csokoládé 5 dkg
őrölt kávé 1 teáskanál
sütőpor 0.25 csomag
vaníliás cukor 0.5 csomag
finomliszt 4 evőkanál
porcukor 15 dkg
tojássárgája 3 db
tojás 1 db
vaníliás cukor 1 csomag
tej 2 dl
feketekávé 2 ek
csokoládé 5 dkg
vaj 20 dkg
csokoládédara 3 ek