Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Aranygaluska 2.

Aranygaluska 2.
Aranygaluska 2.
90 perc / előkészület: 40 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tudom, nem bonyolult, de nekem most sikerült összeraknom életem első aranygaluskáját a Horváth Ilona-féle szakácskönyv alapján. Nővérem tanácsára nem vacakoltam túl sokat a könyv diktálta sorrenddel és a vizsgán sikerrel átmentem. :-)

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A hintéshez

ajánlat

Vanília sodó

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl langyos tejben 0.5 dkg cukorral.
  2. A liszt közepébe beletesszük a tojássárgákat, cukrot, csipetnyi sót, majd az élesztős tejet is.
  3. Fakanállal összedolgozzuk a tésztát, majd az olvasztott vajat is hozzáöntjük. Addig dagasztjuk, míg szép hólyagos nem lesz és elválik az edény falától. (A bukta tésztája alapján készül, ennél egy kicsit keményebb tésztát kell, hogy kapjunk.)
  4. Letakarva, meleg helyen egy órát kelesztjük.
  5. Ha megkelt, kiborítjuk egy meglisztezett nyújtódeszkára, kb. 2 cm vastagra kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
  6. Kivajazott jénai edénybe leteszünk egy sort, majd megszórjuk darált cukros dióval. Addig folytatjuk a rétegezést, míg tart az alapanyag. A tetejére kerüljön bőven a dióból. (Ekkor a szakácskönyv újra azt javasolja, hogy kelesszük fél órát, de én nem tettem, így is tökéletesen működött.)
  7. Lassú tűznél szép pirosasra sütjük.
  8. Ha megsült, téphetjük vagy vághatjuk, kinek hogyan tetszik, de vaníliasodóval mindenképpen öntsük nyakon, mert úgy az igazi.

 

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 81 104
elküldve: 5
receptkönyvben: 857
elkészítve: 23/38
Facebookon megjelent: -

szakács

Oli

Mióta szakács: 2008.03.10.
62 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

mateniky82
mateniky82 Mon, 2015-03-16 09:50

Csináltam már korábban aranygaluskát - más recept alapján is. A tészta nagyon gyorsan összeállt, alig kellett dagasztani! A hozzávalók között szereplő 3 dl tej az elkészítés leírásából kimaradt, szerintem ezt fontos lenne korrigálni azok kedvéért, akik először csinálnak aranygaluskát:) Én a diót porcukorral kevertem össze (a receptben nem volt megjelölve a cukor típusa) - ebből legközelebb kevesebbet fogok használni, mert rengeteg maradt a jénai alján, de egyébként nagyon finom lett, ajánlom mindenkinek, hogy próbálja ki:)

FülöpMyra
FülöpMyra Fri, 2012-01-27 09:22

Szia!
Nagyon köszönöm receptedet, 4-5. alkalma ez alapján készítem. A család kedvence lett. :)

Nellix
Nellix / Nellix Wed, 2011-09-28 13:56

Ma megcsináltam, nagyon finom lett!!! Legközelebb egy kis reszelt citromhéjat is teszek a tésztájába, de amúgy egyszerűen tökéletes, és nagyon könnyű volt megcsinálni!

marcipann
marcipann / marcipann Mon, 2011-04-11 20:16

Én nagymamámtól hasonlóképpen tanultam, de csak fél cm vastagra nyújtom, kis pogácsaszaggatóval kiszaggatom, minden korong közepébe sárgabarack lekvárt teszek félbe hajtom és így rakom le a kivajazott tortaforma aljába (gyerekkoromban még lábosban készítettük), majd gyengén megkenem olvasztott vajjal, így jön rá a cukros darált dió, megint kis lekváros galuskák, stb. A lekvártól zaftosabb és pikánsan zamatosabb is lesz.

szneki
Szneki / szneki Sat, 2011-01-22 19:35

Kedves Oli!
Ma elkészítettem receptedet,nagyon fincsi lett,természetesen a sodót is elkészítettem ami az ajánlatban volt:)
A minap vágytam erre az ízre,gondoltam kipróbálom,pont olyan lett amilyenre vágytam!
Ez volt az első próbálkozásom,én is úgy voltam vele mint többek,nem mertem hozzá kezdeni,macerásnak tűnt,pedig nem is az:)
Üdvözlettel:Zsuzsi

Krisztia
Krisztia Wed, 2011-01-05 15:43

Mindig rettegtem az aranygaluskától. :) Soha nem mertem elkészíteni, ha enni akartam akkor elszaladtam a közeli kifőzdébe és ott ettem. Ezt most megcsináltam és szuper finom lett. Köszi a receptet :)

rebtom
rebtom Tue, 2010-10-26 18:02

Huuuuuuu! Ez fincsi! Most készítettem el, és nagyon jó lett! Köszönöm a receptet!

Kacsa951
Kacsa951 / Kacsa951 Sun, 2009-12-06 15:41

Szia!
Az én nagyikám tudott isteni kelt tésztákat csinálni, nekem eddig még nem igazán sikerült. Azt tudom, hogy Ő annakidején borsodóval csinálta és az valami isteni finom!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2009-07-27 11:56

Tényleg a legjobb aranygaluska recept. Csak bedobálom a hozzávalókat a kenyérsütőbe, aztán pedig szépen megsütöm. Nagyon jó! :))

1168
finomliszt 500 g
tojássárgája 2 db
tej 300 ml
vaj 60 g
élesztő 40 g
cukor 50 g
1 csipet
dió 200 g
cukor 150 g