Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Aranygaluska 6.

Aranygaluska 6.
Aranygaluska 6.
35 perc / előkészület: 15 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (42)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az általam anno tanult fonott kalács tésztája ez, csak több tejjel.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tej egy részét meglangyosítjuk, teszünk bele 1 tk cukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt. (Én szoktam rá szórni a tetejére egy marék lisztet, hogy a kémiai hatás beinduljon.)
  2. A lisztet egy mély tálba tesszük, elmorzsoljuk benne a vajat, majd egy mélyedést csinálunk benne.
  3. A szélére szórjuk a sót, a mélyedésbe öntjük a felfuttatott élesztőt, összegyúrjuk, és hozzáadjuk a tojást, és belegyúrjuk a maradék tejet is. Nem baj, ha egy kicsit ragad a tészta, mert így lesz finom lágy sülés után.
  4. Hagyjuk a kész tésztát kelni úgy egy fél órát meleg helyen.
  5. Ha megkelt, kisebb darabokra vágjuk.
  6. Egy kis tálba öntünk kb. 1 dl olajat, és a tésztadarabokat levágás után belemártjuk az olajba. Így tesszük tovább szorosan egymás mellé a tepsibe a tésztadarabkákat.
  7. A tetejét leszórjuk darált dióval, fahéjas cukorral ízlés szerint.
  8. Hagyjuk még egy kicsit kelni, és előmelegített sütőben készre sütjük.

  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 33x27x4 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 77 844
elküldve: 24
receptkönyvben: 941
elkészítve: 55/65
Facebookon megjelent: 2

szakács

Becsei Ágnes

Mióta szakács: 2010.02.23.
100 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

Hozzászólások (42)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

H.Mónika
H.Mónika Sat, 2017-01-14 21:14

Kedves Ági! Ma készítettem el az aranygaluskát, ami annyira finom lett, hogy nem is tudom pontosan kifejezni. Életem első aranygaluskája, és olyan jól sikerülr, amilyenre nem számítottam. Picit túlsütöttem, de csak az egyik tepsi adagját, ja igen, mert kb. másfél adagot készítettem, mert viszek a lányom családjának is. Szóval nagyon köszönöm a receptet. Én is vajba mártottam és egysével forgattam dióba. Egyébként nagyon érdekes a viszonyom a kelt tésztához! Korábban is készítettem már, de igazából mostanában van hozzá türelmem. Így hamarosan elkészítem a kalács verziót is. Üdv., Móni

veinhardt
veinhardt Sun, 2016-04-17 18:28

Már régóta elmentettem ezt a receptet, de csak mostanában sikerült elkészítenem! Életem első aranygaluskája, de két hét alatt másodszor készítettem el, mert a család istenítette! Nagyon jól sikerült, mindenki örömére! A sodód is nagyon fincsike! Köszönöm!

Niccole
Macskamentha / Niccole Sun, 2015-03-01 17:56

Először kissé meg voltam illetődve - oh, mi lesz ebből - nekem nagyon is ragadt a tésztája. Ééés...eget rengetően jó lett!!! Tényleg, mint egy fantasztikusan puha, szinte habos tésztájú kalács.
Köszönöm Ágnes a receptet!!! :-)

papp73
papp73 Sun, 2014-11-23 11:59

Tökéletes recept!!!!! Köszönöm, mennyei lett. Én olvasva a kommenteket, több cukrot tettem a dióhoz, ennyit változtattam. Egy nagy széles jénaiban sütöttem 200 fokon alsó felső sütésen, letakartam alufóliával már az elején lazán, amit ki is lyukasztgattam. Így sült 40 percet, gyönyörűen feljött, aztán levettem a fóliát, 10 perc hőlégkeverés.... Így a jénai miatt nem égett el az alja, puha foszlós lett, a teteje aranybarna. Sok múlik a sütésen, csak azért részleteztem. Köszönöm a receptet, örök hála! :)

Nensy
Nensy Mon, 2014-11-10 13:53

Életem első aranygaluskáját készítettem a te recepted alapján. Nagyon finom, elvarázsolam vele a családot. Azt mondjuk látni kellett volna, amikor utoljára átfutottam a hozzávalókat minden benne van-e a tészában: cukor??? cukor??? hol???, ugyanis pontról-pontra haladtam, a leírásban viszont nincs a cukor írva mikor tesszük bele, csak az élesztőnél. Pislogtam, 6 dkg - 1 tk, de 1 tk. cukor nem lehet 6 dkg. Akkor az még azon felül. Nem vagyok szellemi fogyatékos, de elbizonytalanodtam egy pillatanra. A sütési hőfokot és nagyon magasnak találam, nem mertem sütni 220 fokon. Erre azért kiváncsi lennék, hogy tényleg indokolt ilyen magas hőfok? Nekem nem száradt ki vagy ilyesmi. 180 fokon sütöttem. Erre ha válaszol valaki, megköszönöm.

Nornora
Nornora / Nornora Sat, 2014-04-19 08:40

Többször megcsináltam már aranygaluskának, és kalácsnak is... Mindkettő tökéletes! Ma ez alapján sütöm a húsvéti kalácsot! :)

Nornora
Nornora / Nornora Sun, 2014-06-01 14:19

Nagyon jó! Azóta sütnöm kellett másnak is a családban. :) Most épp lekváros buktának próbálom ki a tésztát...

Vekka
Vekka Wed, 2014-04-02 08:16

Szia!
Köszönöm én is a receptet. Életem első aranygaluskáját készítettem el a recepted alapján (igaz kenyérsütőgépben dagasztva), és a férjem szerint a legjobb, amit valaha evett. Annyit változtattam, hogy olaj helyett vajban forgattam meg a darabkákat, majd egyesével beleforgattam a cukros dióba is és úgy tettem egymás mellé a tálba, amiben sütöttem.
Köszi még egyszer:)
Vekka

TörökMónika
Móncsika_11 / TörökMónika Mon, 2013-11-18 17:38

Szia! Köszönöm szépen a receptet! Én sajnos addig-addig foglalatoskodtam mással, hogy sajnos a cukrot kifelejtettem a tésztájából, így sós tészta lett :) Viszont NAGYON puha, és ígyis fincsi, főleg a sodóval, amit szintén a te recepted alapján készítettem. Köszönöm szépen!

v.timyke
v.timyke Fri, 2012-11-30 15:45

Ma megcsináltam, nagyon jó lett! Jó a recept! Köszönöm :)

norivirag
norivirag Wed, 2012-04-25 14:47

Ma elkészítettem a sodóval együtt,amit szintén a te recepted alapján csináltam,és nagyon finom lett mindkettő,örülök hogy megosztottad velünk ezeket a recepteket is,hálás köszönet érte!

pocak85
pocak85 Thu, 2012-01-26 15:09

életem legjobb aranygaluskáját sikerült elkészítenem általad.nálam csak ez a recept lesz ezentúl felhasználva.vanília sodó is tőled van,az is nagyon finom.köszönöm még egyszer
üdv.: pocak

becseiagi
Becsei Ágnes / becseiagi Thu, 2012-01-26 16:13

Köszi pocak a dicsérő szavakat, nagyon kedves tőled. Annyira jól esik, hogy másnak is ennyire ízlik! :) Tegnap én is aranygaluskát sütöttem ebédre! ;-) Imádjuk mi is! Üdv: Ági

palice
palice / palice Fri, 2012-01-13 21:00

Szia Agi!
Tegnapelott este megcsinaltam es nagyon-nagyon-nagyon jo lett! :)))))
Mara is maradt egy kicsinke ( tegnap nem voltunk itthon ) es felmelegitettem a sutoben.Ismet puha es finom volt,mint frissen.
Emlitettel valami kalacsot a "story"nal....esetleg nem osztanad meg velunk? :)
Koszonom a receptet.
Udv,Alice.

becseiagi
Becsei Ágnes / becseiagi Wed, 2012-01-25 12:18

Szia Alice! Örülök, hogy ekkora sikert aratott nálatok is! :) A kalács receptje ugyanez, csak 2,5 dl tej kell bele. Kelés után megfonod, formázod, ahogy neked jobb; utána lekened egész tojással, keleszted megint és megsütöd. Üdv: Ági

Karina77
Karina77 Thu, 2011-09-01 19:50

Ki próbáltam a recepted és nagyon finom lett..picit tovább hagytam benn a sütőben ezért szárazabb lett a tésztája de még így is fantasztikus az íze:) 10pont:))

mallmax
Manda / mallmax Sun, 2011-07-31 20:45

Szia Ági!

Én a dagasztást kenyérsütőgéppel végeztettem el,és bátran állíthatom (pedig jópár éve háziasszony vagyok)hogy ilyen puha-finom tésztát még nem ettem!Ez valami fantasztikus!A párom szerint "kénes",Kéne még belőle ;) Azt hiszem a recepted sűrű vendég lesz nálunk!Nagyon köszönöm,hogy megosztottad itt velünk ezt a finomságot!
Üdv.:Manda

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2011-03-10 17:00

Kedves Ági!
A sodót hogyan csinálod hozzá?

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2011-03-10 20:52

köszönöm szépen,közben rátaláltam én is.
Az aranygaluska olyan lett,ahogy a nagykönyvben meg van írva.Sőt.....
Köszi a receptet.Azt hiszem ezután sűrűn kell majd sütnöm.

becseiagi
Becsei Ágnes / becseiagi Fri, 2011-03-11 07:48

Örülök, hogy sikerrel jártál és hogy tetszik, ami lett belőle! :) Mi is nagyon imádjuk, sűrűn szoktam én is készíteni. Én személy szerint a madártejért nem vagyok oda, de a férjemnek azt is elkészítem persze, de akkor nekem is jár egy kis kényeztetés és ezt is megsütöm. A gyerekeknek a legjobb, mert ők választhatnak olyankor, hogy melyikből kérnek. :D Üdv: Ági

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2011-03-10 15:53

Sziasztok!Nagyon tuti oldal:)

becseiagi
Becsei Ágnes / becseiagi Tue, 2011-02-08 15:11

Szia duji! Örülök, hogy jól sikerült. Ha ragacsos lesz a tészta, akkor mindig teszek még hozzá egy kis (maréknyit, ha egy nem elég, akkor kettőt) lisztet, hogy a kezemhez ne ragadjon annyira oda; de ha csak kissé lett ragacsos, akkor a tésztát beszórom liszttel, keleszteni teszem, majd a feldarabolásnál úgyis olajba mártom. Üdv: Ági

duji
duji Tue, 2011-02-08 15:00

Szia Ági!
Először kicsit megijedtem, mert nagyon ragacsos lett a tészta, úgyhogy bevetettem a robotgépet és voilá... :D
Nagyon finom lett, nekem meg sikerem vele. Köszi szépen (a sodóval együtt).
Duji

Dudika88
Dudika88 Sun, 2010-09-12 12:00

Köszönöm szépen a válaszod :)
Most sikerült csak megsütnöm mostanra lettem jobban.
Nagyon finom lett bár egy kis "baki" ami nem is az annyira,hogy kicsit nagyobbra vagdostam a galuskákat :D óriások lettek de finomak.
Köszönöm szépen.

Dudi

Dudika88
Dudika88 Tue, 2010-09-07 16:20

Szia!
Lenne egy kérdésem,mennyi az a kicsi amíg még keleszteni kell? 15 perc?
Köszönöm válaszod

Dudi

693
finomliszt 50 dkg
vaj 6 dkg
cukor 6 dkg
5 g
élesztő 3 dkg
tej 3 dl
tojás 1 db
napraforgó olaj 1 dl
dió 10 dkg
fahéj 1 kávéskanál