Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Aranygaluska 7. - a hétvégi sláger

Aranygaluska 7. - a hétvégi sláger
Aranygaluska 7. - a hétvégi sláger
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Már csak ennyi van? - szól a kérdés, amikor a legutolsó családttag leül, hogy végre egyen ő is. Az őszi időszaktól kezdve nagy sikerrel lehet csinálni, a hétvégék remek desszertje válik belőle. "Papa, csinálsz aranygaluskát...?' - kérdezi a lányom, és vajon mi a válasz? Nincs ellentmondás.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. "Hagyományos" kelt tésztát készítünk, megfuttatjuk az élesztőt kevés liszttel és langyos tejjel keverve, a két kockacukrot feloldva benne - meleg helyen hagyjuk felfutni, majd a lisztbe morzsoljuk a margarint, csipet sót, két tojás sárgáját, két tasak vaníliás cukrot és egy evőkanál cukrot.
  2. A felfutott élesztőt belekeverjük a morzsolt margarinos, tojássárgájával díszített lisztbe.
  3. A tésztát simára keverjük, addig dagasztjuk kézzel, amíg a táltól el nem válik, és "gyurmázható", puha tésztát nem kapunk.
  4. Ekkor gombócot formálunk, megszórjuk liszttel, majd hagyjuk  1-2 órára - szinte - a kétszeresére kelni.
  5. Megdaráljuk a diót, összekeverjük majdnem fél kiló kristálycukorral.
  6. A közben a megkelt tésztát 1 cm körüli vékonyságúra kinyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval, nem egészen kerek tésztadarabokat szaggatunk.
  7. Kiválasztunk egy megfelelő méretű tepsit, kivajazzunk, liszttel megszórjuk, és ebbe egymás mellé, de nem szorosan, lerakunk egy sor szaggatott tésztát.
  8. Megmelegítünk a vajat folyósra, és megkenjük vele a tésztadarabokat, majd megszórjuk a darált dió és a cukor keverékével. Mazsolát szórunk rá, majd jöhet újra a tésztasor.
  9. Két esetleg három sor jön ki ebből, a végén már nem szórunk rá diót, hanem megkenjük a vajjal, és melegedő sütőbe rakjuk.
  10. A tojásfehérjét - amit idejekorán a kelt tészta készítésénél különválasztva eltettünk, kikeverjük, a tésztasor tetejét megkenjük.
  11. A képen látható szín eléréséig sütjük, 2-3 alkalommal megkenjük még a tojás fehérjével.
  12. A sütés közben a vaníliaszószt minden bonyodalom nélkül a tasakon található leírás szerint elkészítjük, az ottani leírásnál egy kanállal több cukorral édesítve.
  13. Ha minden kész, nincs más hátra, mint nekiülni enni. Nem szokott maradni belőle.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 16
össznézettség: 49 329
elküldve: 2
receptkönyvben: 280
elkészítve: 4/12
Facebookon megjelent: -

szakács

vitorlázó

Mióta szakács: 2010.08.24.
8 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

aranygaluska vaníliakrémmel, tepsiben sült aranygaluska

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

melcsi78
melcsi78 Sun, 2012-04-08 16:33

Megcsináltam, most sül, kíváncsi vagyok, milyen lett. 1 kg lisztet gyúrtam be, arányosítva a hozzávalókat. Nagyon jó lett a tészta, bár a receptben nincs benne, hogy mennyi tejben futtassuk fel az élesztőt.
Mivel életemben nem készítettem és nem is láttam, ahogy készítik, a következő dolgok merültek fel bennem menet közben: Milyen távolságra kell tenni a szaggatott darabokat? Mekkora sütőre vonatkozik ez az adag? A dió rengeteg lett, pedig nem sajnáltam (imádom!), Isten a tanúm rá, rengeteget szórtam rá, már szinte ellepte a tésztát, mégis maradt 2 nagy dunsztosüvegnyi cukros darált dió. Jó lesz legközelebb, nem baj, de biztos, h fél kg dió + fél kg cukor kell hozzá?
Ja, és még egy kérdés: Ha a tetejét levajazzuk, akkor azt hogy kenem meg tojásfehérjével is? Csak leszedem róla a vajat, nem? Vagy meg kell várni még megsül a vaj rajta és sülés közben kell megkenni tojásfehérjével???? Nem vagyok kezdő háziasszony, de még ilyet sosem csináltam, ezért merültek fel bennem a kérdések. Üdv, Melcsi.

Boribon
Boribon / Boribon Wed, 2010-12-01 02:40

O, de gyonyoru! Gratulalok! Sajnos a kelt teszta nem az erossegem, mert dagasztani nem tudok, de azert lehet, hogy kiprobalom.

2121
finomliszt 75 dkg
margarin 12.5 dkg
élesztő 3 dkg
kockacukor 2 db
vaj 2 ek
tojás 2 db
1 csipet
dió 50 dkg
vaníliás cukor 4 csomag
tej 1 l
mazsola 10 dkg
vaníliás pudingpor 1 csomag