Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Aranygaluska ahogy geo készíti

Aranygaluska ahogy geo készíti
Aranygaluska ahogy geo készíti
85 perc / előkészület: 60 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Életem második aranygaluskája. Amikor először készítettem, kissé száraz lett a tésztája, és a dió is túl kevésnek bizonyult rajta.
Ez a recept azonban tökéletes, most már nem keresgélek többet!
Andi1976 receptje volt a kiindulópont, de nekem a megadott mennyiségekkel nem lett megfelelő a tészta, úgyhogy picit módosítanom kellett rajta.
A vaníliasodó receptjén még dolgozom, de azt is felteszem hamarosan.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A mártogatáshoz

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

 


  1. A tészta hozzávalóit egy nagyobb keverőtálba "dobáljuk" úgy, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval. Az alkotóelemek legyenek szobahőmérsékletűek. A tejet mikróban meglangyosítjuk, és a margarint is bedobjuk néhány másodpercre.

  2. Ütögetjük, gyúrogatjuk, hempergetjük a tésztát, azaz dagasztunk. Ha a dagasztás végén maradt még tészta a kezünkön, rászórunk egy kevés lisztet, majd a kézmosáshoz hasonló mozdulatokkal ledörzsöljük róla, és ezeket a darabkákat is hozzádolgozzuk a tésztához.

  3. Ezután konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen duplájára kelesztjük. Ez kb. 50 percet vesz igénybe.

  4. Egy tortaformát jó alaposan kikenük margarinnal, de ha biztosra akarunk menni, akkor az aljára sütőpapírt teszünk, és csak az oldalát margarinozzuk.

  5. Összekeverjük a darált diót a kristálycukorral.

  6. A megkelt tésztát lisztezett felületen 1,5 cm vastagra nyújtjuk, és kisebb pohárral vagy pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.

  7. Mikor elfogy a tészta, újra összegyúrjuk, kinyújtjuk, kiszaggatjuk.

  8. A korongok oldalát megsodorjuk, hogy picit magasabbak legyenek.

  9. A kiszaggatott tésztákat olvasztott margarinba mártjuk, majd meghempergetjük a cukros dióban, és mielőtt szorosan a tortaformába pakolásznánk őket, a két tenyerünk közt gömbölyítünk rajtuk egyet (nem kell kerek formára, csak hogy jó ducik legyenek).

  10. Az 50-50 g diót és cukrot összekeverünk, végül rászórjuk a tetejére.

  11. Konyharuhával letakarjuk, majd 30 percig hagyjuk kelni.

  12. Közben a sütőt előmelegítjük légkeverésen 150 fokra.

  13. 20 perc sütés után 170 fokra emeljük a hőmérsékletet, és további 5 percig sütjük az aranygaluskát. Elmaradhatatlan mellőle az öntet (pl. vaníliasodó)!


 

  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 26 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 19 408
elküldve: 5
receptkönyvben: 158
elkészítve: 3/6
Facebookon megjelent: -

szakács

*geo*

Mióta szakács: 2012.03.07.
12 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

Csudió aranygaluska, diós kelt vaníliasodóval, cukros-diós kelt tészta

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Edit64
Edit64 Fri, 2014-01-17 15:38

Szia Geo!
Köszönöm a receptet. Nagyon-nagyon finom lett. Én annyiban változtattam, hogy a tésztába vaj helyett zsírt tettem. Ajánlani tudom másnak is. Köszi Edit

Katamarán
Katamarán Tue, 2013-03-26 16:40

Szia Geo,

Elkészítettem ezt az aranygaluskát nagyon finom lett! Köszönöm a receptet! Annyiban módosítottam a folyamaton, hogy az első szaggatást követően már mártogattam is az olvasztott vajba és a cukros darált dióba, de így is nagyon jó lett.

Yakuza
Yakuza Sat, 2013-02-16 19:19

Szia Geo,

Nagyon guszta az aranygaluskád!
örülök, hogy szép részletesen leírtad, mert én igen kezdö vagyok :-)
Holnap neki is állok megcsinálni, remélem sikerülni fog. Még nem csináltam aranygaluskát soha és enni is már van vagy 10 éve. Köszönöm szépen a receptet, majd beszámolok hogy sikerült :-)

616
finomliszt 350 g
margarin 25 g
porcukor 35 g
élesztő 25 g
tojás 1 db
tej 1.5 dl
3 csipet
citromhéj 1 citromból nyert
dió 100 g
cukor 100 g
margarin 5 dkg
dió 50 g
cukor 50 g