Aranygaluska ahogy a nagymamám készíti recept

Aranygaluska ahogy a nagymamám készíti
Aranygaluska ahogy a nagymamám készíti
90 perc / előkészület: 40 perc főzés: 5 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (133)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Jó, hát tudom, hogy van már pár aranygaluska receptünk, de ilyen még nincs! :) Nem a tésztában van a pláne, gyanítom, a nagymamámat is Horváth Ilona tanította aranygaluskát készíteni, hanem kis apróságokban. Például, hogy a tésztában az élesztő futtatásához használt cukron kívül nincs más cukor. Nem fitnesszből, a cukor lehúzza a kelt tésztát, cukor nélkül sokkal-sokkal szebben feljön! Persze cukor nélkül nem édes, akkor meg minek, de higgyétek el, mivel minden szem egyesével meg van hengergetve a cukros dióban, pont tökéletes lesz. Egyébként az az a mozzanat, ami miatt megosztottam veletek a Nagyi jófajta aranygaluskáját. Zseniális, ahogy a kis gombócok között vastagon megbújik a cukros-diós kéreg, mint ahogy az is, ahogy a vajfürdőtől atompuhává válik. Elég egy kis villával megpiszkálni, minden golyó külön mozgatható, belül puha, kívül cukros-diós-kérges...mennyei!

És akkor még nem is beszéltem arról, milyen, ha a sodóval találkozik!

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A szóráshoz

  • 30 dkg dió (darált)
  • 15 dkg cukor (ízlés szerint)
  • 10 dkg vaj

A sodóhoz

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: szüret, vasárnapi ebéd
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

diós kelt tészta, aranygaluska vaníliasodóval, diós vajas kelt
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szobahőmérsékletű lisztet tálba szitáljuk.
  2. A tejet meglangyosítjuk, elmorzsoljuk benne az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, és felfuttatjuk.
  3. A vajat megolvasztjuk, a tojássárgákkal és a felfuttatott élesztővel együtt a liszthez adjuk, és kemény munkával hólyagosra gyúrjuk. Tetejét meglisztezzük, letakarjuk, és duplájára kelesztjük.
  4. Ha kész, ujjnyi vastagra nyújtjuk, és pici pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
  5. Egy kapcsos tortaformát vastagon kivajazunk, a vajat megolvasztjuk, a diót és a cukrot kikeverjük.
  6. Fogjuk a pogácsákat, beleforgatjuk az olvasztott vajba, meghempergetjük a cukros dióban, és a formába sorakoztatjuk őket.
  7. Ha az egész kész, előmelegített sütőbe toljuk letakarva (a dió könnyen odakap).
  8. Amíg sül, elkészítjük a sodót: A tejet a vaníliarúd kikapart magjával felforraljuk, majd levesszük a tűzről.
  9. Egy másik lábosban kikeverjük a tojássárgákat a cukorral és a liszttel.
  10. Apránként hozzáadva a vaníliás tejet, kis lángon sűrűre főzzük (nem nagyon sűrűre, nem puding!).
  11. Megvárjuk, míg a kész aranygaluska is hűl egy kicsit, majd széttépjük (nem vágjuk), és nyakon öntjük a sodóval.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 22 cm
  • költség: 1500 Ft
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 488
össznézettség: 640 740
elküldve: 381
receptkönyvben: 5 813
elkészítve: 624/706
Facebookon megjelent: 2

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
486 recept

Hozzászólások (133)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Bogyó74
Bogyó74 v, 2017-07-16 12:59

Kb. 25 éve sütök, főzök, de valahogy az aranygaluska idáig kimaradt az életemből. Mármint ettem, de nem készítettem még. Egyik nap a 20 éves fiam felvetette, hogy igazán süthetnék már ilyet is, mert idáig minden sikerült, amit készítettem. Sokszor sütök kelt tésztát is, én robotgépet használok a dagasztáshoz. Ez a recept TÖKÉLETES!!! Csodálatosan megkelt a tészta, tele lett a tál vele, egyáltalán nem volt kemény, ahogy egy hozzászólásban olvastam, sőt amikor kiszaggattam, habkönnyű kis gombócok lettek! :-) A sodó is tökéletes lett, de én egy kicsit több cukrot tettem bele, mert mi így jobban szeretjük, de ez persze ízlés dolga! :-) Köszönöm a tökéletes receptet, ezek után máskor is sütök aranygaluskát, bepótolom a 25 év lemaradást! :-)

Csillamponiszemu
Csillamponiszemu sze, 2017-01-18 14:37

Egyedül a sodót vettem ebből a receptből, de nekem sajnos kicsapódott a tojás, úgyhogy inkább vanília pudingot készítettem. Nagyon sajnáltam, de talán majd máskor.

agnes.orban.378
agnes.orban.378 cs, 2016-11-17 14:22

én is leírom a tapasztalatom, mindent kimértem,, már egy kicsit gyanus volt,hogy elég keménynek véltem a tésztáját,,, nem kelt meg szépen másodszorra, és letakartam,,mert vannak már rossz tapasztalatom a diót illetően,,, szóval vmiért nem vagyok vele megelégedve...pedig nagyon szeretem....

trópusi fóka
trópusi fóka v, 2016-10-16 01:15

A cím helyesen: Aranygaluska, ahogy a nagymamám készíti. Egyébként pedig a dión és a vanílián kívül semmi egészséges nincs benne. Ettől persze még lehet finom. :)

raczancsusz
raczancsusz p, 2017-08-25 19:58

Szerintem nem az egészség a célja ennek a receptnek, ettől függetlenül nagyon finom. :)

Ollocska
Ollocska / Ollocska szo, 2016-03-05 20:10

Dacota recijeiben nem lehet csalodni. Pontos, tökeletes, azt hozza, amit iger a kep es a szöveg. Megtöbb iylen szakacsot, halas köszönet a reciert.

xoiskg
Helga / xoiskg szo, 2016-01-23 23:22

Nem készítettem még aranygaluskát, de 9 hónapos várandósan nagyon megkívántam. :) Nekiálltam és nem bántam meg! Könnyű volt elkészíteni és isteni finom lett, a sodóról nem is beszélve! Férjemmel együtt pusziljuk a nagyit, rég ettünk ilyen finomat! :)

timi1966
timi1966 szo, 2016-01-02 18:36

Kedves Dacota!
Nagyon finom lett a süti köszi a receptet :)

Tami1027
Tami1027 v, 2015-11-08 19:08

Én ma csináltam ilyet először, a barátom nagyon szereti és most két pofára tömi. Köszönöm a receptet, nagyon bejött!

Brigonia79
Brigonia79 szo, 2015-11-07 18:37

Kedvencem! Köszönöm a receptet! Én római tálban készítem, így pihe-puha, és biztos a siker.

Lencsilany82
Lencsilany82 szo, 2015-10-10 19:04

Nagyon köszönöm a receptet, a nagyinak külön puszi érte :) Életem első aranygaluskája és úgy tökéletes, ahogy van.
Üdv, Lencsi

hopedaddy
hopedaddy / hopedaddy k, 2015-08-18 19:46

Nagyon finom a tésztája, ezt fogom elkészíteni mindig, de egy dolog eddig még egy aranygaluskánál sem sikerült, mindig megégett az alja. Attól tartok a cukros-diós forgatás az alján nagyon megsül, lehet a hőfok is túl magas, de ha alacsonyabbra veszem akkor meg nem sül meg, vagy talán a tepsivel van gond nem tudom, de a recept nagyon finom lett csak hamar elfogyott.Köszönöm

perla98
Perla / perla98 h, 2015-08-17 18:33

Kedves Dacota!
Először kísérleteztem az aranygaluskával,és mivel másnapra szinte csak morzsák maradtak,azt hiszem,jól sikerült.Sodót ugyan nem csináltam (másnapra halasztottam volna,csak addigra már mindegy volt...:D ),de így is úgy nyelte mindenki,mint kacsa a nokedlit.Én végül tettem cukrot a tésztába,legközelebb kipróbálom anélkül.Isteni lett,fantasztikus a tésztája,mindenkinek csak ajánlani tudom.A család nevében is köszönöm.

m.lekay
m.lekay cs, 2015-05-28 13:55

Egy kérdés csak: a tésztánál az 1dkg vajat most a tésztához kell adni vagy a forma kikenéséhez, mert az elkészítésénél a 3.pontban bele tetted?! Előre is köszi :-)

Kaporka2011
Kaporka2011 / Kaporka2011 p, 2015-05-22 11:40

Kedves Dacota,
ezer pusszantás a Nagyinak! Mielőtt láttam volna a receptet még sosem ettem aranygaluskát. A mi családunknál ez az édesség valahogy kimaradt. Ugyanakkor a recept annyira guszta volt, hogy ki kellett próbálnom és most sül a második adag a sütőmben. A recept tökéletes! Szeretjük a Nagyikat :)

Diácska1994
Diácska1994 h, 2015-03-16 16:12

én is még csak kezdő háziasszony vagyok :)
de ezt a receptet az én unokáim is fogják tudni ;)
imádom, nagyon könnyű,lágy a tészta
nagyon köszönöm ;)

hevniki
hevniki szo, 2015-03-14 14:31

Köszönjük!
Igaz én 2 éve paleo diétán vagyok, de a család aranygaluskát szeretett volna. A recepted tetszett a legjobban. Én is kenyérsütőbe dagasztottam, és olvasztott vajas kézzel csípkedtem, hempergettem meg a kis gombócokat. Nagyon finom lett, a csládomnak nagyon ízlet, köszönjük :)

Zsani mami
Zsani mami v, 2015-02-01 12:46

A recept valóban Horváth Ilonának tűnik :) Alapmū, a legtöbb recept tökéletes (kiindulási alap). Én úgy könnyítem tovább a dolgot, hogy a kenyérsütőgéppel dagasztatom tökéletesre (szerintem kb. 3-szorosára, csupa buborékos, nem ragadós, foszlósra dagad). Utána pedig az olvasztott vajba mártogatott teáskanállal vagy babaevőkanállal szaggatom a tésztát, mint a nokedlit, így is körbevonja a vaj, de számomra kevesebb munkával / kosszal jár, mint a nyújtás-szaggatás + a tészta szinte egyáltalán nem sérül, nem esik össze. Minden lerakott sort vastagon beszórok cukros dióval, így a galuskák között is bőven ottvan a cukros dió. A kelt tésztákat mindig hideg sütőbe teszem, így akár el is maradhat az újrakelesztés, a felmelegedő sütőben gyönyörűen feljön (a tegnapi aranygaluskám pl. Kb. 2-3-szorosára). A kelttészta így relatíve gyorsan, minimális befektetett munkával isteni finom foszlós lesz. A nyers / alig főtt tojástól pedig félek, főleg, ha nagyobb adagot csinálok, amiből másnapra is marad, ezért a sodó 1 pudingpor + 1-1,2 liter tej + 4 vanillincukor + cukorból készül nálunk.

juelaj
juelaj p, 2015-01-30 10:41

Szia! Imádtuk! Nagyon -nagyon szépen köszönjük! Szép hétvégét! :)))

mlevay
mlevay szo, 2015-01-17 20:34

Tokeletes! Koszonom szepen! A dio tenyleg hamar oda tud egni, meg letakarva is... En meg a sodoba tennek akar reszelt citromhejat is, es nalunk tobb cukor is elkelt volna, jollehet nem klasszikus cukorral keszitettem, hanem nyirfacukorral... Vaniliaport lehet peldaul a napibio.hu weboldalon kapni, sok mas fuszer tarsasagaban.

Times84
Times84 sze, 2014-12-17 20:13

Tökéletes ez a tészta recept! Lágy, könnyű....legszívesebben már nyersen megettem volna :)) Így elsőre 4x-es adagot készítettem, mert nem szeretek keveset csinálni, ebből 4 aranygaluska lett, aztán meguntam a pepecselést, és kakaós csigát csináltam a maradék tésztából, ahhoz is szuper lett!! :)

Prücsi
Prücsi szo, 2014-11-29 17:19

eszméletlen ez a recept:) 1. csináltam aranygaluskát,és tökéletes lett:) Köszönöm!!!!

rosy
rosy szo, 2014-11-08 15:14

Kedves Dacota! Nem szoktam a recepteket kommentelni, de ezt nem hagyhatom szó nélkül. A családom kitalálta, hogy aranygaluskát enne. Még életemben nem csináltam, hát nekiláttam a neten keresgélni. Elég hamar rábukkantam a receptedre. Már a nagymama említése a címben is megfogott, mert nagyon szeretem "a nagyik" receptjeit, azt pedig különösen, ha sikerül egy nagyiból a pontos receptet kicsalni, és nem csak annyit mond, hogy "jaj, az majd mutatja magát". Őszintén szólva alig volt szívem hozzányúlni a tésztához miután megkelt, olyan gyönyörűen nézett ki már nyersen is a tálban (pedig elég sok kelt tészta gyártásán vagyok már túl). Sülés után pedig még annál is szebb lett. Nálunk édes szájú a társaság, úgyhogy ők még elviseltek volna több cukrot a tésztában, de nagyon kíváncsi voltam (ezért recept szerint csináltam), hogy több cukor nélkül, hogy fog festeni a "mű". Nagyon köszönöm ezt a remek receptet. Szép lett, finom lett, úgyhogy már továbbítom is a barátnőimnek, hogy ők se maradjanak ki a jóból!

kojudo
kojudo sze, 2014-10-29 20:08

Tökéletes lett. Még a sodó is sikerült, pedig az nem szokott menni. Nagyon köszönöm. Nagyi is büszke lenne rám, pont olyan lett mint az övé. :) Mostantól csak így csinálom.

julcs
julcs k, 2014-09-30 21:33

Már majdnem minden tökéletese lett és akkor kicsapódott a sodóm... van valami ötletetek mit csináljak? Köszönöm!

eysan
eysan p, 2014-09-26 18:09

26cm-es tortaforma nem kicsi 50dkg liszthez? Másik kérdésem, hogy miután vajaztam, hempergettem nem kell mégegyszer keleszteni?

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra p, 2014-09-26 18:20

Szia Eysan,
Nem, nekem mindig belefér. :) Keleszteni sem kell forgatás után, a sütőben szépen meg fog nőni.
Szép napot!
Üdv,
Nóra

márti1218
márti1218 / márti1218 cs, 2014-06-12 22:10

Szia! Én is Horváth Ilonától tanultam a magyar konyha rejtelmeit,persze az anyukámtól tanultakon kívül.Az én anyukám mindíg borsodóval készítette,én úgy szeretem.A tészta nagyon finom lett
Üdv: Márti

MneHajni
MneHajni v, 2014-04-13 16:23

Szia!

Ez az első recept amit internetről próbáltam ki és nagyon finom lett, el is mentettem. Annyi különbséggel csináltam, hogy dió helyett fahájat raktam a cukorba(mert a nagy fiam nem szereti a diót) és a sodó helyett 1 liter tej, 1 vaniliás pudingpor és pár kanál cukrot főztem meg. Finom volt igy is, ezt a gyorsasága miatt választottam (van egy 6 hónapos lányom és minden perc számit), de a vanilia rudas megoldás biztosan finomabb.
Köszönöm

jesolo
jesolo p, 2014-02-21 09:51

Nagyon jò keltèszta recepteket talàltok a Gabriella kalandjai a konyhàba èn màr sokat kiprobàltam ajànlom nektek .Akinek van kenyèrkèszitogèpje nagyon jòl kitudja hasznàlni a keltèsztàknàl ès amikor bekapcsolom a sutot az aljàba mindig teszek egy kislàbosba vizet.Most elfogom kèsziteni ezt a receptet is mert biztosan nagyon finom!

1173