Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Aranygaluska Böbétől

Aranygaluska Böbétől
Aranygaluska Böbétől
195 perc / előkészület: 150 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A féjem nagymamájától Bözske déditől tanultam ezt a receptet. Mi nagyon szeretjük ebben a formában, s kakaóval fogyasztjuk reggelire vasárnaponként (mondhatjuk nálunk ez egy klasszikus reggeli), de aki szereti, készíthet hozzá vanília sodót is.

hozzávalók / 5 adag

A tésztához

A töltelékhez

A szóráshoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szobahőmérsékletű lisztet kimérjük és egy tálba szitáljuk. A tejet meglangyosítjuk és a felében felfuttatjuk az élesztőt. A margarint megolvasztjuk.
  2. Ha az élesztő megkelt, a liszt közepébe mélyedést készítünk, beletöltjük az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, a sót és a 4 tojássárgáját. Folyamatosan hozzáadjuk a maradék langyos tejet, és a margarint. Addig dagasztjuk a tésztát, amíg szép hólyagos nem lesz, és elválik az edény falától. Ekkor lehintjük liszttel, és egy konyharuhával letakarva 1-1,5 órán át kelesztjük.
  3. Amíg a tészta kel, addig egy száraz serpenyőben megpirítjuk a diót. Ledörzsöljük róla a külső, hártyaszerű héját, majd ledaráljuk, hozzáadjuk a cukrot és reszelt citromhéjat. Jól összekeverjük és két egyenlő részre osztjuk.
  4. Egy tortaformát kikenünk margarinnal és félretesszük.
  5. Amikor a tészta megkelt kiborítjuk a gyúrótáblára, kb. ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és egy kis méretű (2 cm átmérőjű) pogácsaszaggatóval kiszagggatjuk a tésztát.
  6. Elővesszük az előkészített tortaformát, az alját kirakjuk az apró pogácsákkal, megkenjük a sor tésztát olvasztott margarinnal és rászórjuk a dió felét. Majd ismét egy réteg tészta következik, ismét megkenjük az olvasztott margarinnal, és rászórjuk a dió másik felét. Majd befedjük a maradék pogácsákkal, ezt az utolsó réteget is megkenjük az olvasztott margarinnal.
  7. Ha kész, 45 percig kelesztjük.
  8. Majd közepesen meleg sütőben készre sütjük. Még forrón, óvatosan kivesszük a formából, és lehintjük porcukorral.


 

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 28 cm
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 13 458
elküldve: 4
receptkönyvben: 168
elkészítve: 4/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Móni főz

Mióta szakács: 2011.11.24.
55 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 5 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

aranygaluska, kelt diós sütemény

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Gabocza77
Gabocza77 Mon, 2012-08-06 21:13

Isteni finom lett. A család pillanatok alatt "befalta" . Köszönjük!!!

1396
finomliszt 40 dkg
rétesliszt 20 dkg
tojássárgája 4 db
élesztő 3 dkg
tej 4 dl
margarin 10 dkg
cukor 3 ek
1 csipet
dió 30 dkg
cukor 10 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
margarin 15 dkg
porcukor 1 ek