Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Aranygaluska csokisodóval

Aranygaluska csokisodóval
Aranygaluska csokisodóval
70 perc / előkészület: 20 perc főzés: 10 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Bonyolultnak tűnhet, de korántsem az. Nem utolsó sorban kellemes tevékenység lehet a szaggatás a család többi részének is. Így hát ez egy olyan galuska, melyet mindenki legalább egyszer el kell, hogy készítsen.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A hintéshez

A csokisodóhoz

ajánlat

Ha nincs időnk a második kelesztésre, tegyük be a hideg sütőbe, így még tud kelni, amíg melegedik a sütő.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt kivesszük a hűtőszekrényből 10 perccel azelőtt, mielőtt nekifognánk felfuttatni. Majd 1 dl langyos tejbe morzsoljuk, hozzáadunk 1 kk cukrot, és a kimért lisztből elvett 3 kanál lisztet. Elkeverjük, és hagyjuk felnőni.
  2. A tojássárgákat elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a maradék tejet, és ezt követően egy csipetnyi sót.
  3. A maradék liszt közepébe készítünk egy mélyedést, beleöntjük a tojásos keveréket, a felfutott élesztőt és a puha vajat. Miután jól összedolgoztuk tésztánkat, 1 órán át konyharuhával letakarva, langyos helyen kelesztjük.
  4. Egy tetszés szerinti tortaformát, tepsit vagy hőálló tálat kikenünk vajjal, majd egymás mellé sorakoztatva belefektetjük az 1 cm vastagságúra kinyújtott, kör alakú pogácsaszaggatóval kiszaggatott galuskákat. Kenegessük meg őket az elolvasztott vajjal, majd bőven szórjuk meg a cukros-diós keverékkel. Utána a következő réteget is bevajazzuk, meghintjük dióval, míg elfogy a tésztánk.
  5. Amint vége a rétegezésnek, még egy fél órát kelesztjük galuskáinkat.
  6. Közepesen előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
  7. Míg hűl a galuskánk, elkészítjük a csokisodót. A tojásokat összekeverjük a cukorral, felöntjük a tejjel, végül hozzáadjuk a feldarabolt csokoládét. Állandó kevergetés mellett összeforraljuk. Langyosan tálaljuk.
  8. Ha langyosra hűlt az aranygaluska, tálaljuk. Ne vágjuk, hanem tépjük, így megmarad a szép, kerek formája.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 14 189
elküldve: 2
receptkönyvben: 144
elkészítve: 6/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Csutak Enikő

Mióta szakács: 2011.10.09.
81 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, karácsonyi édességek, szilveszter, vasárnapi ebéd
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

aranygaluska, csokisodós aranygaluska, cukros diós kelt édesség

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Pashmina
Csutak Enikő / Pashmina Fri, 2012-02-10 21:53

Kedves Éva-Anyóca !

Bár nem vagyok a legtapasztaltabb a kelt tészták fejezetnél, ez egy olyan könnyed kis recept, melyet mindenképpen csak ajánlani tudok.

Én is szép napokat kívánok !

Enikő

868
finomliszt 50 dkg
friss élesztő 2 dkg
tojássárgája 2 db
tej 3 dl
vaj 3 ek
porcukor 5 dkg
1 csipet
dió 15 dkg
cukor 10 dkg
vaj 2 ek
tojás 2 db
cukor 4 ek
tej 3 dl
csokoládé 10 dkg