Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Aranygaluska házi extra vaníliasodóval

Aranygaluska házi extra vaníliasodóval
Aranygaluska házi extra vaníliasodóval
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon-nagyon régóta így készítem az aranygaluskát, a családom nem is engedné, hogy másképp tegyem :)

Egyszerűen imádják a pihe-puha tésztáját, a ropogós-cukros diót a tetején, és az ellenállhatatlan vaníliasodót mellé...

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A tetejére

A sodóhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejből elveszünk kb fél decit, meglangyosítjuk, elkeverünk benne 1 tk cukrot és az élesztőt, majd felfuttatjuk.
  2. Ezalatt a liszthez hozzáadjuk a cukrot, a 2 tojássárgáját, az olvasztott vajat, az élesztős tejet, majd a maradék tejet és a reszelt citromhéjat,végül a sót,Jól kidagasztjuk, majd 1-2 órát kelesztjük.
  3. Egy nagyobb jénait vagy egy kisebb tepsit kikenünk egy kevés vajjal.
  4. A tésztát jó ujjnyira kinyújtjuk, majd egy kisebb átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk,az olvasztott vajban megforgatjuk vagy megkenjük őket,a cukros dióban meghempergetjük,majd tepsibe egymáshoz szorosan sorakoztatjuk. (Ha maradt cukros dió öntsük a tetejére).
  5. 200 fokos elő melegített sütőben 30 perc alatt aranybarnára sütjük. (Ha nagyon barnulna a dió a tetején, akkor tegyük lejjebb a sütőlapot.)
  6. A sodóhoz a tojássárgáját a cukorral, a vaníliakivonattal és a liszttel jól kikeverjük, majd tűzre téve, lassan öntözgetve bele a tejet és a tejszínt, lassú tűzön 10-15 percig főzzük, közben gyakran egy habverővel kevergessük meg.
  7. Hűlés után is sűrűsödni fog!
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 36 040
elküldve: 18
receptkönyvben: 449
elkészítve: 32/35
Facebookon megjelent: -

szakács

Mercedes

Mióta szakács: 2011.08.22.
302 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: húsvét, buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

aranygaluska tejszínes vaníliasodóval, aranygaluska vaníliasodóval, kelt tésztás diós sütemény

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kiscsillag1222
kiscsillag1222 Sun, 2014-09-28 14:47

Tökéletes aranygaluska,tökéletes vanília sodóval. :) Az elmúlt 4 napban 2x kellett,hogy megsüssem(legutóbb tegnap),és ma már a párom azzal hívott fel,hogy mikor készítem el ismét. :) Ami nála nagy szó,ugyanis ő nem igazán szereti a kelt tésztákat,inkább a habos sütikért van oda. De ennél a sütinél a sodót úgy kellett tőle elvenni,hogy maradjon még a tésztára. :) Szóval egyszerűen szuper! Köszi a receptet,ezentúl csak ezt a fajtát fogom elkészíteni. :)

imro.david
imro.david Sat, 2014-09-13 18:08

Szia Merci! A sok aranygaluska recept közül végül a tiédet csináltam ma meg, és nagyon jó lett, főleg, hogy soha nem csináltam még előtte kelt tésztát! :-) Köszi a receptet, a sodó is kitűnő! :-)

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes Wed, 2017-05-24 10:27

Szia David!
Örülök,hogy ennyire bevált,nálunk is nagy kedvenc :)
Te a volt általános iskolai osztálytársam vagy?
Vagy csak véletlen egybeesés a név?
Üdv:Mercedes

tuncsuli
tuncsuli Wed, 2014-07-09 11:50

Szia!
Megcsináltam, rögtön dupla adagot :) Ez valami isteni!!!! És ez az öntet, összehasonlíthatatlan a pudinggal!! Köszönöm a receptet, nagy sikere volt!!!

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes Wed, 2017-05-24 10:23

Szia!
Merész voltál,hogy egyből bevállaltad a dupla adagot,de szerencsére akkor nem csalódtál :)
Köszönöm,hogy megírtad :)
Üdv:Mercedes

babybee
babybee Wed, 2014-02-12 17:22

Másodjára készítem, csodájára járnak. Ezer köszönet. Üdv, Beatrix :-D

Koczka Márta
Koczka Márta Wed, 2013-11-27 13:40

Nekem nagyon jól sikerült és a sodót még egy adagot kellett hozzá készítenem annyira ízlett.
Üdv: Márti.

Milumano
Milumano / Milumano Wed, 2013-11-06 11:31

Megláttam....és megkívántam!
És tegnap el is készítettem!A galuska is finom volt,de a sodó az valami mennyei.Mostantól csak így fogom készíteni! :)
Szép napot!
Andrea

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes Tue, 2013-11-26 13:41

Kedves Andrea!
Örülök,hogy elkészítetted,és annak még jobban,hogy nem csalódtál.
Köszönöm,hogy megírtad :)
Üdv:Mercedes

Lolli
Lolli / Lolli Sat, 2013-11-02 14:02

Úristen, összefutott a nyál a számban!
Gyerek korom óta nem ettem. :)
Mentettem!

Üdv, Lolli

990
finomliszt 400 g
friss élesztő 30 g
cukor 100 g
tej 150 ml
tojássárgája 2 db
vaj 50 g
citromhéj 1 citromból nyert
1 csipet
dió 200 g
cukor 100 g
vaj 30 g
tojássárgája 4 db
tej 4 dl
habtejszín 250 ml
vanília 1 db
vanília kivonat 10 csepp
finomliszt 1 evőkanál
porcukor 80 g