Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Aranygaluska Hevikétől

Aranygaluska Hevikétől
Aranygaluska Hevikétől
85 perc / előkészület: 45 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Régebben gyűjtöttem a szakácskönyveket. Némelyik elég lehetetlen recepteket tartalmaz. Mostanában viszont ismét a kezembe akadt  "Kati mama szakácskönyve - Ahogy én készítem címmel".  Ebben a könyvben nagyon jó receptek vannak, olyan hagyományosak, elkészíthetők. Kicsit változtattam rajta, így 4 főnek ez bőven elég lesz.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A szóráshoz

A vanília sodóhoz

ajánlat

Kenyérsütőgép kelesztő programjával is elkészíthetjük a kelt tésztát, úgy egyszerűbb, és időt takaríthatunk meg vele.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt 1 dl tejben+ 1 ek cukorral felfuttatjuk.
  2. A lisztet kelesztőtálba tesszük, annak közepébe öntjük a felfuttatott élesztőt.
  3. Hozzáadjuk a tojássárgát, a cukrot, olajat, citromhéjat, maradék tejet, és a sót. Jól kidolgozzuk.
  4. Langyos helyen 1 órát kelesztjük.
  5. Ha megkelt a tésztánk, akkor lisztezett  deszkára borítjuk, és kb. 2 cm vastagra kinyújtjuk. Kisebb pohárral, vagy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
  6. Egy tepsit vastagon kikenünk margarinnal.
  7. Egy kis tálkában megolvasztunk 15 dkg margarint.
  8. A kiszaggatott pogácsákat egyesével megforgatjuk a margarinban, majd a cukros dióban, és sorban lerakjuk a tepsibe.
  9. Az első sor tetejét megszórjuk még egy kevés cukros dióval, majd  folytatjuk a rétegezést. (Ebből a tészta mennyiségből nekem 2 sor lett.)
  10. 15 percig hagyjuk még kelni, majd hideg sütőbe tesszük, és lassú tűznél készre sütjük.
  11. Ha a tészta teteje nagyon pirulna, akkor alufóliával letakarjuk. Tepsiben hagyjuk kihűlni a tésztát, majd tányérokra szedjük, és vanília sodóval leöntjük.
  12. Vanília sodó készítése:  A tojássárgát a kétféle cukorral jól kikeverjük, hozzáadjuk a lisztet, és kevés tejjel csomómentesre keverjük. A többi tejet felforraljuk, és a beleöntjük a tojás-liszt keveréket. Folyamatosan kevergetjük, amíg besűrűsödik. Kicsit hagyjuk hűlni.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x20x5 cm
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 51
össznézettség: 89 135
elküldve: 29
receptkönyvben: 492
elkészítve: 35/45
Facebookon megjelent: -

szakács

Hevike

Mióta szakács: 2010.03.25.
19 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
receptverseny: Vénusz húsvéti receptverseny
szakács elkészítette: család kedvence receptek
alkalom: karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kelt tészta, diós kelt tészta, diós süti vanília sodóval

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szivárványturmix
szivárványturmix Mon, 2014-03-03 15:01

Megsütöttem és nagyon finom lett!!! Szuper könnyű a tésztája és a vanílai sodó tökéletes! Pillanatok alatt elfogyott! Köszönöm a receptet!

Bountyka
Bountyka Sat, 2012-03-31 16:18

Köszönöm a receptet! :) Ma megcsináltam és nagyon finom lett! :) Ez volt életem első kelt tésztája, amitől nagyon féltem, hogy nem fog sikerülni, de ez tökéletes lett! Köszönöm még egyszer!!!

hevike
Hevike / hevike Sat, 2012-03-31 22:46

Nagyon szívesen! Ne aggódj, nem olyan nehéz a kelt tészta készítése, próbálkozz bátran! Sok sikert!

mulix
mulix Mon, 2012-01-30 09:39

Gondolom csak elirás a tésztában az 50 dkg cukor

1714
finomliszt 50 dkg
cukor 5 dkg
1 csipet
tojássárgája 1 db
napraforgó olaj 0.5 dl
élesztő 2.5 dkg
tej 3 dl
citromhéj 0.5 citromból nyert
dió 20 dkg
cukor 10 dkg
margarin 15 dkg
tej 1 l
tojássárgája 3 db
finomliszt 4 evőkanál
cukor 10 dkg
vaníliás cukor 2 csomag