Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Aranygaluska kakaóval

Aranygaluska kakaóval
Aranygaluska kakaóval
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Férjem nem szereti a diót, ezért a lányom tanácsára megpróbáltam kakaóval elkészíteni. Nagyon jó lett. Az aranygaluska és a kakaós csiga ötvözete lett belőle.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához:

A töltelékhez:

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A langyos tejben egy kevés liszttel és cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
  2. Robotgéppel vagy fakanállal jól kikeverjük a lisztet, a tojássárgáját, a porcukrot, a sót, az élesztős tejet és 5 dkg olvasztott vajat. Duplájára kelesztjük.
  3. Kivajazunk és morzsával megszórunk egy közepes tepsit vagy tűzálló tálat.
  4. A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Egymás mellé tesszük, hogy összeérjenek. A leeső darabokkal a réseket kitöltjük.
  5. Minden sort megkenünk a maradék olvasztott vajjal, és cukros kakaóval megszórjuk.
  6. Meleg helyen újra megkelesztjük, és 170 fokon megsütjük. Mikor majdnem jó, 2 dl meleg tejszín és 2 ek cukor keverékét ráöntjük, és visszatolva a sütőben még 5 percig sütjük.
  7. Langyosan, széttördelve vanília öntettel tálaljuk.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 236
elküldve: 0
receptkönyvben: 15
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Csukamama

Mióta szakács: 2013.09.03.
14 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

aranygaluska, kakaós aranygaluska, kelt tészta kakaósan

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vcsuka
pussycat / vcsuka Fri, 2014-02-14 14:58

Szia Angela! Eszembe jutott, hogy belenezek mar az oldaladra, mert olyan csendben vagy, hat mar harom uj recit is tettel fel amiota nem neztem.
Ez tenyleg nagyon jo otlet, mert nem mindig van otthon dio, igy neha kakaoval is lehet aranygaluskat sutni.
Azt mond meg meg nekem legyszives, hogy a retesliszt milyen finomsagu, grizesebb mint a simaliszt? Ugyanis itt sose tudom, melyik az. Egyebkent a tonkoly liszt itt is nagyon draga, en sem hasznalom csak a sima lisztet. Persze neked, ha cukros vagy akkor biztos nem mindegy hogy mit hasznalsz. Koszi a jo otletet, puszi, Vera

Csukamama
Csukamama / Csukamama Fri, 2014-02-14 21:23

Szia Vera! Örülök, hogy benéztél. Elég sokat sütök - főzök. Főleg új dolgokat próbálgatok. Az ecet is ilyen nekem nagyon bevált. Egyszerű elkészíteni, egészséges és szinte ingyen van. Azóta almaecettel takarítok is. Például a mosógépet gyönyörűen vízkőtelenitette. Persze nem tudom, nálatok mennyire kemény a víz. Nálunk nagyon és e miatt nagyon vízkövesedik. Ami még jó, hogy nincs rossz illata. Kellemes alma illatú.
Na de nem is ezt kérdezted, csak ez most nagy élmény nekem. :)

Szóval, a réteslisztet, más néven grízes lisztnek is hívják, azért mert kicsit kisebb szemcséi vannak mint a gríznek. A finom liszt meg teljesen por alakú.
Kenyeret fele-fele arányban szoktam sütni, de szerintem sima liszttel is ellehet készíteni. Remélem ízleni fog.
Puszi Angéla

vcsuka
pussycat / vcsuka Sat, 2014-02-15 04:57

Szia Angela! Koszi, hogy megirtad a liszttel kapcsolatban, akkor en is jol gondoltam. Mar nagyon regota igy is csinalom. Mivel itt a griz amit a supermarketban lehet kapni nagyon finom, szinte nem is hasonlit a grizhez, inkabb olyan mint a grizes liszt. Ezert, ha grizestesztat fozok, arra ez nem is jo, hanem a piacon lehet kapni durvabbat is, azt szoktam venni.
Az almaecetrol annyit, hogy en kb. egy t.k.-lal a poharamba felontve szodaval szoktam inni. Nagyon szeretem, olyan mint egy szodas froccs. Probald ki, kivancsi vagyok, hogy mit szolsz hozza.
Puszi Vera

Csukamama
Csukamama / Csukamama Sat, 2014-02-15 18:54

Igen én is szoktam ilyet inni, mióta én készítem az alma ecetet. A boltival nem ízlett. Ennek igazi alma illata van.
Puszi Anéla

Csukamama
Csukamama / Csukamama Thu, 2014-02-06 11:07

Nagyon sajnálom a lányodat. :( Tudom milyen ez, mert én meg cukros vagyok, viszont nagyon szeretem az édességeket. Elég nehéz úgy főzni, hogy a családban valaki nem ehet mindent. Az meg nagyon drága sajnos, hogy például mindenkinek tönköly lisztből, zabpehely lisztből xillittel süssek. Ha olyan kedvem van készítek külön magamnak, tegnap ebből készítettem palacsintát. Nem beszélve arról, hogy nem is ízlik nekik. Nekem ízlett. Lehet, hogy azt is majd felrakom.
Örülök, hogy segíthettem. Kitartást :)
Angéla

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2014-02-06 10:12

Csúcs szuper a recept, nagyon hálás vagyok érte, köszönöm, köszönöm!!!!!

Az én drága nagylányom nem ehet sajnos diót, ezért rettenetesen csökkent az a süti mennyiség, amit el tudok készíteni, habár, cselezek, és megpróbálom mandulával helyettesíteni, sajnos nem mindig lesz olyan a végeredmény, van, amihez dió kell. ( mogyoró sem jöhet szóba nála :( , sajnos )
Fantasztikus az ötlet, köszönöm, holnap készítem.
A csokitól is el van tiltva, mert rengetegszer az olvasható,( sima, töltött, bármilyen csokinál, hogy : nyomokban diót vagy mogyorót tartalmazhat.....és pánikszerűen nem eszik semmit, amire ez van írva, megjegyzem sajnálattal, hogy joggal.. :(
Így vagyunk : a zacskós sütikkel, kekszekkel, müzliszeletekkel, müzlivel, és még nem is beszéltem a túrórudiról, és más egyéb tejtermékről, nevezzük gyümölcsös joghurtnak, pudingnak, Kész téboly, mikor neki vásárolok efféléket, mindent át kell olvasni, de azért már vannak szerencsére megtalálható és befutott márkák, amiket ehet. :) :) És nincs baja!! :)

DE!! Van 3-4 féle jó minőségű, 70 % , vagy a feletti ét csoki, amit bátran használhatok.
Köszönöm a receptet még egyszer.
Éva-Anyóca

1043
rétesliszt 25 dkg
finomliszt 25 dkg
tojássárgája 2 db
porcukor 2 dkg
vaj 10 dkg
tej 3 dl
élesztő 3 dkg
1 késhegynyi
cukrozatlan kakaópor 4 tk
porcukor 14 dkg
habtejszín 2 dl
cukor 2 ek