Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Aranygaluska Katharosz konyhájából

Aranygaluska Katharosz konyhájából
Aranygaluska Katharosz konyhájából
80 perc / előkészület: 30 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez egy nagyon régi kedvencem, most végre sort kerítettem rá, és elkészítettem ezt a finomságot. Kiváló második fogás egy finom leves mellé.

hozzávalók / 6 adag

Tészta

Szóráshoz

  • 15 dkg dió (darált)
  • 15 dkg cukor
  • fahéj ízlés szerint
  • 10 dkg vaj (kenéshez, olvasztott)

ajánlat

Tálalás vaníliasodóval, a receptet megtalálod az oldalamon.
Tipp: a dagasztást kenyérsütőgéppel végeztem.

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. 1,5 dl tejben 1 ek cukorral kb. 15 perc alatt megfuttatjuk az élesztőt.
  2. Egy mély tálba beleszórjuk a lisztet, közepébe egy mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, az olvasztott, de kihűlt vajat, sót, reszelt citromhéjat, és dagasztani kezdjük a tésztát.
  3. A maradék tejet elkeverjük a cukorral, de csak lassan adagolva adjuk hozzá, amint kezd egybe állni, egyesével beledagasztjuk a tojások sárgáját is. Akkor van kész a tésztánk, ha úgymond összeszedi magát. Ekkor olvasztott vajjal lekenjük, és letakarva 45-50 percig kelni hagyjuk.
  4. Egy tűzálló tálat kivajazunk.
  5. Ha megkelt, enyhén lisztezett felületen 1,5 cm vastagra nyújtjuk, majd az olvasztott vajba mártogatott, kb. 3 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.
  6. Mielőtt a tálba raknánk, olvasztott vajba mártjuk a kis gömböket, erre azért van szükség, hogy a sütés után könnyen szétváljanak egymástól a darabok.
  7. Ha megvagyunk egy sorral (lazán rakjuk, ne legyen túl szorosan), megszórjuk a cukros dióval, majd így folytatjuk, amíg van tésztánk. A leeső darabokat is belerakjuk.
  8. Ezután letakarva kb. 30 percig pihentetjük.
  9. Sütés közepes (kb. 200) fokon tűpróbáig, ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával lazán letakarjuk.
  10. Ha megsült, kiborítjuk egy nagy tepsibe, és szétfejtjük a tésztákat, ahogy engedi magát.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 12 212
elküldve: 4
receptkönyvben: 226
elkészítve: 10/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Katharosz

Mióta szakács: 2013.01.10.
450 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

aranygaluska, aranygaluska vaníliasodóval, kelt diós tészta vaníliás mártással

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

viviterra.kert
viviterra.kert Fri, 2017-11-10 13:33

Így, ahogy van, tökéletes! Már sokszor elkészítettem! Viszont valamiért már nem találom a receptjeid között a vaníliasodót! (csak a gubánál van vaníliamártás recepted fent...)

katharosz
Katharosz / katharosz Fri, 2017-11-10 22:29

Szia, nem veszett el, most néztem át a 16 oldalon találtam rá a receptjeim között.
Üdv. Kati

viviterra.kert
viviterra.kert Fri, 2017-11-10 22:45

Igen, így megvan, köszönöm!
Csak a linkre kattintva nem érhető el, az aranygaluska oldaláról, az ajánlat alatt, és én ott próbáltam...

Szalánczi Anna
Panno / Szalánczi Anna Sat, 2017-11-11 11:04

Kedves viviterra.kert!

Köszönjük, hogy jelezte felénk a hibát, korrigáltuk a linket, most már elérhető az ajánlat részből is a recept.
Üdvözlettel:

Szalánczi Anna
Nosalty

Éva néni
Éva néni Sat, 2015-05-02 15:51

Hiányolom az öntetet! Elengedhetetlen egy aranygaluskához - akár vaniliasodó, akár borhab - valami kell.

katharosz
Katharosz / katharosz Sat, 2015-05-02 22:57

Szerintem a képen is látható, hogy vanília sodóval van tálalva, nem üresen! A vanília sodó receptje megtalálható a receptjeim között.

AnnaML
AnnaML / AnnaML Fri, 2014-05-02 23:54

A recept jo elmentettem . A tanyerod pont ojan mind az enyem azzal a kulombseggel hogy en itt vagyok az olaszoknal nem vicces?

906
tej 3.5 dl
finomliszt 50 dkg
élesztő 3 dkg
porcukor 2 ek
vaj 12 dkg
1 kk
tojássárgája 3 db
citromhéj 1 citromból nyert
dió 15 dkg
cukor 15 dkg
fahéj 0 ízlés szerint
vaj 10 dkg