Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Aranygaluska Pussycat konyhájából

Aranygaluska Pussycat konyhájából
Aranygaluska Pussycat konyhájából
80 perc / előkészület: 30 perc főzés: 5 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon szeretjük, rengetegszer megsütöttem már, szerintem a legegyszerűbb kelt tészta és aranygaluska recept. Én nem teszem deszkára, nem szaggatom ki pogácsaszaggatóval, de viszont alaposan megforgatom a dióban, mielőtt lerakom, majd a tetejét is jól megszórom.

hozzávalók / 8 adag

Tésztához

Vaníliasodóhoz

ajánlat

Mivel a tetején is dió van, így ajánlatos egy darab alufóliával letakarni, és a vége felé levenni, hogy a dió meg ne égjen rajta.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet tálba szitáljuk, és a mikróban egy kissé megmelegítjük.
  2. Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk, a margarint felolvasztjuk, a tojásokkal és a többi tejjel, cukorral, sóval kelt tésztát dagasztunk. (Én ezt a robotgéppel szoktam csinálni.) A szokottnál picivel lágyabb tésztát készítünk.
  3. Meleg helyre tesszük, és duplájára kelesztjük.
  4. Közben elkészítjük a cukros, fahéjas, citromhéjas diót, és felolvasztjuk a margarint.
  5. Ha a tészta megkelt, kivajazunk egy nagy jénait, és a tésztából egy kanállal, amit a vajba mártogatunk, galuskákat szaggatunk, beleforgatjuk a cukros dióba, és sorban lerakjuk.
  6. A tetejére is szórunk még diót, és jöhet a második sor galuska dióba forgatva. 
  7. Meglocsoljuk a maradék vajjal, és rászórjuk a maradék diót.
  8. Hagyjuk még a tepsiben is kelni megint, majdnem duplájára.
  9. Előmelegített, 160 C fokos (hőlégkeveréses) sütőben sütjük (tűpróba). Hagyományos sütőben 190 fokon.
  10. A vaníliasodóhoz egy lábosban habverővel csomómentesre keverjük az összes anyagot, a vanílián és a rumaromán kívül. 
  11. Feltesszük, és habverővel állandóan kevergetve megfőzzük. Ha már elég sűrű, elzárjuk a tüzet, beletesszük a vaníliát és a rumaromát.
  12. Ha a tészta megsült, még melegen a sodóval tálaljuk, de hidegen is finom.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 26 cm
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 7 541
elküldve: 1
receptkönyvben: 131
elkészítve: 6/7
Facebookon megjelent: -

szakács

pussycat

Mióta szakács: 2012.10.30.
150 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

diós kelt tészta, édes kelt tészta vanília sodóval, aranygaluska vaníliasodóval

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kiskukta65
kiskukta65 / kiskukta65 Sat, 2013-09-07 14:13

Most sütöttem meg életem első aranygaluskáját, nagyon finom lett. Először Limaránál keresgéltem, onnan is vettem a receptet, de a technikát és a vaníliasodót tőled csentem. Így nem kellett előszednem a nyújtódeszkát, s ügyesen ment a munka. Sok köszönet érte.

vcsuka
pussycat / vcsuka Sat, 2013-09-07 15:02

Kedves kiskukta65! Annak nagyon orulok, hogy megkonnyitettem a munkadat egy otlettel! En mindig arra torekszek, hogy ne csak finom legyen egy etel, de egyszerubben tudjam elkesziteni es ne kelljen hosszu orakat vele tolteni, meg akkor sem, ha tenyleg szeretek a konyhaban foglalatoskodni.
Nagyon szivesen, tovabbi jo fozicskelest, udv. Veronika

Miss Sweetly
Miss Sweetly / Miss Sweetly Fri, 2013-05-17 09:36

Kedves Veronika!
Éppen a hét elején terveztem el, hogy Aranygaluskát fogok sütni hétvégén! Van hozzá receptem, de ez a recept is a segítségemre lesz! Nagyon gusztusos, szép a kép!
Üdvözlettel: Miss Sweetly

Torma
Torma / Torma Thu, 2013-05-16 08:51

Guszta ez is Csukika! Jól megdióztad! JÖHET :))) jó látni az új receptjeidet!!! Puszi, Tormi :)

vcsuka
pussycat / vcsuka Thu, 2013-05-16 09:54

Koszi Tormica! A makosat a fiuk meg en, a diosat pedig a Papa es a lanyom szereti. De azert ebbol is hulyere zabaltam magam.
Igen, kezdek egy kicsit felengedni itt a lanyom konyhajaban:))) Puszillak, Cs.

1045
finomliszt 75 dkg
margarin 8 dkg
tojás 1 db
tojássárgája 3 db
cukor 8 dkg
friss élesztő 5 dkg
tej 5 dl
dió 25 dkg
cukor 25 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
fahéj 1 késhegynyi
szegfűszeg 1 csipet
margarin 8 dkg
tej 10 dl
vaníliás pudingpor 2.5 ek
cukor 8 ek
vaníliaaroma 1 tk
rumaroma 2 ml