Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Aranygaluska sodóval

Aranygaluska sodóval
Aranygaluska sodóval
80 perc / előkészület: 30 perc főzés: 15 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ősrégi desszertünk, amiért minden télen megveszünk - meleg, puha, omlós tésztaszaggatványok, ami a hidegben, a korán sötétedő délutánokon különösen jólesik.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A sodóhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

A tésztához

  1. A lisztet egy tálban átszitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk a szobahőmérsékletű vajat.
  2. Jöhet bele egy tojás, majd hozzáadjuk az előzetesen felfuttatott élesztőt.
  3. Nagyon alaposan összedolgozzuk, kidolgozzuk a tésztát, addig gyúrjuk, amíg nagyon szép, egynemű nem lesz. Másfél órát letakarva pihenni hagyjuk.
  4. Az idő leteltével diónyi darabokat szakítunk a tésztából, megolvasztott vajba forgatjuk, majd áttesszük a darált dióba, és itt is többször átforgatjuk.
  5. Egy 26 cm-es kapcsos tortaformába adagoljuk, szorosan egymás mellé a tésztalabdacsokat. 180 fokon kb. 35 percig sütjük.

A sodóhoz

  1. Ezalatt elkészül a sodó. A tojássárgájákat a cukorral habosra verjük, hozzáadjuk a tűzhelyen langyosan forralt tejhez.
  2. Megvárjuk, míg felforr, közben hozzáadjuk a fél vaníliarúd kikapart magját. Ha besűrűsödött, lehúzzuk a tűzről.
  3. Esetleg a maradék felvert tojásfehérjéből adhatunk hozzá egy keveset.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 55
össznézettség: 79 956
elküldve: 12
receptkönyvben: 801
elkészítve: 54/54
Facebookon megjelent: -

szakács

Országh Kitti

Mióta szakács: 2012.05.02.
34 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

cukros diós kelt, vaníliás arany galuska

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

cncDAni2
cncDAni2 Sat, 2017-11-11 03:12

Lehet a sodóhoz használja (első lépés), csak rosszul szedte szét a hozzávalókat (ahogy a diót is)

mannusi
mannusi / mannusi Thu, 2017-11-16 16:09

Lehet, bár a sodónál meg van adva a tej mennyisége. Én végülis beletettem a tésztába. Igazából elég gyanús volt az elején, hogy ezt mégse kellett volna, de végülis tettem bele még egy pici lisztet és nagyon szépen megkelt. Dióból meg pont dupla annyi kellett, mint amennyit a recept írt, pedig nem csináltam pici gombócokat a tésztából. Na mindegy. Végülis nagyon finom lett.

Hissy71
Hissy71 Sun, 2016-01-10 17:04

Ezt a receptet választottam az aranygaluska receptek közül és mondhatom, tökéletes választásnak bizonyult. Nagyon boldog voltam, amikor összegyúrtam a tésztát és szuper lett. Végre egy tökéletes aranygaluska recept!

853
finomliszt 50 dkg
cukor 10 dkg
vaj 17 dkg
friss élesztő 2.5 dkg
tojás 1 db
tej 2.2 dl
tej 5 dl
cukor 7 dkg
tojássárgája 3 db
vanília 0.5 db
finomliszt 1 púpozott ek
dió 10 dkg