Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Aranygaluska SpicyKate konyhájából

Aranygaluska SpicyKate konyhájából
Aranygaluska SpicyKate konyhájából
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A párom már régóta nyaggatott, hogy csináljak aranygaluskát. Még soha nem készítettem eddig, mert ez mindig a Nagyim dolga volt, ezért mindenképp az ő receptjét szerettem volna használni. Ez szinte össze is jött, az egyetlen probléma az volt, hogy a Nagymamám a friss élesztőre esküdött, én viszont ezt elfelejtettem beszerezni. Sebaj, leugrottam az éjjel-napaliba, gondoltam ott biztosan van. Nem volt. Kaptam helyette valami újfajta "zacskós" élesztőt, ami ugyebár expressz. Elolvastam, hogy miféle anyagokat tartalmaz, és megpróbáltam összehozni a régi recepttel. Ez olyannyira sikerült, hogy az egész tepsi néhány óra alatt elfogyott.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Mivel volt itthon egy kis maradék csokim, ezt megolvasztottam, és picit meglocsoltam vele a kész galuskát. Vaníliasodóval tálaltam.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először a langyos tejhez adunk egy ek. cukrot, elkeverjük, majd az instant élesztőt (nem az expresszt!) is hozzáadjuk és felfuttatjuk.
  2. A margarint (a vaj biztosan jobb, de nekem ez volt éppen otthon) felolvasztjuk, és elkeverjük benne a maradék cukrot.
  3. A felfuttatott élesztőt, az olvasztott cukros margarint és a tojássárgákat a liszthez adjuk, összedolgozzuk. Én a dagasztáshoz gépet használtam, de kézzel is lehet. A dagasztás végét már én is kézzel csináltam, mert szeretem, ahogy a kezeim közt formálódik a tészta. Ha már szép hólyagos, letakarjuk, és a duplájára kelesztjük meleg helyen.
  4. Mikor szépen megkelt, hozzáadunk az expressz élesztőből 5 kávéskanálnyit. (Ahogy kinyitottam a zacskót, láttam, hogy ez egy fehér por, benne instant élesztő darabokkal. Mivel instant élesztőből már épp elég volt a tésztában, ezért átszitáltam, és csak a fehér porból adtam hozzá). Így újra alaposan átgyúrjuk a tésztát, hogy egyenletesen elkeveredjen benne.
  5. Ezután kivajazunk egy tepsit (25x40), a tésztából pedig nagyobb dió méretű gombócokat formálunk, és sorakoztatjuk egymás mellé, jó szorosan. Az egészet lekenjük olvasztott vajjal, megszórjuk darabolt dióval elkevert vaníliás cukorral. Így hagyjuk még meleg helyen 15 percig. Aztán irány a sütő! (Az enyém sajnos elég régi darab, gázos) Előmelegített sütőbe tesszük kb 200 fokra (gázsütő 3-as fokozat), és amikor kezd pirulni a teteje, visszavesszük a hőfokot 150 fokra (1-es fokozat). Összesen kb 30 percig sütjük, mikor jónak látszik, tűpróbával ellenőrizzük.
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 280
elküldve: 0
receptkönyvben: 6
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

SpicyKate

Mióta szakács: 2014.01.21.
7 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

pillekönnyű aranygaluska, diós kelt tészta vaníliapudinggal leöntve, édes galuska sodóval

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1357
finomliszt 50 dkg
cukor 20 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
dió 25 dkg
instant élesztő 7 g
tej 2.5 dl
tojássárgája 4 db
élesztő 5 kávéskanál
margarin 10 dkg