Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Aranygaluska Tomatotree konyhájából

Aranygaluska Tomatotree konyhájából
Aranygaluska Tomatotree konyhájából
80 perc / előkészület: 40 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Klasszikus.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A töltelékhez

ajánlat

A 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformámban szoktam beleszorítani, és rettentő jó magas lesz. Persze, nyilván szögletes tepsiben is készíthető. Az árkalkulációban a vaníliaöntet ára nincs benne. Előregyártott porból is készíthetünk vaníliasodót, vagy nekiláthatunk házilag is, kedvünk és időnk függvényében.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt 1 evőkanál kristálycukorral 1 dl langyos tejben felfuttatjuk.
  2. A lisztet egy nagyobb keverőtálba szitáljuk, csipetnyi sót adunk hozzá, beleütjük a tojást, és hozzáadjuk a porcukrot.
  3. A felfuttatott élesztőt ráöntjük a lisztes elegyre, a maradék 2 dl tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk, és dagasztógéppel elkezdjük dagasztani. Amikor már kezd elválni az edény falától a tésztánk, akkor beledolgozzuk az olvasztott vajat is. 
  4. Letakarva kb. 1 órán át duplájára kelesztjük. 
  5. Kb. ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk belőle. Egy kivajazott tepsiben/tortaformában elkezdjük lerakni úgy, hogy a karikák felfelé eső oldalát olvasztott vajba mártjuk.
  6. Ha egy sorral beborítottuk a tepsi alját, akkor a cukros dió és a mazsola felét rászórjuk. A pogácsa szaggatást addig folytatjuk, amíg a tészta el nem fogy. (Én a 2. nyújtás után a leeső amorf alakokat bedugdostam a körök közé.) A második tésztarétegre is mazsolát teszünk, és diót szórunk. 
  7. A tepsiben/formában még hagyjuk kelni kicsit, majd 180-200 fokon készre sütjük. Tűpróbát feltétlenül végezzünk, és ha a teteje nagyon barnulna, akkor fedjük le fóliával, hogy a belseje átsüljön. 
  8. Vaníliaöntettel kínáljuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26 cm
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 513
elküldve: 3
receptkönyvben: 35
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Tomatotree

Mióta szakács: 2011.10.09.
261 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
alkalom: húsvét, Anyák napja, karácsonyi édességek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

kelt diós sütemény, diós aranygaluska, aranygaluska mazsolával dióval

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

530
finomliszt 50 dkg
élesztő 3 dkg
tej 3 dl
tojás 1 db
cukor 1 ek
porcukor 2 ek
vaj 10 dkg
vaj 1 ek
dió 10 dkg
porcukor 2 ek
mazsola 10 dkg
vaj 3 dkg