Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Aranygaluska vaníliasodóval

Aranygaluska vaníliasodóval
Aranygaluska vaníliasodóval
50 perc / előkészület: 10 perc főzés: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (38)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Már megint nem tudtam a családomból kihúzni, mit főzzek. Kínomban eszembe jutott, hogy aranygaluskát legalább 2 éve nem készítettem. A kocka így el volt vetve.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A sodóhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet meglangyosítjuk, 1 tk cukrot és az  élesztőt beletesszük, felfuttatjuk.
  2. Ehhez hozzátesszük a vajat felolvsztva, a tojást, joghurtot, cukrot, lisztet és rugalmas tésztát dagasztunk belőle, amit 1 órán át kelesztünk langyos helyen letakarva.
  3. A megkelt tésztát evőkanállal golyókká szaggatjuk, langyos, olvasztott vajba, majd cukrozott dióba forgatjuk és egy kivajazott, kekszmorzsával beszórt jénai tálba rakjuk annyi rétegben, ameddig el nem fogy. Kelesztjük még 1/4 órát, majd előmelegített sütőbe tesszük, és pirosra sütjük.
  4. A sodóhoz az tejet megmelegítjük, habverővel állandóan kevergetve a cukrot felolvasztjuk benne, és hozzákeverjük a vanília kivonatot. Egy kevés tejet meghagyva a pudingport elkeverjük, a felforrt tejhez öntjük. Folyamatos kavargatás mellett hozzátesszük a tojássárgákat, és a citrom reszelt héját és levét. A sodót addig kevergetjük, míg közepesen besűrűsödik.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 30x20 cm
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 175 244
elküldve: 53
receptkönyvben: 1 740
elkészítve: 79/117
Facebookon megjelent: 3

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

aranygaluska, vanília sodós aranygaluska

Hozzászólások (38)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

breevandekamp
breevandekamp Thu, 2015-12-03 03:35

Minden sikerült, tökéletes a recept, finom a süti. Még el fogom készíteni párszor a jövőben.

mermaid25
mermaid25 Sun, 2015-05-24 09:55

Ez a recept egyszerűen mennyei! Régen nagyon féltem attól, hogy aranygaluskát süssek, mert macerás, de így egyáltalán nem volt az. Az eredmény pedig őrjítően puha, lágy, finom tészta, alig tudtam abbahagyni az evést! Máskor is el fogom készíteni! Köszönöm szépen a receptet!

superNG
superNG Fri, 2014-03-21 15:08

Nagyon jó recept, még a kritikusabb családtagoknak is ízlett! Habár kicsit féltem tőle, mert az alsó sor nekem még nagyon nyers volt, a felső pedig már nagyon megsült, pedig alacsony hőfokon sütöttem.De gyorsan levettem a tetejéről a sülteket, majd mikor az alsó sor is kész lett visszaraktam.Úgyhogy ez sem tart vissza attól, hogy még sokszor elkészítsem majd! Köszönöm a receptet :)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Fri, 2014-03-21 18:19

Köszönöm szépen. Örülök, hogy elnyerte tetszéseteket, További kellemes ténykedést kívánok a konyhában!
Üdv: Évi néni

zsina90
zsina90 Wed, 2014-02-19 16:57

Elkészítettem. A főkóstoló még dolgozik, de biztos vagyok a sikerben. A sodótól féltem nagyon, hogy a tojás nem úgy viselkedik ahogyan kell, vagy nagyon híg lesz, úgyhogy csak 7 dl tejjel csináltam, és azt kell, hogy mondjam, nagyon nagyon ízlik. Az Aranygaluska pedig pont úgy néz ki és olyan az illata mint amilyennek lennie kell. Nagyon féltem tőle, de sikerült. :)
Köszönöm.
Szép napot!

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Wed, 2014-02-19 18:04

Kedves Zsina!

Ugye, nem ördöngösség, csak kicsit macerás, de megéri. Örülök, hogy elnyerte a tetszésedet a recept. Remélhetőleg a főkóstoló is hasonlóan fogja véleményezni.
Üdv: Évi néni

ludovika86
ludovika86 Fri, 2014-02-14 21:37

Ez valami isteni lett! Szuper recept, a jövőben is csak eszerint kèszítem majd!

Artemisz
Artemisz Mon, 2013-11-18 14:34

Tegnap elkészítettem, kifogástalan lett.
Szinte minden aranygaluska receptnél azt olvasom, hogy a megkelt tésztát nyújtsuk ki, szaggassuk ki... A csak "kanálszaggatós" megoldás sokkal egyszerűbb, gyorsabb, a végeredmény pedig ugyanúgy tökéletes! :)

Üdv.
A.

mester999
mester999 Sat, 2013-09-14 17:49

Még kel a tészta, de hamarosan megy a sütőbe. :-) Remélem jó lesz.

AnyaBolyza27
AnyaBolyza27 Sun, 2013-02-17 15:24

Kedves Évi néni!
Most készítem az aranygaluskát, már a sütőben kel. Egy hibát követtem el...beletettem az összes cukrot a tészába, utána jutott eszembe, hogy a dióra is kellett volna hagyni.
És itt jönnek a problémáim, nincs leírva, hogy a tésztába és dióba mennyi és milyen cukor kell. Nincs leírva, hogy kis vagy nagy pohár joghurt kell (noha kitotóztam, hogy biztos kicsi).
Az sincs leírva, hogy ha esetleg csak sima cukra van otthon valakinek, az helyettesítheti-e a nádcukrot és milyen arányban...
Remélem nem lesz túlságosan édes a tészta. Próbálom azzal kompenzálni, hogy a diót csak minimálisan cukrozom...bízok abban, hogy nem szúrom el.
Egyébként a képen nagyon gusztán néz ki, örülnék, ha az enyém is hasonlóan sikerülne, bár ez az első próbálkozásom...ezért is az a sok kérdés és kétely.
Ha kis méretű pogácsa szaggatóval szaggatom kanál helyett, az is megteszi?
Köszönöm!

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Mon, 2013-02-18 19:38

Kedves AnyaBolyza27!

Biztosan jó lesz. Azt valóban nem írtam, hogy kis pohár joghurt kell, de a tésztába 7 dkg cukrot tettem, és a beleforgatásnál pedig 10 dkg-ot. Mindegy, hogy nád vagy finomított cukor. Ki mit szeret, vagy van otthon. Én pl újabban gyümölcscukrot használok, mert abból majd a fele kell, mint a többi másból, hogy ugyanannyira édes legyen az étel. Én egyébként nem sütök édesen, tehát remélhetőleg nem lesz túl édes a süteményetek. A kicsi pogácsaszaggató is jó megoldás, ha kinyújtod a tésztát, de én azért használtam kanalat, mert én a tálból az egész halomból szaggattam így a tésztát. Biztos vagyok benne, hogy szépen sikerül az az aranygaluska és ez a kisgyermek is jót lakmározik belőle. További jó sütögetést kívánok! Üdv: Évi néni

AnyaBolyza27
AnyaBolyza27 Sun, 2013-02-24 13:51

Kedves Évi néni!
Köszönöm, nagyon finom lett a baklövéseim ellenére is:) a dióba pedig nem megforgattam, hanem csak rászórtam, de tökéletes lett:)
Pont olyan íze lett, amilyenre vágytam, az állaga is éppen jó volt és a tetején ott volt a rengeteg pirult cukros dió:)
Teljes siker volt az egész családnál:)
A képemen a kicsilány a lánykám, éppen 2éves, neki most éppen nem volt hangulata megenni, de majd legközelebb talán megkóstolja:)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sun, 2013-02-24 16:55

Látod, hogy így is sikeres voltál. Nagyon örülök neki. Sok sikert a továbbiakhoz. Üdv: Évi néni

Ollocska
Ollocska / Ollocska Wed, 2012-11-28 17:24

Minden tökjó, de a sodóm olyan lett, mint 1 tojásleves. A sárgája úgy kicsapódott, mint a szél.... Biztos nem kevertem elég lelkesen vagy valami. :)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Wed, 2012-11-28 18:32

Köszönöm az elismerést. Nem tudom mi lehetett a baj. Legközelebb kis hideg tejjel keverd ki előbb a tojások sárgáját , vegyél hozzá egy kis meleget is (na akkor keverd sebesen)és úgy öntsd a forróba. Elvileg akkor semmi baj nem történhet. Üdv: Évi néni

Ollocska
Ollocska / Ollocska Wed, 2012-11-28 20:45

Rendben, a holnapi adagnál úgy próbálom. De a tojás amúgy minek bele? Az is sűrít? Vagy a színe miatt?

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Thu, 2012-11-29 22:04

A sűrítés miatt, de van egy ötletem, ha egy vaníliapudingot hígabbra készítesz el, mint ahogy ők mondják, az is megfelel az aranygaluskához. Gondolom. Ez csak egy ötlet.

Ollocska
Ollocska / Ollocska Wed, 2012-11-28 14:46

Ez ínycsiklandozó. Ma nekifutok a tárkonyos raguleveseddel együtt. Jóformán már csak miattad járok ide. Ha nem tudok mit főzni, gondolkodás nélkül az oldaladra lépek. Annyira jó a főztöd. :-)

timi_hurja
timi_hurja Wed, 2011-11-09 15:12

Kedves Évi néni, elkészítettem a receptet. Nagyon finom lett, egyetlen bakim volt vele: valamivel kisebb jénai tálba tehettem sülni a tésztát, és teljesen "kikelt magából" :) De nem estem kétségbe, gyorsan kikentem, morzsáztam egy nagyobbat, áttettem abba, zavartalanul kelt és sült tovább. Most viszont megyek, ki kell pucolnom a sütőt... De nem csüggedek, utána eszek pár falatot a finom aranygaluskából :)

1185
tej 1 dl
joghurt 150 g
tojás 1 db
cukor 7 dkg
friss élesztő 2 dkg
finomliszt 50 dkg
vaj 10 dkg
dió 25 dkg
nádcukor 10 dkg
vaj 10 dkg
vaj 1 ek
kekszmorzsa 1 ek
tej 1 l
cukor 10 dkg
vaníliás pudingpor 0.5 tasak
vanília kivonat 1 teáskanál
citrom 1 db
tojássárgája 2 db