Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Aranygaluska vaníliamártással Ligeti Károlytól

Aranygaluska vaníliamártással Ligeti Károlytól
Aranygaluska vaníliamártással Ligeti Károlytól
65 perc / előkészület: 25 perc főzés: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az aranygaluska készítése nem egy munkaigényes feladat, pláne, ha a dagasztást is pl. kenyérsütőgépre bízzuk. Szerintem vaníliasodóval a legfinomabb, de sokszor valamilyen lekvárral vagy csak önmagában fogyasztjuk.

hozzávalók / 4 adag

tészta

megszórás

mártás

Szólj hozzá!

elkészítés

tészta

  1. Az élesztőt 2 dkg cukorral 1.5 dl langyos tejben felfuttatjuk.
  2. A lisztből, margarinból, tojásból, reszelt citrom héjból, maradék cukorral, csipet sóval és a felfuttatott élesztővel tésztát dagasztunk. Fél órát meleg helyen kelesztjük.
  3. Ha megkelt, hosszú 2-3 cm átmérőjű hengereket sodrunk belőle, és 2 cm-es darabokra szeleteljük.

megszórás

  1. A darált diót a cukorral összekeverjük.
  2. A tésztaszeleteket egyenként az olvasztott margarinba mártjuk, majd a diós cukorban megforgatjuk, és kikent 26 cm tortaformába rakosgatjuk. A maradék diót a tetejére szórjuk. A tepsiben is fél órát kelesztjük.
  3. A sütőt előmelegítjük, és 170 fokon (gázsütőben 2 fokozat) 30 perc alatt készre sütjük.

mártás

  1. A vaníliás pudingport simára keverjük a cukorral és egy kis tejjel, majd a maradék tejet is beleöntjük, és folyamatos keverés mellett főzzük, amíg besűrűsödik a mártás.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 8
össznézettség: 9 750
elküldve: 0
receptkönyvben: 36
elkészítve: 5/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Ligeti Károly

Mióta szakács: 2014.03.04.
129 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

aranygaluska, aranygaluska sodóval, diós kelt tészta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1337
finomliszt 25 dkg
margarin 5 dkg
friss élesztő 4 dkg
cukor 5 dkg
tojás 1 db
tej 1.5 dl
1 csipet
citromhéj 1 citromból nyert
dió 10 dkg
cukor 10 dkg
margarin 25 dkg
vaníliás pudingpor 1 tasak
tej 1 l
cukor 3 ek