Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Aranygaluska vaníliasodóval Morzsácskától

Aranygaluska vaníliasodóval Morzsácskától
Aranygaluska vaníliasodóval Morzsácskától
90 perc / előkészület: 30 perc főzés: 20 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Családi recept. 

Édes, könnyű kis tésztafelhők ölelésében a csuda fincsi darált dió, úsznak együtt mind a selymes vaníliasodóban... olyan, mint egy tündérmese! :D

hozzávalók / 4 adag

Aranygaluska

Vaníliasodó

ajánlat

Gulyásleves után egy kis aranygaluska? Desszertként is megállja a helyét.

Szólj hozzá!

elkészítés

Aranygaluska

  1. 1 dl langyos tejben feloldjuk a 2 evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, megkavarjuk, és meleg helyen futni hagyjuk.
  2. A lisztbe belerakjuk a sót, a tojássárgákat, a 6 dkg megolvasztott (de nem forró) vajat, a már felfutott élesztős tejet, és elkezdjük összedolgozni. Apránként adagoljuk a többi tejet hozzá. Akkor jó a tészta, ha már nem ragad a tál falára és a kezünkhöz. Konyharuhával lefedve 1 órán át kelesztjük.
  3. 20 dkg vajat egy tálba felolvasztunk. A megkelt tésztát 3 felé tépjük. Az első adagot lisztezett lapra tesszük, kézzel széthuzigáljuk, majd kis diónyi darabokat szaggatunk. A szaggatott darabot azonnal az olvasztott margarinba mártjuk, és egy nagyobb jénaiba rakjuk, majd így tovább a többit is.
  4. Egymáshoz képest lazán rendezzük a kis "tésztalabdákat". Darált diót és cukrot összevegyítünk, majd a felét egyenletesen rászórjuk a tésztára. (Vigyázzunk, hogy sok ne menjen a jénai falához, mert megég a sütésnél!)
  5. A következő adag tésztával ugyanúgy járunk el, mint az előbb (kinyújt-szaggat-márt-sorakoztat), annak is a tetejére (a maradék) porcukros diót szórunk. A harmadik adag tésztát is nyújtjuk-szaggatjuk-mártjuk-sorakoztatjuk. Alufóliával lazán lefedve, még 20 percig pihentetjük.
  6. Előmelegített 170 fokos sütőbe toljuk, laza alufóliás borítással. Így sütjük 15 percig, majd az alufóliát levéve még sütjük 25 percen át. Vaníliasodóval tálaljuk.

Vaníliasodó

  1. A cukrot, vaníliás cukrot a tojássárgákat és a lisztet 1 dl tejjel simára keverjük.
  2. Hozzáöntjük a maradék tejet, jól elkeverjük, és egy lábasban (érdemes teflonos bevonatút választani), addig főzzük, amíg sűrű, krémes állaga nem lesz. Ne forrjon!
  3. Folyamatosan kavargatni kell! Mielőtt lehúzzuk a tűzhelyről, jól elkavarjuk a margarint benne.
  4. Hűvös helyre tesszük, hogy langyos/szoba hőmérsékletű legyen, mire kész a tészta. Jó étvágyat!
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 14
össznézettség: 17 957
elküldve: 0
receptkönyvben: 43
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Morzsácska

Mióta szakács: 2012.07.12.
39 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

aranygaluska, diós édesség vaníliasodóval

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

NoSalty
Nosalty / NoSalty Wed, 2018-11-28 12:22

Kedves Morzsácska!

A receptkép felett kattintson a "szerkesztés" fülre, a kívánt módosítások után alul nyomjon rá a "menté" gombra, hogy a változások rögzüljenek.
Üdvözlettel:

Nosalty

emery75
emery75 Wed, 2017-03-15 14:25

Mindent úgy csináltam ahogy le van írva, egész délelőttöm ráment, de a nem sült át rendesen a belseje egy ragacsos massza, fos az egész.

Morzsácska
Morzsácska / Morzsácska Wed, 2017-03-15 14:54

Igazán sajnálom, hogy nem sikerült, és elment a délelőttöd. :-(
Átolvasom az eredeti kézzel írt receptemet és ezt is. Van hogy nem azt olvasom vissza amit beküldtem... Pl. Én vajat használtam, és írtam a receptembe de margarint olvasok itt az oldalon.
Nekem is volt olyan étel, hogy szórol-szóra lépésről-lépésre úgy csináltam, időt és pénzt belefeccölve, mégis a kukában landolt. Ilyen az élet!
Remélem azért egyszer ha ujra próbálod, megsül és nem egy "ragacsos masszát" kapsz.

1838
finomliszt 0.5 kg
tojássárgája 2 db
vaj 6 dkg
1 csipet
friss élesztő 2 dkg
cukor 2 ek
tej 3 dl
dió 25 dkg
cukor 10 dkg
vaj 20 dkg
tej 7 dl
tojássárgája 2 db
finomliszt 2 púpozott ek
vaníliás cukor 2 csomag
cukor 75 g
margarin 3 dkg