Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Aranygaluska VKriszta konyhájából

Aranygaluska VKriszta konyhájából
Aranygaluska VKriszta konyhájából
65 perc / előkészület: 20 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Pár éve nagyon megkívántam az aranygaluskát és gondoltam, csak nem lehet annyira nagy ördöngősség, gyorsan megsütöttem. Azóta már többször készítettem, mennyei édesség.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

Az öntethez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet tálba szitáljuk (nem kötelező, de lágyabb lesz tőle a tészta).
  2. Az élesztőt kevéske cukorral langyos tejbe tesszük.
  3. A lisztet összekeverjük a csipet sóval, a porcukorral. A tojásokat szétválasztjuk, és a sárgákat a lisztre tesszük.
  4. A felfutott élesztőt a tejjel együtt beleöntjük a lisztbe. El kezdjük összedolgozni, annyi tejet teszünk még hozzá, hogy lágyabb tésztát kapjunk.
  5. Ekkor hozzákanalazzuk az olajat, ezzel ismét jól kidolgozzuk. Meglisztezzük és konyharuhával lefedve, pihentetjük.
  6. Amikor legalább a kétszeresére kelt, lisztezett deszkán kinyújtjuk, kb ujjnyi vastagságúra. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
  7. Egy tortaformát, vagy egy nagyobb tűzálló tálat kikenünk margarinnal. A kiszaggatott tésztát el kezdjük körkörösen belerakosgatni, ameddig tele nem lesz egy sor. Egy tálkában felmelegítjük a margarint, kenőtollal jól megkenjük a galuskák tetejét. Megszórjuk alaposan dióval, majd kezdjük újra a rakosgatást, kenést és szórást. A margarinba tehetünk egy kevéske rumaromát.
  8. Amikor az utolsó sort is megszórtuk, megcsepegtetjük a tetejét egy kevéske margarinnal. A sütőt 160 fokra állítjuk, hogy szépen megsüljön a közepe is a tésztának.
  9. Ameddig a tészta sül elkészíthetjük a sodó helyetti vanília pudingot. :) 4 dl tejbe teszünk fél csomag vaníliás pudingport, 3 ek. cukrot, felfőzzük, hogy ne legyen kemény puding állagú, hanem kicsit folyósabb legyen. Ha hűl, ez kicsit jobban összeáll.
  10. Amikor megsült a tésztánk, kivesszük a sütőből és választhatunk: vagy azonnal tálaljuk, vagy várunk egy kicsit, de szerintem nem lehet neki ellenállni. :)
  • sütési hőfok: 160°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 11 956
elküldve: 6
receptkönyvben: 269
elkészítve: 8/8
Facebookon megjelent: -

szakács

VKriszta

Mióta szakács: 2011.08.28.
19 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

aranygaluska, diós aranygaluska, édes kelt tészta vaníliapudinggal

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1060
finomliszt 50 dkg
friss élesztő 5 dkg
tojássárgája 2 db
porcukor 2 ek
napraforgó olaj 3 ek
1 csipet
tej 1 dl
dió 20 dkg
cukor 1 ek
rumaroma 10 ml
margarin 2 ek
tej 4 dl
vaníliás pudingpor 0.5 csomag
cukor 3 ek