Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Aranykrumpliska

Aranykrumpliska
Aranykrumpliska
55 perc / előkészület: 30 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (26)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az aranygaluska egy pihe-puha változata, tésztájában krumplival.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A beforgatáshoz.

A vaníliamártáshoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztben elkeverjük a sót, a cukrot, a 1/4 l langyos tejben elhabart tojássárgát, az áttört főtt krumplit és az olvasztott margarint.
  2. Az 1 dl cukros, langyos tejben felfuttatott élesztőt is a liszthez adjuk, és fakanállal vagy robotgép dagasztókarjával eléggé lágy tésztává dolgozzuk ki.
  3. Meleg helyen megkelesztjük.
  4. Ezután olvasztott margarinba mártott teáskanállal diónyi darabokat szaggatunk ki a tésztából, és mindet meghempergetjük cukros darált dióban.
  5. Kikent tepsibe sűrűn egymás mellé rakjuk a kis tésztadarabokat. (Lehetőleg csak egy rétegben!)
  6. A tepsiben még kelni hagyjuk 10-15 percig.
  7. Előmelegített sütőben pirulásig sütjük.
  8. Amíg sül, elkészítjük a vaníliaöntetet: a hozzávalókat habverővel csomómentesre dolgozzuk el, és folytonos kevergetés mellett sűrűre főzzük.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 25x35x6 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 15 384
elküldve: 14
receptkönyvben: 527
elkészítve: 4/16
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

aranygaluska krumplis tésztából, krumplis tésztájú aranygaluska

Hozzászólások (26)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

49pirike
49pirike Thu, 2014-06-19 07:03

Kedves Fahéj ! Tegnap meg sütöttem az Aranykrumpliskát Nagyon finom lett, köszönöm a receptet Üdv Kovácsné.

hatta
hatta Thu, 2012-11-22 16:22

Kedves Fahéj!
Először is szeretném megköszönni ezt a csodálatos receptet! Két hét alatt háromszor kellett elkészítenem.A válogatós három éves tündérkém nagyon szereti, ezért kezdtem hozzá. Korábban mindig apa hozta a munkahelyéről, ezért kérdezte a kislányom amikor elárultam mi lesz a vacsora:" Anya most honnan veszed?". Mindenkinek csak ajánlani tudom tiszta szívből a Te receptedet, mert ettől finomabbat nem tudok elképzelni!
Üdv: Hatta

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2012-11-22 18:58

Kedves Hatta!
Örülök, hogy tetszik a recept, és hogy ezt elmondtad nekünk! Bizony, finom is nagyon, nekem ez az egyik étel, amiből egyszerűen folyton túleszem magam, aztán meg jön a jajgatás. :))
Üdv: Fahéj

dallam'75
dallam'75 Wed, 2012-09-26 16:34

Szia! 3 pontnál írtakhoz, meddig kell keleszteni?
Illetve mi az hogy langyos tejben elhabart tojássárgája? Langyos tej, bele a tojássárgája, és habverővel belekeverem? Ennyi? Üdv!dallam

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2012-09-26 17:11

Szia Dallam!
Általában kétszeresére szoktam keleszteni, de ha már másfélszerese, és nincs több időd/türelmed, akkor is hasonlóan jó lesz. Majd megkel, ha a formában lesz. :)
Igen, a tej-tojás elhabarás azt jelenti, hogy elkeverem a tojássárgát a tejben. De ha csak villával teszed, az is jó, nem kell habosnak lennie. A lényeg, hogy ezáltal könnyebben elkeveredik majd a többi hozzávalóval.
Üdv: Fahéj

Turulmadár
Turulmadár Fri, 2012-09-07 12:23

Ez egyszerűen tökéletes! Ma sütöttem meg először és egyből dupla adaggal kezdtem! :) Nagyon nagy sikere volt, köszönöm szépen!

h3eniko
h3eniko Mon, 2012-07-23 21:42

Kedves Fahej!
Tegnap este elkeszult eletem elso aranygaluskaja, jobbanmondva aranykrumpliskaja. Egy kicsit odakapta az aljat, de talan elso probalkozasra meg elfogadhato. :-)
Nagyon fini lett!
A vanilia ontetbol kellett meg egy adagot keszitsek, ill. mi egy kicsit edesebben szeretjuk, igy noveltem egy kicsit a cukormennyiseget benne.
Kulon koszonom az instant elesztos hozzaszolasokat, mert nalunk nem lehet kapni (legalabbis en meg nem talatam) friss elesztot. Gyonyoruen megkelt a tesztam 1 cs-gal.
Koszonom a receptet!
Eniko

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2012-07-24 07:59

Kedves Enikő!
Örülök, hogy ízlett! Legközelebb talán eggyel feljebb tedd a sütőben, akkor bizonyára kevésbé lesz sötét az alja. Meg tepsitől is függ. A vaníliaöntet természetesen csak egy átlagos adag, ki kell tapasztalnia mindenkinek, mennyi és milyen édesen elég.
Üdv: Fahéj

cukorpotlo
cukorpotlo Sun, 2012-03-04 00:18

lehet amatőr egy kérdés, de a kelesztés után újból ki kell nyújtani a tésztát vagy az edényből egyből lehet szaggatni?

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2012-03-04 09:53

Én az edényből szoktam, csak úgy lazán. Nem kell kinyújtani. De ha Neked úgy szimpatikusabb, azt is lehet csinálni, hogy kinyújtod valamennyire, és pizzavágóval csíkokat vágsz, azokat meg eldarabolod olyan kis kockaszerűségekre. Nem olyan kényes ez a tészta, így is, úgy is jó lesz.

lulababa
lulababa Fri, 2011-12-23 12:27

Valami isteni finom lett ,eddig is nagy kedvenc volt ez a sütemény de ezután hetente legalább egyszer kérik a lánykáim, Nagyon köszike. Nagyon boldog ünnepeket neked. :-D

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2011-12-23 22:48

Ennek nagyon örülök! Tényleg, olyan rég csináltam ilyet, pedig mi is nagyon szeretjük. Na majd ünnepek között... :)
Én is nagyon szép, áldott karácsonyt kívánok Neked: Fahéj

Bejus86
Bejus86 Sat, 2011-06-25 14:18

Hát, hogy őszinte legyek, nem is tudom mit mondjak...
Egész ebéd és mosogatás alatt azon gondolkodtam, hogy mit is írjak majd neked! Arra jutottam, hogy nem találok szavakat! Ez valami isteni, mennyei, fantasztikus, és még sorolhatnám a különféle dicsérő jelzőket...
Belevágtam instant élesztővel, és úgy tűnik, hogy működik ezzel is! :) A párom kétszer szedett belőle, ami nála felér 1000 dicsérő szóval. Szökőévben egyszer fordul elő, hogy ő valamiből kétszer szed. A kis 16 hónapos törpénk is úgy nyomta befele, hogy nem győztem neki adni! :)
Ezer hála ezért a receptért! Főleg úgy, hogy én még kezdőnek számítok a konyhában, és így is tökéletesre sikerült!!! :)
Sok sok puszi az ötletgazdának!
Bea

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2011-06-25 21:08

Kedves Bea!
Sajnálom, hogy nem voltam gépnél délelőtt, de épp ünnepi ebédet főztem szülinapra. Viszont megoldódott a problémád, és még milyen nagyszerű eredménye lett! Gratulálok! Egyébként bármikor használhatsz ilyen arányokban instant élesztőt. Én csak azért nem szeretem, mert már jártam úgy, hogy nem kelt meg tőle a tészta, talán mert régi volt, vagy ilyesmi. Örülök, hogy ízlett az aranygaluska, mi is odáig vagyunk érte, mindig pukkadásig esszük magunkat belőle, mert ellenállhatatlan.
Örülök, hogy bevált a recept! Szép napokat: Fahéj

Bejus86
Bejus86 Sat, 2011-06-25 09:09

Kedves Fahéj!
Gyors segítség kellene, remélem gép előtt vagy! :)
Találtam itthon majdnem egy egész csomag instant élesztőt! Vajon ez is jó lehet a tésztához? Megúsznám a boltba menetelt... :)
Azt írja, hogy egy csomag megfelel 500 gramm liszthez, kb 25 gramm élesztőnek, és egy picike hiányzik csak belőle, tehát szemmértékre pont elég lenne most ehhez a finomsághoz.
Szerinted?
Bea

Ildey
Ildey Tue, 2011-01-18 16:37

Köszönöm szépen a receptet! Most csináltam meg és nagyon finom puha lett. Nekem egy szörnyű sütőm van ami nem egyenletesen süt. De még ezzel sem volt problémám amikor a széle kezdett barnulni akkor már a közepe is jó volt. Én édesítővel csináltam, és így is fantasztikus lett!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2011-01-18 19:24

Kedves Ildey! Köszi, hogy megírtad! Nagyon örülök, hogy elnyerte tetszésedet. Mi is nagyon szeretjük. Üdv: Fahéj

bokine
bokine / bokine Wed, 2010-11-03 10:25

Éva! Nagyon jó nevet találtál. Nagyon szép a kép is. Mentettem. Puszi: Erika

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2010-11-03 11:30

Kedves Erika! Köszi, hogy érdemesnek találtad a mentésre! Viszont közben javítottam egy hibát, a krémhez csak 1 ek liszt kell,azaz 2 dkg, valahogy a két mértékegységet összekevertem, és ezért elnézést! Mostmár átírtam a receptben is.
Puszi: Éva

KOrsi
K.Orsolya / KOrsi Wed, 2010-11-03 10:01

Fantasztikusan hangzik a recept, a kép ínycsiklandó és a neve elbűvölő. Ezek után már feltétlenül kipróbálom! KOrsi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2010-11-03 11:27

Érdemes is kipróbálni! De közben javítottam egy hibát, a vaníliakrémhez csak 1 ek liszt kell!!! Üdv: Fahéj

1171
finomliszt 40 dkg
1 kk
cukor 3 dkg
tojássárgája 1 db
tej 2.5 dl
burgonya 10 dkg
margarin 5 ek
tej 1 dl
élesztő 2 dkg
cukor 0.5 teáskanál
dió 15 dkg
cukor 3 ek
margarin 10 dkg
tej 0.5 l
tojássárgája 2 db
finomliszt 1 púpozott ek
cukor 1 púpozott ek
vaníliás cukor 1 csomag