Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Artizán péksütemény bármikor

Artizán péksütemény bármikor
Artizán péksütemény bármikor
25 perc / előkészület: 5 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (73)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A kenyérsütéssel kapcsolatos net-kutatásaim során bukkantam rá erre az amerikai, eléggé "forradalmi", villámgyors, és nagyon sikeres kenyérsütési technikára!

További információk a artisanbreadinfive.com oldalon találhatóak.

(Az eredeti receptet írtam le, de én a só mennyiségét csökkentettem 1 ek-ra és a képen látható péksütik fele fehér, fele teljes kiőrlésű liszt keverékéből készültek.)

 

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A tetejére

ajánlat

Sok szempontból nekem is jónak tűnik ez a technika. A keverék összeállítása és tárolása a mi öregtésztánkéhoz hasonló; már sokan tudjuk annak előnyeit! Azt pedig a lusta lángos receptjéből is tudjuk, hogy ha lassabban is, de a hűtőben is kel az élesztős vagy kovászos tészta. Azt tapasztalatból tudom, hogy hosszabb, lassabb kelesztéssel egyre jobb lesz a kenyér íze és állaga. A kenyér tarthatósági ideje is meghosszabbodik. A gőzös sütéssel jó ropogós kérget kaphatunk.

A tészta mindig kéznél van egy gyors formázásra, sütésre; a 40 perces kelesztési időt pedig még hétköznap este is ki lehet várni - ha nem vagyunk nagyon fáradtak. Kisebb zsemlék, kiflik gyorsabban sülnek és hamarabb hűlnek, ezzel is rövidíthetjük az időt! Ha nagyobb cipót vagy kenyeret sütünk, akkor ahhoz igazítjuk a sütési időt. Fél kiló kenyércipónak kb. 50 perc szükséges (persze minden sütő kicsit más!).

Ebben a mai rohanó világban ez a kenyérsütési technika igen hasznos lehet sok háztartásban! 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az edénybe szórjuk az instant élesztőt, a sót, ráöntjük a langyos vizet, beleöntjük a lisztet, és teljesen csomómentesre, simára keverjük egy fakanállal. Dagasztani nem kell!
  2. Tetejét kevés liszttel leszórjuk, majd 2 órát kelesztjük a konyhapulton (nem baj, ha nem emelkedik meg a kétszeresére).
  3. Ezután a hűtőben tartjuk, és bármikor használhatjuk 2 hét leforgása alatt .
  4. Használatkor enyhén lisztezett kézzel kiemelünk egy darabot (amennyit sütni akarunk) a tároló dobozból; ollóval/késsel lenyisszantjuk a tésztadarabunkat, a többit visszatesszük a hűtőbe.
  5. A tésztánkat tetszés szerintire formázzuk, meghintjük liszttel (itt lekentem felvert tojással és megszórtam magokkal), majd sütőpapírral bélelt sütőlapon kelesztjük 40 percig.
  6. Ezalatt előmelegítjük a sütőt egy kisebb fém edénnyel vagy tepsivel az aljában.
  7. A tészta tetejét bemetsszük, és a forró sütőbe tesszük. Az alsó forró edénybe/tepsibe óvatosan forró vizet öntünk (vigyázzunk, mert a gőz kicsaphat a kezünkre, arcunkra!).
  8.  230 fokon sütjük 5-10 percig, majd visszavesszük a hőt 200-ra és aranybarna ropogósra sütjük (kiflinek/zsemlének kb. 20 perc kell összesen). 
  • sütési hőfok: 230°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 26 669
elküldve: 38
receptkönyvben: 1 016
elkészítve: 40/54
Facebookon megjelent: 1

szakács

Torma

Mióta szakács: 2012.10.05.
102 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
fogás: hideg előétel
adag: 12 főre

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: kifli
hasonló kategóriák: bagel, perec, édes leveles, briós, pita, zsemle, buci, burek, croissant, hamburger-buci

egyéb elnevezések

házi kifli, kevert lisztes kifli, magos buci, házi péksütemény

Hozzászólások (73)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

andrea2009
andrea2009 Fri, 2015-02-06 21:32

teljes kiőrlésű lisztből készítettem, lángos is készült belőle...

Kitsune
Kitsune Tue, 2015-01-20 03:43

Szia Torma!
Ma vadas készült, és a te kiflijeid akartam megsütni hozzá - meg is tettem :) -, viszont a továbbiakra nézve lenne pár kérdésem. Feleannyi hozzávalót gyúrtam össze, mert a minihűtőnkben nem fér el, és amúgy is csak akkor szeretnék rendszert csinálni a házi pékségből, ha már sikerül legalább egyszer igazán finomra... Első kérdés: a kétórás kelesztés után rögtön (tehát nem a hűtőből kivéve), amikor megformázom a kifliket/zsömléket, kell-e keleszteni még? És ha igen, meddig? Az a 40 perc gondolom a hideg tésztára vonatkozik. Második kérdés, illetve észrevétel: dög nehezek lettek a kiflik - ennek örülünk? Már hogy tényleg van benne anyag? :) Ugyanis olyan forrón tüntettük el, hogy azt sem volt érkezésem megízlelni, hogy tényleg átsült-e tisztességesen. És még a sütés idején töprengtem, mert több, mint fél órát hagytam bent a csodakifliket, mégsem éreztem olyan igazán foszlósnak. Na ennyi. Muszáj megtanulnom ezt, mert zsömlegyárat óhajtok nyitni :)

Torma
Torma / Torma Tue, 2015-01-20 10:37

Kedves Kitsune! Köszi a visszajelzést :) sajna nem tudok több tanácsot adni, mint amit itt fent leírtam, mert én azóta se készítettem így kiflit. Nekem az öregtésztás még ízlett (Limara receptjei), de már 2 éve csak élesztőmentes vadkovásszal sütök minden kelt tésztát; kalácsot is :) visszatérve erre a recire; nem szabadna nehéznek lennie kisülés után. Szóval bocs, nekem ez csak egy röpke kísérlet volt; mások könyvet írtak róla es imádják...kinek ez, kinek az...nekem a vadkovászos az igazi :)

kerha
kerha Sun, 2014-04-13 22:41

Szia Torma!

Nem ez az első recepted, amit kipróbálok (volt, amihez hozzá is szóltam), de ez most valahogy nagyon nem jött össze. Segíts, hogy mit ronthattam el!
Először is kicsivel több vizet használtam, hogy összeálljon a massza. A te általad ajánlott fele sima, fele tk liszttel dolgoztam. Megkelt, és beraktam a hűtőbe. Lefedtem, de nem zártam rá teljesen a tetőt, mint ahogy azt már más hasonló receptnél ajánlottad. A hűtőben nem kelt tovább, hanem összeesett, és nyirkosabb lett a massza. 4-5 nappal később sütöttem belőle, és az állaga gumiszerű, az íze enyhén savanykás volt. Mit rontottam el?

Torma
Torma / Torma Mon, 2014-04-14 05:11

Szia Kerha! az enyhén savanykás íz normális a hûtõs állásnál, mert ilyenkor kovászolódik a tészta. Kicsit gumisabb is lesz, mint a friss élesztõs sütés, de én speciel szeretem. Itt egy másik hūtõs kifli recim: http://www.nosalty.hu/recept/fokhagymas-magos-hutos-kifli
tegnap is sütöttem egy négy naposból, nagy hõfokon, gõzös sütõben, szuper ropogósak lettek a kiflik!!! Apróra vagdalt újhagymával és parmezánnal szórtam meg az olajjal lekent, félcentisre nyújtott tészta körlapot...azután feltekertem a cikkeket....
>>>Ha kevesebb élesztõt teszel a tésztába, tovább aktív marad a hūtõben és kevésbé savanyodik!!!<<< Mert az élesztõk átdolgozzák a lisztkeveréket...egy idõ után kevésbé lesz aktív (nem emelkedik meg eléggé) és savanyúbb lesz a tészta. Ha nem szereted a savanyút, készíts egy gyors élesztõs tésztát; dagasztás után egy óra kelesztés langyos helyen (duplájára!) aztán formázás...második, rövidebb kelesztés (kiflik, zsemléknél elég 15 perc), be az elõmelegített, forró, gõzös sütõbe (230 fok)...aranybarnára sütni :)))
Itt egy gyors élesztõs receptem: http://www.nosalty.hu/recept/pihe-puha-pipi-zsemlek
Évi néni szakácsnál rengeteg kenyér és pépsüti recept van!!! Kísérletezz, melyik tetszik! Nekem azért a vadkovászosak az igazik... :) Minden jót!
Itt van egy jól kipróbált foszlós kalács recim Húsvétra; kellemes ünnepeket!!! Üdv, Torma :)

kerha
kerha Mon, 2014-04-14 18:36

Szia Torma!

Köszönöm gyors válaszod. Nagyon tetszik az általad ajánlott két recept, de sajnos még nem próbálhatom ki őket, mert a 10 hónapos kislányomat még szoptatom, és olyan érzékeny, hogy 1 éves koráig le vagyok tiltva a tejtermékektől, és úgy vettem észre, hogy nekem most még a méz is tabu miatta. A lusta kenyér és kifli receptedet már kipróbáltam úgy, hogy azonnal sütöttem, és tetszettek. A vadkovásszal is kacérkodom, de még nem vágtam bele. Ha rászánom magam, szerintem tudni fogod, mert lehet, hogy lesznek kérdéseim : ))
Visszatérve erre a receptre, bár nem volt tökéletes, de mintha könnyebben emészthető lett volna, mint más élesztős pékáru, amit mostanában sütöttem. A vadkovászosnak is megvan ez a jótékony hatása?
Kellemes ünnepeket kívánok én is! Üdv kerha

Torma
Torma / Torma Tue, 2014-04-15 02:37

Szia Kerha :) A vadkovászos a legegészségesebb, mert természetes...a vadélesztõk és jó baktériumok úgy dolgoznak, hogy könnyebben emészthetõ a kenyér. Nem kell feltétlenül méz és tejtermék a kenyerekhez; sõt!!! az igazi kenyérben a vadkovász (ami csak erjesztett liszt-víz) mellett csak liszt és víz van, meg persze só :) MINDEN jót, üdv, T :)

picurka81
GHelga / picurka81 Thu, 2014-02-06 19:33

Szia Torma

Valami hasonló képen szoktam a kalácsot sütni.
Begyúrrom megy a hűtőbe. Másnap megtöltöm vissza a hűtőbe, harmad nap szoktam egy kicsit kb. fél órára kivenni a hűtőből és akkor megsütni. (sajnos a 3 műszak az embert fura dolgokra kényszeríti és néha jó sül ki belőle.)
Nagyon finom és omlós a tésztája nem száraz.
Csak én 2 bögre vizet teszek hozzá meg egy keveset ez 1-2 ek. Most is van egy adag a hűtőben, de belőle bukta lesz.

Üdv picurka

Torma
Torma / Torma Thu, 2014-02-06 23:53

Szia Picurka! Jól hangzik, ki is próbálnám, de nekem van egy tök egyszerű szuper jó, foszlós kalács receptem, ami bevált az évek alatt ( itt a NS-in a legnépszerűbb receptem). Ha jól emlékszem eredetileg egy Horváth Ilona recept volt, amit átalakítottam kenyérsütő géphez. Álom-finom, foszlós, vaníliás. Este be szoktam dobni mindent a gépbe, aztan reggelre ott illatozott a finom, friss kalács :) most, ha több időm van néha befonom; mikor mihez van kedvem.
Mi van a Lucáddal? Télen bizony nem könnyű vadkovászosozni...hogy állsz a gyakorlással? A krumplis öregtésztás kenyér is szuper; sutok is egyet a napokban, ha elfogy a felbarna vadkovaszos bagettünk.
Tegnap végre sikerült friss kefírgombát kapnom; elkezdtem a friss kefír-ital gyártását!!! Itt nem árulják; meg ugye így az igazi!!! Mi nagyon szeretjük!
Na, minden jót, kellemes hétvégével; itt már péntek reggel van! Torma :)

picurka81
GHelga / picurka81 Fri, 2014-02-07 07:30

Szia Torma

Luca nagyon jól érzi magát büszkém ül a kis tálkájába. Már sütöttem vele igaz csak felesbe (fele élesztő fele kovász) kürtöskalácsot. Múltkor bukta lett belőle annak a receptjét fel is fogom tenni ide az NS-re. Tésztát gyúrok vele sok finom fűszerrel egyetemben. Szóval nagyon büszke magára. Ezért a kenyérkéim is nagyon szépen megkelnek.

A hűtőben van de ha kell kiveszem megetetem és másnap dolgozok vele nagyon tud fortyogni. Nem bántam meg, hogy belekezdtem. Köszönöm, hogy feltetted.

Neked is Kellemes hétvégét már itt is péntek reggel van.

Üdv. Picurka

picurka81
GHelga / picurka81 Fri, 2014-02-07 09:56

Ja és még azt tenném hozzá, hogy fedeles edény híján én egy zacskóval szoktam letakarni amit félbevágtam és az oldalát legumizom, hogy ne száradjon ki a teteje.

Torma
Torma / Torma Fri, 2014-02-07 10:14

Örülök a hírnek :))) csak így tovább, minden jót, üdv, Torma :)

Rozika1979
Rozika1979 / Rozika1979 Wed, 2014-01-01 20:23

Ez a recept mennyei. Én most update és sima liszt keverékéből csináltam és nagyon fincsi lett.
Hálám érte.
A kisfiam azt mondta, hogy Anya ez nagyon-nagyon finom :D !
Köszönöm! Edit

Torma
Torma / Torma Wed, 2014-01-01 21:18

Köszönöm Edit a kedves visszajelzést! nincs is annál nagyobb öröm, mint amikor a szeretteinknek ízlik a konyhai kreációnk!!! Nekem a napokban sikerült meglepni az enyémeket egy habkönnyű, pihe-puha tökmagos-krumplis zsemlével. A krumplit kimondottan azért használtam, hogy tovább puhák maradjanak a zsemlék a többnapos túrázás alatt. További szenzációs konyhai sikereket kívánok boldog Újévvel, Torma :)

evapauer
Jolimami / evapauer Mon, 2013-02-25 23:59

Kedves Torma! Megjelenése óta kacérkodom ezzel a recepttel, végül tegnap estefelé
"P-artizánkodtam" : bekevertem ennek egy szénhidrátszegényebb változatát - no nem azért, mert mazochista vagyok, hanem mert a szükség így diktálja. Az arányokat pedig az diktálta, hogy mindössze 18 deka teljeskiőrlésű tönkölylisztem maradt, ehhez 12 deka nehezebb, sűrűbb Diabestart és 15 deka igen jó minőségű, magasabb sikértartalmű BL 55-öt kevertem. Megkínáltam 2 deka friss élesztővel, amit 1 dl meleg tej, 1 mokkáskanál porcukor és 2 dl meleg víz keltett életre. 2 óra múlva alig fért el a kelesztőtálban. Ma alig bírtam magammal, majdnem megsütöttem, de győzött az önfegyelem és csak 2 diónyit szakítottam ki a tésztából, príma lángosokat sütöttem belőle. Remekül lehetett nyújtani, ilyen szép lángost még sose sütöttem. Hát nem állítom, hogy habkönnyű lett, de az íze nagyon finom. Ezt akartam megosztani Veled. Köszönet ezért és a sok többi remekműért! Egyébként mit jelent az ARTIZÁN?

Torma
Torma / Torma Tue, 2013-02-26 01:46

Kedves evapauer! Köszönöm fõleg a lelkesedésedet, mert jól esik másokkal "lelkendezni" a kenyerekrõl :) Ahogy olvasom, jók az arányok és igen jól hangzik a keverék! Ez fele mennyiség az artizán receptnek...Artizán egyszerûen kézzel készítettet jelent; én sem igazán tudtam eddig :)
Remélem felteszed a NS-ra; ez a tiéd egy teljesen újított, reformos összetétel!
Minden jót, sok sikert a konyhádban, üdv, Torma :)
ui: légyszi írjad meg, hogy ment a további p-artizánkodásod! ;)

dajko
dajko Mon, 2013-02-25 09:54

Kedves Torma most bukkantam erre a receptre és ma meg is csinálom , mivel ujonc vagyok az interneten még nem tudok jol írni ezért nem írtam eddig ,nagyon finom receptieid vanna néhányat ki is probaltam mondhatom el vagyok ragatatva.

Torma
Torma / Torma Mon, 2013-02-25 10:40

Nagyon kedves vagy, köszönöm dajko :)
Kérlek, figyeld a vizet, ne legyen túl híg a keverék! Közepes állagú legyen; se lágy, se kemény...Kisebb kenyereket könnyebb sütni ebbõl...
Minden jót, kellemes sütést, Torma :)

vcsuka
pussycat / vcsuka Mon, 2013-02-25 06:33

Szia Tormika! Most lett kesz a kenyer amit a Te artizan tesztadbol sutottem. Egyszer vettem csak ki belole egy 20 dekanyi adagot harom nappal ezelott, de mint oregtesztakent hasznaltam a rozsos kenyeremhez. Az osszesbol ami megmaradt, most egy nagy kenyeret sutottem. Liszten kivul nem tettem bele mast, de azt viszont rengeteget, mert olyan hig volt mint egy nokedli teszta. Szoval, raktam hozza egy csomo lisztet, hogy egyaltalan betudjam tenni a tepsibe. Ott hagytam meg kelni, aztan betoltam az elomelegitett sutobe es megsutottem. A vegen eleg jol feljott. Le is fotoztam, gondoltam felkene rakni ugy, hogy a te artizan tesztadbol csinaltam. Mit szolsz hozza? Addig nem teszem fel amig nem valaszolsz. OK?
Egyebkent biztos azert volt hig a teszta, mert en is bolti feherlisztbol csinaltam. Olvastam, hogy azt irtad a Gabinak, hogy kenyerlisztbol kellett volna. Amugy maskor is megfogom csinalni, csak esetleg kevesebb folyadekkal, es kenyerliszbol.
Puszi,Csuki:))

Torma
Torma / Torma Mon, 2013-02-25 08:41

Szia Csuki :) Olvasd el, mit irtam Hajninak; sokat olvastam a neten ma, mert ki akartam figurazni, miert hig a keverek tobbeknek....Igazitani kell a vizzel...es pontosan merni a lisztet.
Azt irjak a szerzok, hogy valtoztatva a receptet lehet publikalni; nekem jol jott, mert nem akartam feher lisztbol sutni (ami az o alap-receptjuk); az enyem fele barna...so is kevesebb az enyemben.
Egyebkent nemigen ajanljak a nagy kenyeret ebbol a keverekbol, mert a hutoben allas alatt veszit a rugalmassagabol. T:)

nyihaj
nyihaj / nyihaj Sat, 2013-02-23 09:36

Kedves Torma!
Megsütöttem én is... azt hiszem, ez is olyan, mint sok amerikai dolog: nem mind arany, ami fénylik... Kérlek, ne vedd magadra, nem téged szeretnélek megbántani! A tapasztalataimat azért írom le, mert ahogy a neten utánaolvastam, mások is így jártak, vis nem én bénáztam el :-D Nekem a 2 óra alatt nagyon megkelt a tészta, csak finomlisztet kevertem be. Másnap sütöttem kenyeret belőle, 3.napon pedig kifliket. A tésztát nagyon nehéz formázni, elterül. A kenyér még csak-csak formás lett, a kiflik ma viszont elég laposak. A tészta megsülve kissé nedves érzetű, frissen ragacsos, kihűlve már nem. Elég sűrű szerkezetű, de ízre nem rossz. Tyúkanyó blogján olvastam, hogy ő is ezeket tapasztalta, majd kialakított egy saját variációt (többféle liszttel), akit érdekel rá tud keresni. Azt gondolom neked azért lettek szebbek a péksütijeid, mint az enyémek, mert felerészben teljes kiőrlésű lisztet használtál, ami több nedvességet vesz fel. Mentőötletnek épp nem rossz (vagy más liszt arányokkal dolgozva), de én maradok legközelebb a hagyományos kenyérkészítésnél (még ha munkásabb is). :)
Kipróbálását egyáltalán nem bánom, mert érdekes volt :)
Hajni

Torma
Torma / Torma Mon, 2013-02-25 06:04

Szia Hajni! Sok hozzászólást elolvastam ma az artisan weboldalon...a vizet lehet, és néha kell is igazitani a liszthez...persze az sem mindegy milyen lisztet használunk (még a fehér lisztek között is sok a különbség, mennyi vizet igényelnek). Sok ember rosszul mérte a bögrényi lisztet is.... állítólag nem jó, ha kanalazzuk a lisztet a bögrébe, mert akkor kevesebb megy bele, mint ha a bögrével merjük ki a lisztet és késsel lekotorjuk a tetejét vizszintre (én csak megráztam, hogy szintre ugorjon :)
Remélem sokan lesznek, akiknek sikerül elõsszörre, mint nekem, vagy kisérleteznek egy kicsit, amíg eltalálják az optimális készítési folyamatot!
Kellemes hetet, üdv, Torma :)

nyihaj
nyihaj / nyihaj Mon, 2013-02-25 08:03

Szia Torma!
Tegnap én is böngésztem a netet és én is a lisztre lyukadtam ki végül. Itthon is különfélék a lisztek, nemhogy messzihonban! Bögrével nem volt gond, mert 1 kg-t egyben belezuttyantottam :) Közben rájöttem, hogy a blog nem tyúkanyó, hanem lúdanyó :p Azóta azt is olvastam, h. van aki víz-gőz nélkül süti, lefedett, forró (vas)edényben, így a tésztában levő gőz emeli és képzi a ropogós héjat. A produktum végül kárba nem ment, mert bundáskifli falatokként elfogyott vacsorára :) Szép napot, Hajni

Torma
Torma / Torma Sat, 2013-02-23 22:34

Köszi a visszajelzést! Persze, nem veszem zokon, nem az én receptem, csak követtem. De kellene, hogy működjön, ha 5 éve sikeresen sütik az emberek...könyvek is jelentek meg róluk, és a weboldaluk is aktív, sikerekről jelentenek vissza...
Lehet, hogy kísérlet-képpen visszatérek rá, de én igazán a vadkovászos kenyereket sütöm és szeretem.
Minden jót, üdv, Torma :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2014-01-17 20:50

Én csak vadászom a jó recepteket!!! Nekem ez a legjobb!!! Többféle kenyér és süti receptet próbáltam már ki!!! Ebből a tésztából kiflit, kenyeret sütöttem. A vízzel nekem is volt gondom, megoldható. Vadkovászt is kipróbáltam, nekem ez sokkal jobban tetszik!!!! Talán pont a "lustaság" miatt. Ezzel nem kell annyit foglalkozni!!
Imádom!!!!!
Üdv. Erika

Torma
Torma / Torma Fri, 2014-01-17 22:44

Kedves Erika! Köszönöm az " imádós" visszajelzést; örülök, hogy bejött Neked is! További jó "lustálkodást" kellemes hétvégével, üdv, Torma :)

Gabimami58
Gabimami58 / Gabimami58 Wed, 2013-02-20 13:23

Szia Torma!
Nagyon köszönöm e jó kis receptet kifogom a hétvégén próbálni e lusta asszony kenyeret én is.
S ha nem gond a Facebook oldalamon közzé fogom tenni,természetesen úgy kerül fel,hogy tőled kaptam a receptet,s nem úgy mint ott egyes szeméyek más képével dicsekednek. Köszönöm előre is .
További jó sütést főzést kivánok.
UI: Olvastam szeretsz kertészkedni is,nem tudom esetleg tudnál e segíteni abban,hogy hol lehet kínai kel maghoz jutni,ill. venni.
Meg a sáfrányos szeglice magot ,amit elvethetnék,( másnéven kurkuma)
Nagyon meg köszönöm,ha esetleg tudnál benne segíteni.
Üdv...Gabriella..

Torma
Torma / Torma Fri, 2013-02-22 00:01

Persze Gabriella, nyugodtan tedd fele Facebook-odra! Minél többen megismerik és hasznosnak tartják a receptet, annál jobb :)
A magokban sajnos nem tudok segíteni, mert nem láttam ezeket a ritka magokat a kertészeti szakboltokban, de az interneten biztos találsz, ott már mindent árulnak!
Sikeres kenyérsütést és kellemes hétvégét kívánok! Torma :)

vcsuka
pussycat / vcsuka Wed, 2013-02-20 07:28

Szia Tormi! Megtudnad mondani nekem, hogy kb. min. hany literes edeny kell hozza? Pussz, Cs.:)

Torma
Torma / Torma Wed, 2013-02-20 11:29

Szia, nem mértem, csak elkaptam itthon egy edényt; a tészta kétszeresénel kicsit nagyobb kell....4-5 literesre saccolok...az enyém majdnem kibujt a dobozbol :) Sok sikert! T

Torma
Torma / Torma Sun, 2013-02-24 13:07

Szia Csuki! Neked hogy sikerült? Több szakácsnak nem ...írd meg légyszi! Tormi:)

vcsuka
pussycat / vcsuka Sun, 2013-02-24 14:16

Szia Tormi! Bocsi, hogy csak most valaszolok, de en is most jottem haza, a lanyomnal voltam.
A kenyerteszta nagyon jo, en betettem a hutoben es masnap kivettem belole, de csak 20 dekanyit, mert ugy hasznaltam mint egy oregtesztat, bekevertem meg 20 dkg feher liszttel, es 15 dkg rozsliszttel, plusz mindenfele magokkal, persze mindezt este, (ahogy en szoktam) es nem tettem hozza semmi elesztot, de reggelre igy is megkelt, ha nem is annyira mintha tiszta feherliszttel es magok nelkul csinaltam volna. Azert feljott, es finom lett. Fel is raktam a nosaltyra mint "oregtesztas rozsos magvas kenyer". Holnap megprobalom, megsutni a maradekot ami meg a hutoben van, ugy, hogy nem teszek hozza semmit. Meglatjuk, hogy hogyan viselkedik ugy, es majd referalok. Puszi, Csuki:)

aantee
aantee / aantee Tue, 2013-02-19 22:17

Aki próbálta már friss élesztővel (vagy át tudja számolni a mennyiségeket :), ossza meg a tapasztalatait, plíz! :-)

Gabys
Gabys / Gabys Tue, 2013-02-19 22:46

Szió aantee,
én már összekevertem, de még nem sütöttem ki. Instant élesztőt használtam és nem frisset. De 1 cs. instant élesztő 2,5 dkg. friss élesztőnek felel meg. Friss élesztőből szerintem kb. 3-3,5 dkg. kellene bele. A 6,5 bögre (2.5 dl) liszt = 1 kg. liszt. A 2.5 dl. (3x) bögre langyos víz adott, mérőedényt is tudsz hozzá használni. Normál 1 evőkanál (jódozott) sót használtam. 2 óra alatt elkezdett kelni. Letakarva a hűtőbe tettem kb. 2,5 óra után. Ott is bőszen "dagadt" tovább. 2 napja a hűtőben van, az állaga jelenleg is hibátlan. Bár még nem sütöttem belőle (holnap fogok) de eddig a véleményem pozitív. Remélem tudtam segíteni. Üdv: Gabi
Tormus, bocs h beledumáltam:)))

Torma
Torma / Torma Wed, 2013-02-20 01:27

Szia Gabóca :) nagyon kedvesen és profin " belebeszéltél" ;) ez a hely itt mindenkié!!! Minél többen dumálunk, annál jobb!!! Pláne, ha okosakat is mondunk :))) Mint Te!
Nagyon köszönöm! Tormus :)

Gabys
Gabys / Gabys Wed, 2013-02-20 01:48

Nem tudtam, mikor leszel, így vettem a bátorságot:) Hátha más is gyorsan elő akarja készíteni. Holnap lesz a főpróba, remélem minden jól sül el. A szó szoros értelmében:) Pusszancs:)))

Torma
Torma / Torma Wed, 2013-02-20 03:07

Biztos jo lesz, foleg, ha fehér lisztet kevertél; az még könnyebben kel, emelkedik!!! Nézd meg a lusta kenyeremet; ebből a keverékből sutottem ( ez félbarna) 4 nap hűtőzés utan!!! Jó artizán- sütögetést!!! T :)

Gabys
Gabys / Gabys Sat, 2013-02-23 01:27

Na végre most este (mikor máskor?:)))) -megsütöttem az első adagot. Zsemléket csináltam, sajttal megszórtam a tetejét. Az íze nagyon finom, de képzeld Tormus ellapultak:( Nem lett olyan szép mint Neked a képen. Bevagdalni se nagyon tudtam, annyira lágy, nyúlós volt a tészta. Ettől függetlenül, kellemes íze van, puha lett és levegős. Mi a véleményed? Gyúrjam át még liszttel mielőtt felhasználom? Tegyem tömörebbé legközelebb??? Ami maradt, megsütöm kiflinek úgy döntöttem, nem nyúlok hozzá. De a következő adaghoz van valami tipped? Puszi, jó hétvégét:) G

Torma
Torma / Torma Sat, 2013-02-23 02:28

Gabuci, sajnalom!!! Milyen lisztet hasznaltal? Probalj kenyerlisztet hasznalni, ne finomat..En nagy batran kevert liszttel csinaltam rogton (fele feher kenyerliszt, fele teljes kiorlesu)...bevallom, nem hittem, hogy sikerulni fog, ugyhogy nem is erolkodtem...
Gabi, akarhogy gondolkozom, csak a liszt lehet, mert ha kovetted az utasitasokat, sikerulnie kellett volna...biztos millioszor leteszteltek a receptet, mert konyveket (!) is publikaltak rola.
Talan erdemes megvenni a konyvet: valoszinu "5 perces kenyer minden nap" a cime, de a weboldalrol leveszed a kacifantos nevuket, akkor biztos megtalalod a konyvesboltban. 5 evvel ezelotti ez a felfedezes!!!
Nezd meg a videot megint; ott latod, milyen a teszta allaga...az enyem is lagy es nyulos volt, de tartotta magat szepen, ugyhogy tudtam vagni/bevagni, nem lapult le.
Mennyi ideig volt a hutoben? A kiflim 24 oras, a lusta kenyerem 4 napos hutos volt, mikor sutottem oket...
Biztos nem kelesztetted tul masodszor? Tulkelesztett kenyer osszeesik sutes kozben...
Semmi mas nem jut eszembe; remelem ezeknek valami hasznat tudod venni; ne add fel!
Puszillak, sok sikert, Tormus :)

Gabys
Gabys / Gabys Sat, 2013-02-23 16:15

Nahh, megpróbálok összeszedetten válaszolni:))) A liszt az egyik legjobb liszt típus volt. Nálunk kapható "Nagyi titka" liszt. Kenyérlisztet nem szeretem, mert nagyon sűrű, tömör lesz a tészta tőle. Próbáltam nem vált be. Nézd meg a "kenyeres" típusú receptjeimet, mind nagyis lisztből készült, nem volt gond sosem. 4 napig állt a hűtőben a bekevert tészta. Ahogy írtad kivettem és 40 percig kelesztettem, de kelesztés közben elterült, nyúlós lett...Nem az a fajta vagyok, aki feladja könnyedén:) Arra gondoltam, hogy a következő sütési adagnál mikor formázom teszek hozzá teljes kiőrlésűt, hátha jobban megtartja a formáját. Van még 2 adagnyi tészta, reménykedem.....:)) Puszi: Gabi

Torma
Torma / Torma Sun, 2013-02-24 11:51

Hát ez bosszantó Gabikám..többen panaszkodtak...én tényleg kétszer próbáltam, hogy higgyek a receptnek...és nekem sikerült a kevert liszttel is..többször nem is sütöttem ezzel....fura..nem tudok mire gondolni.
Nagy kedvem nincsen tovább kísérletezni ezzel a recepttel, mert biztos tudod, hogy a vadélesztős kovásszal sütögetek...
Kellemes vasárnapot, puszillak, köszönöm a visszajelzést!!! És persze sajnálom a csalódást! Tormus :)

308
finomliszt 6.5 bögre
instant élesztő 6 g
himalája só 1.5 ek
víz 7.5 dl
tojás 1 db
lenmag 1 ek