Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Aszalt paradicsom olajban

Aszalt paradicsom olajban
Aszalt paradicsom olajban
15 perc / előkészület: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (25)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nők lapja konyha magazinban találtam ezt a remek és ízletes receptet.

Az átlagostól apróbb paradicsomot vegyünk, és olyat aminek vékony a héja, de nem feltétlenül koktél paradicsomot. Aszalás után a paradicsomok mérete kb. a  tojás sárgájához hasonlítható kell, hogy legyen.

Általában két befőttes üvegbe rakom, az egyiket csípősen, a másikat csak fűszerezve készítem, így aki nem szereti az erőset, az is ehet belőle. Nagyon finom tésztákba, kenyérsütéshez, rántottába, sütőben sült krumpli / hús mellett megsütve, szendvicshez, salátákhoz, sajtokhoz vagy csak úgy önmagában.

hozzávalók / 6 adag

Az aszaláshoz

Az olajhoz

ajánlat

Akkor érdemes nekikezdeni, ha 2-3 napig meleg van, és olcsó a paradicsom. Sütőben én még nem készítettem, de alacsony hőfokon jó pár órán keresztül el tudom képzelni, hogy megaszalódik. A fűszerekkel érdemes kísérletezni, egyéni ízlés dolga, ki mit szeret. Bátran fűszerezzük, annál finomabb! A paradicsomok kivágott magos belsejét, pedig kockákba (pl. jégkockatartóba) lefagyasztom, és később pörköltbe, lecsóhoz felhasználom. De a magokat leszűrve finom paradicsomlevet is ihatunk, semmiképp ne dobjuk ki!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A paradicsomokat megmossuk, félbevágjuk, közepét kiszedjük.
  2. Tepsibe zsírpapírra szorosan egymás mellé tesszük a félbevágott paradicsomokat, majd jó alaposan megsózzuk. Akkor érdemes nekikezdeni, ha tudjuk 2-3 napig kánikula lesz. 
  3. Napos helyre rakjuk a paradicsomokat, és letakarjuk valamilyen szellős anyaggal (pl. függöny). 2-3 nap alatt szép bordóra és picire aszalódnak.
  4. Ezután befőttes üvegbe rakjuk a paradicsomokat. A fokhagymákat 2-3 részre vágjuk, rádobáljuk a paradicsomokra. Ezután jöhetnek a fűszerek, a bazsalikomot felaprítjuk, az oregánót rászórjuk, ha csípősen szeretjük, teszünk bele félbevágott chilit is. 
  5. Most mehet rá a kétféle olaj keveréke. Lezárjuk, és jól összerázzuk a hozzávalókat. Majd 1-2 napig a hűtőbe rakjuk, hogy összeérjenek az ízek. Hűtőben sokáig eláll, már ha marad.
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 11
össznézettség: 29 551
elküldve: 12
receptkönyvben: 451
elkészítve: 16/33
Facebookon megjelent: 1

szakács

dorcus89

Mióta szakács: 2012.06.27.
81 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
elkészítési idő: 5-15 perc
kategória: befőttek
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: köret
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

főkategória: befőttek
alkategória: télire
hasonló kategóriák: kompót, fűszerek házilag, befőtt

egyéb elnevezések

aszalt paradicsom, fűszeres aszalt paradicsom, aszalt paradicsom fűszeres olajban

Hozzászólások (25)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

daker2162
daker2162 Fri, 2012-08-17 17:58

Az olajba...lehet 1 szál kakukkfüvet is tenni, ha ajándékba adod, jól mutat és az íze sem megvetendő :)
Köszönjük a receptet! :)

daker2162
daker2162 Fri, 2012-08-17 17:49

Most készítem! Viszont, tepsiben, mivel egyszerűbbnek tűnik. Ismerősöm is igy készitette, légkeverősben kb 100 fokon, 5-6 óra, mig igazán összeaszalódnak azaz nem lesz bennük nedvesség, olyan keményebbek lesznek. Remélem sikerül!! (besóztam!)

szeag
Sz. Ági / szeag Mon, 2012-08-06 14:29

Kész vagyok vele , a kinti ezer fokban szépen megaszalódtak a paradicsomok, csak egyet kérdeznék: ha letelt a hűtőben töltendő 1-2 nap ki lehet venni? És a polcra rakni? Vagy felhasznalasig hutoben kell tartani

dorcus89
dorcus89 / dorcus89 Mon, 2012-08-06 16:18

Igen a mostani idő a legjobb az aszaláshoz. Én eddig mindig a hűtőben hagytam amíg el nem fogyott. Volt, hogy télen is maradt belőle, és semmi baja nem volt.. Ezért nem tudom, hogy szobahőmérsékleten hogy viselkedik, de elvileg nagy baja nem lehet.

2VerAgi2
Ágicámdrágám / 2VerAgi2 Sat, 2012-08-04 07:33

Függönnyel takartam le.Luculus paradicsommal próbáltam ki.Lehet,hogy ez a paradicsom nem jó hozzá,sózni nagyon kell? Azért nem adom fel,a héten már nem tudom megcsinálni,de ha még kánikula lesz belevágok:)Szép hétvégét: Ági

dorcus89
dorcus89 / dorcus89 Sat, 2012-08-04 16:05

Igen-igen a lucullus lesz akkor a hibás. Javítom is a receptet, hogy egyértelműbb legyen. Az átlagostól kisebb paradicsomok kellenek hozzá, és olyanok amiknek vékony a héjuk. Félreértés helyett nem koktélparadicsom, hanem az apróbb paradicsomok. Aszalás után kb. tojás sárgájához hasonló lesz a méretük, így lehet kalkulálni.

Control
Control Thu, 2012-08-16 01:02

Nem hiszem, hogy a paradicsom fajtája lenne a probléma. Én évek óta lucullust aszalok, mert kicsi a nedvességtartalma, hamar szárad. Egyszerűen felkarikázom a paradicsomot kb.2-3 mm-re és fém tepsibe teszem közvetlenül (nem sózom). A forró tepsiben nagyon jól szárad. Napra kell tenni, jó ha szellős is a hely, szúnyoghálóval letakarom a tepsit és fél nap múlva átforgatom a paradicsomokat, ezt szükség szerint ismétlem. Ha odaragad a tepsihez jó éles tortalapáttal meglazítom.

2VerAgi2
Ágicámdrágám / 2VerAgi2 Fri, 2012-08-03 17:31

Nekiálltam és a recept leírása szerint előkészítettem:) Nem tudom mi volt a baj,de második napra a paradicsomok kezdtek bepenészedni.Ma /harmadik napon/ kidobtam az összeset,pedig egész nap "ezer fokban" sütötte a nap.Sajnálom,pedig nagyon jól néz ki.Ági

dorcus89
dorcus89 / dorcus89 Fri, 2012-08-03 17:34

Ezt én sem értem. Jól megsóztad a paradicsomokat? Mivel takartad le? Azt tudom elképzelni csak, hogy nem volt szellős, beállt a levegő, ezért megpenészedett. Sajnálom nagyon....

sakti66
sakti66 Mon, 2012-07-16 10:34

Mennyi üveggel sikeredett ebből az adagból? ..és persze, mekkora üvegek? :)

dorcus89
dorcus89 / dorcus89 Mon, 2012-07-16 15:49

Ez 2 befőttesüvegbe ment, mert az egyik csípős. Körülbelül 10 cm magas és 6-8 cm átmérőjű kicsi lekváros üvegekbe raktam el. Ha nem szeretnél külön csípőset akkor egy nagyobb, pl. csemegeuborkás üveg tökéletes.

kicsivik
kicsivik / kicsivik Sat, 2012-07-14 22:41

Egyelőre csak mentve, mert persze hogy épp most kellett jönnie egy tartós lehűlésnek... Ma is olyan vihar kerekedett délután, hogy a polifoamot körbekergettem a Velencei-tó partján.
Viki

dorcus89
dorcus89 / dorcus89 Sun, 2012-07-15 19:07

Igen, sajnos most a rossz idő erre nem alkalmas, én is a múlt héten használtam ki a jó időt. Reméljük hamarosan megint aszalódhatunk mi is és a paradicsomok is! :)

vcsuka
pussycat / vcsuka Sat, 2012-07-14 09:38

Mar is elmentettem, de nekem sajnos meg kell varnom az itteni nyarat (ausztraliaban januar), de akkor aztan lesz alkalmam ilyet kesziteni a 40-42 fokos melegben. Nagyon orulok ennek a receptnek, ezer koszi.
udv. Veronika

Judit6
Kif Lee / Judit6 Fri, 2012-07-13 19:18

Ez szuper!
Nagyon szeretem, de még soha sem készítettem el. Így egyszerűnek tűnik, tuti meglesz :)

Judit

808
paradicsom 1.5 kg
0 ízlés szerint
olívaolaj 3 dl
napraforgó olaj 3 dl
fokhagyma 4 gerezd
bazsalikom 2 marék
oregánó 5 ek
chili 4 db