Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Aszalt paradicsomos kenyér 2.

Aszalt paradicsomos kenyér 2.
Aszalt paradicsomos kenyér 2.
105 perc / előkészület: 45 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mivel kicsit lágynak ítéltem a tésztát, így kiolajozott, kilisztezett formában sütöttem, bár szerintem a sütőlemezen is szépen megtartotta volna a formáját. Legközelebb majd bátrabb leszek.

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kétféle lisztet összekeverjük az oregánóval és a sóval. A keverék közepébe mélyedést készítünk, és belemorzsoljuk az élesztőt. Hozzáadjuk a cukrot, és a víz felével híg kovászt készítünk. Betakarjuk liszttel és meleg helyen kb. 1 óráig kelesztjük.
  2. Ezt követően hozzáadjuk a maradék vizet, és jó alaposan kidolgozzuk a kenyértésztát.
  3. Konyharuhával letakarva kb. 40 percig kelesztjük. Ezt követően az ujjhegyünkkel gyengéden kinyomkodjuk a tésztából a levegőt. Újabb 10 perc kelesztés, és még egyszer megismételjük az előző "légtelenítést". Erre azért van szükség, mert így hamarabb megkel a tészta. Kb. 1 órát spórolhatunk vele.
  4. Beledagasztjuk az olajat, és a kis darabokra vágott paradicsomot. Két veknit formálunk belőle.
  5. Sütőlemezre tesszük, és sütés előtt kb. 20 percig kelesztjük.
  6. A sütő aljára egy lábasban vizet teszünk, hogy a sülés közben keletkező pára megakadályozza, hogy gyorsan kérgesedjen.
  7. Először magas hőmérsékleten (kb. 200 C-on) 10 percig, majd közepes hőmérsékleten (180 C-on) még kb. 40 percig sütjük. Akkor jó, ha a kérge már ropogós, érezhetően könnyebb lesz és megkopogtatva szépen kopog.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 8
össznézettség: 15 409
elküldve: 1
receptkönyvben: 158
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

ze(n)derta

Mióta szakács: 2008.04.29.
188 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
vegetáriánus: vegán
kalória: átlagos
konyha: olasz
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

szárított paradicsomos kenyér, kenyér szárított paradicsommal, kenyér aszalt paradicsommal

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ildi_ko
ildi_ko Sat, 2015-03-07 00:33

szia, én óvatos duhajként csak a fele mennyiségből készítettem a kenyeret és a késői esti kezdés miatt kenyérsütóben csináltam (az összes vizet beleraktam az elején és a gépben sütöttem meg teljeskiőrlésű programon). Bár kicsit beesett a közepe (valszeg kicsit sok volt a folyadék), nagyon finom és puha kenyerem lett, nem morzsálódott (bár én tettem bele egy kis askorbinsavat is). Csinálni fogok máskor is:-)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2013-03-01 01:30

Szia, elkészítettem a kenyeret. Ez az első kenyérsütésem, valami egészségessel kezdtem. Fini a kenyér, olyan az íze, sőt még jobb, mint az átlag tönkölykenyérnek, de rettentően darabos és morzsálódó lett. Mondjuk már a bio fehér tönkölybúzaliszt is morzsás darabos volt, és nem állt össze a tészta, hiába víz, olaj, pari stb. Neked hogy sikerült ilyen egységes állagúra? Mondjuk én gyúrtam, lehet a dagasztással volt gond, hogy kell dagasztani? Bár amennyire morzsálódós volt az állaga, nem igazán tudom, mit lehet vele kezdeni, de egy biztos, hogy egészséges...

490
teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt 400 g
tönkölybúza liszt 400 g
oregánó 2 tk
2 tk
cukor 1 teáskanál
friss élesztő 50 g
víz 5 dl
olívaolaj 1 dl
szárított paradicsom 15 dkg