Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Aszalt szilvás tökmagos beigli

Aszalt szilvás tökmagos beigli
Aszalt szilvás tökmagos beigli
70 perc / előkészület: 40 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Viszontagságos utazásaim a "tökéletes bejgli, mint a nagyié" útján egy-két rejtelemre véletlenül jöttem rá. Hiába kértem a receptet, a nagyim ránézésre tudja mennyi liszt kell, és nem hagy engem "vacakolni" a "méricskéléssel". Úgyhogy több receptet kipróbálva, azok nekem bevált sarkalatait ötvöztem. A célom vékony tészta volt bőséges töltelékkel, ami nem esik szét és kiadós. A bejglim nem kelesztett, csak addig pihen, míg a tölteléket összeállítom. A liszt minősége is mérvadó. A Lipóti pékségben lehetett kapni szilvás tökmagos péksütit, ami nagyon ízlett. Ugyan a töltelék íze nem egyezik meg a Lipóti pékségéével, de az ihlet onnan származik. Persze ne feledkezzük meg a szilva laxatív hatásáról! Két rúd lesz belőle.

hozzávalók / 12 adag

tészta

töltelék

kenés

  • 1 db tojás (sárgája és fehérje külön-külön)

ajánlat

Devecseri finomlisztet ajánlok a tésztához, vagy más nagyon jó minőségű, tényleg finomra őrölt lisztet. A tölteléket saját szánk íze szerint fűszerezhetjük, mielőtt a beigliket megtöltenénk.

Szólj hozzá!

elkészítés

tészta

  1. A lisztet, cukrot, élesztőt kézi habverővel egy percen át keverjük. Könnyebb, mint szitálni, és a hozzávalókat egyenletesen eloszlatja, csomómentesen.
  2. Belemorzsoljuk a vajat és zsírt.
  3. Hozzáadjuk a tejet és tojássárgáját, és puha tésztát gyúrunk belőle. Ne gyúrjuk túl!
  4. Folpackkal letakarva hűtőbe tesszük.

töltelék

  1. A tökmagot ledaráljuk, és félretesszük.
  2. Az aszalt szilva felét a cukor és víz felével konyhai robotgépben daraboljuk, majd tálban félretesszük. Az aszalt szilva másik felét is daraboljuk a cukor és víz fennmaradó részével.
  3. Az aszalt szilvát, tökmagot, fahéjat, koriandert, sót (ha használunk, a rumot) összekeverjük. Félretesszük.

összeállítás

  1. A tésztát kettéosztjuk. Az első adagot enyhén lisztezett deszkán 25 cm*30 cm nagyságú téglalapra nyújtjuk, ami 3-4 mm vastagságú.
  2. A tészta széleit -2 cm-es csíkban üresen hagyva- a töltelék felét eloszlatjuk rajta egyenletesen.
  3. Kiválasztjuk, hogy melyik hosszabb oldal egyenetlenebb, ami a bejgli aljára kerül majd. A fennmaradó 3 oldalt 2 cm szélességben a töltelékre hajtjuk, ez a tölteléket tartja a bejgli tésztájában.
  4. A felhajtott hosszú oldalról elkezdjük tekerni.
  5. Egy fehér - jó minőségű - sütőpapírral kibélelt gáztepsibe tesszük. Nem kell lisztezni, vagy megkenni.
  6. A második tésztát is kinyújtjuk, megkenjük, felhajtjuk a széleket és feltekerjük. A két bejgli között 7 cm széles helynek kell lennie, mert sülés közben másfélszeresére kel minden oldalon. Ha a bejglik egymáshoz érnek összeragadnak, és nehezebb levenni a sütőpapírról.

kenés

  1. A sütőt 200 Celsius fokra elmelegítjük.
  2. A bejgliket a tojássárgájával megkenjük. Legalább 10 percre szikkadni hagyjuk. Fél óra alatt teljesen megszárad. Lehetőleg hűvös helyen, vagy a konyha hidegebb sarkában hagyjuk szikkadni, így nem kel túl a tészta, ami a felrepedését okozhatja később. Ha a tészta kiszárad, akkor is kirepedhet sütés közben.
  3. Tojásfehérjével is megkenjük a bejgliket, és szikkadni hagyjuk őket legalább 10 percre, legfeljebb 30 percre. Minél hosszabb ideig hagyjuk szikkadni a bejgliket, annál márványosabb lesz a bejgli héja.
  4. A bejgliket megszurkáljuk, hogy a gőz eltávozhasson. Ez segít, hogy a tészta ne repedjen meg sütés közben.
  5. Sütőbe téve a bejgliket 15 percig 200 Celsius fokon sütjük, majd 190 Celsius fokra mérsékeljük a sütőt, és további 15 percig sütjük. A sütőt lekapcsolva a bejgliket a sütőben hagyjuk 15 percig. Ezután rácson hagyjuk kihűlni. - Nehéz megállni, de fontos!
  6. A kihűlt bejgliket felszeletelhetjük. Jó étvágyat, és Boldog Karácsonyt!
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 009
elküldve: 0
receptkönyvben: 8
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

sWaddyWaddy

Mióta szakács: 2013.09.01.
398 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek
kategória: kelt tészta
nehézség: nehéz
szezon: tél
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

kindli, új beigli töltelék, bejgli különleges töltelékkel

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

460
finomliszt 40 dkg
nádcukor 4 dkg
instant élesztő 1 kávéskanál
vaj 14 dkg
sertészsír 7.5 dkg
tej 1.5 dl
tojássárgája 1 db
1 csipet
tökmag 14 ek
aszalt szilva 50 dkg
nádcukor 4 ek
víz 10 ek
fahéj 1 teáskanál
koriander 1 teáskanál
1 csipet
rum 1 ek
tojás 1 db