Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Aszalt szilvás-unicumos puncstorta

Aszalt szilvás-unicumos puncstorta
Aszalt szilvás-unicumos puncstorta
83 perc / előkészület: 30 perc főzés: 3 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Édesanyám születésnapja augusztus 20-án van, és erre készítettem ezt a tortát a mascarponés-gyümölcsös tekercs és a gyümölcsös-túrós zselé mellé. Természetesen a szokásos hideg tojás, a túrós-sajtos pogácsa, és a tormás sonkatekercs egyszerűen is a kínálatban volt. Azért találtam ki a puncstorta ilyen ízesítését, mert Édesanyám szereti az aszalt szilvát és az unicumot. Mindenkinek nagyon ízlett, így gyorsan fogyott. A sárgabaracklekvár és a málnaszörp saját gyártmány, de azért megsaccoltam, hogy kb. mekkora a költsége a tortához.

hozzávalók / 8 adag

Piskótához

Töltelékhez

Tetejére

Tortaformához

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk. Csipet sóval a fehérjéket kemény habbá verjük. A tojássárgákat a cukorral és a 4 ek vízzel habosra keverjük. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot.
  2. Kivajazott-kilisztezett tortaformába simítjuk, és 160 fokra előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük. Tűpróba! Ha megsült, rácsra téve kihűtjük.
  3. Ha kihűlt a piskótánk, vékonyan levágjuk a tetejét, és a belsejét kivágjuk úgy, hogy körben és alul kb. 0,5 cm maradjon. A citromokat kicsavarjuk (0,8 dl-t), és a porcukorral felmelegítjük, időnként megkeverve, hogy a cukor felolvadjon. A citromos cukorszirupot kettéosztjuk, az egyik felébe belekeverjük a málnaszörpöt és a feldarabolt piskótabelső felét, a másik felébe a szilvás unicumot (én nem áztattam be az unicumba az aszalt szilvát, de a torta elkészítésének kezdete előtt kb. 2 órára be lehet áztatni, hogy puhuljon), és a feldarabolt piskótabelső másik felét.
  4. A narancsot kicsavarjuk (nekem a 0,3 dl narancslé volt), és összekeverjük a sárgabaracklekvárral. Bekenjük vele belül a piskótát, és a tetejének az alját.
  5. A piskótába alulra beleegyengetjük a málnás piskótadarabokat, majd elosztjuk rajta az aszalt szilvát. Erre tesszük az unicumos piskótadarabokat. Rátesszük a piskóta tetejét. Lefedjük egy sütőpapírral, és nehezéket teszünk rá, hogy összepréseljük. Egy éjszakát így hagyjuk.
  6. Másnap a sárgabaracklekvárt összekeverjük a 0,2 dl unicummal, és kívülről bekenjük vele a tortát. Kinyújtjuk a fondantot, és a tortát beleburkoljuk.
  7. Díszíthetjük, én ostyavirágokat tettem rá. Szeletelve tálaljuk.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 532
elküldve: 3
receptkönyvben: 25
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Gonoszka1

Mióta szakács: 2012.07.08.
428 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

unicumos puncstorta, aszalt szilvás puncstorta unicummal, unicumos-aszalt szilvás puncstorta

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Sun, 2014-01-19 11:21

Kedves Heni!
Nagyon szívesen, és ha elkészíted, akkor írjad meg, hogy hogyan sikerült!
Üdvözlettel:Kinga

Dagibadi
Dagibadi Thu, 2014-01-16 12:31

Szia Gonoszka1!
Nagyon tetszik a recept, meg szeretném csinálni Édesanyám születésnapjára. Azonban van egy kis problémám: be kell vallanom, én már többször csináltam puncsszeletet, de a bevonatot mindig elbénázom!!! Maga a süti mindig finom, de a cukormáz annyira édes lesz, mire kenhető állagú nem lesz, hogy még az édesszájú Édesanyám sem tudja megenni..:--))
Itt írod, hogy a tortát a kinyújtott cukorfondanttal beburkoljuk. Hogyan készítetted el a cukorfondantot?? Ez egyszerűbb mint a hagyományos puncsbevonat??? Vagy ezt is el lehet rontani???
Légyszi írjál vissza, hogy készíted a cukorfondantot, hátha sikerül megcsinálnom...:---)))
Köszi előre is!!!

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Thu, 2014-01-16 14:07

Szia Dagibadi!

Köszönöm szépen kedves hozzászólásodat! A fondantot rendeltem interneten keresztül. De vannak üzletek ahol megveheted, és akkor nincsen várakozás mire megkapod. Az interneten üsd be, hogy fondant, és akkor kiírja, hogy hol lehet megrendelni (webáruházak), vagy személyesen melyiknél tudod megvenni (mert ilyen is van). A fondanttal nagyon könnyű bánni, azt biztos nem rontanád el, mert csak annyi, hogy tiszta kézzel alaposan átgyúrod, hogy puhuljon (1-2 perc), és aztán én sütőpapíron szoktam kinyújtani, mert arra nem ragad rá. Aztán ügyesen átemeled a lekvárral megkent tortára, és szépen elsimítod. A lényeg, hogy nagyobbra nyújts a fondantot, és utána szépen körbe levágod. Vagy ha már nincs időd erre, akkor nézzed meg a puncstorta receptemet (síma puncstorta), annak a tetejére én csináltam a mázat. Ha belelépsz a receptjeimbe, ott találsz még rumos-meggyes puncstortát is (azon fondant van). Remélem tudtam segíteni, és sikerülni fog a tortád Édesanyád születésnapjára, és egy finom tortával fogod tudni meglepni. Még annyit, hogy ha az aszalt szilvást készíted el, akkor az unikumba áztassad be az aszalt szilvát egy órára, hogy kicsit puhuljon.
Üdvözlettel:Kinga

958
tojás 8 db
finomliszt 24 dkg
cukor 24 dkg
sütőpor 1 csomag
víz 4 evőkanál
1 csipet
piskótalap 40 dkg
szörp 0.8 dl
unicum 0.8 dl
citromlé 4 citromból nyert
porcukor 22 dkg
narancslé 0.3 dl
sárgabaracklekvár 13 dkg
aszalt szilva 20 dkg
cukorfondant 40 dkg
unicum 0.2 dl
sárgabaracklekvár 12 dkg
vaj 2 dkg
finomliszt 2 dkg