Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Aszpikos nyúlpástétom

Aszpikos nyúlpástétom
Aszpikos nyúlpástétom
75 perc / előkészület: 60 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A baráti kör hagyományos szilveszteri batyus báljára készítettem. Sajnos az elkészültekor nem fényképeztük le. A fénykép már újév napján a maradékról készült. Ezért látszik az állapota már egy kissé viharvertnek. Az ízén azonban ez nem érzett. Az óév utolsó napján egy egész nyuszit készítettünk ebédre. Egy részéből finom húsleves lett, amiből az aszpik készítéséhez is használtam fel. A lapockái, gerince és a hátsó combjai sóágyon sültek meg. A köret grillezett cukkini és párolt édesburgonya volt. A pástétomhoz már előre a maradékokkal számoltam, és igen finomra sikeredett.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Mindenkinek, aki nem rest a finom ízekért és a szép látványért sokat pepecselni.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A maradék sült húst kicsontozzuk, és húsdarálón ledaráljuk. Hozzádaráljuk a grillezett cukkinit és a főtt batátát. A darált péphez hozzáadjuk a zöldfűszereket és a fűszeres, sós, darált pritaminpaprikát. Alaposan összekeverjük, és félretesszük.
  2. A húslevest felmelegítjük, és belekeverjük a zselatint. Felforraljuk, és hagyjuk hűlni. Amikor már langyosra hűlt, a kerámia sütőformába szépen belesimogatjuk az alufóliát, és belemerünk annyit a léből, hogy az alját kb. egy centire lepje el. Betesszük a hűtőbe, és addig hagyjuk benne, ameddig meg nem szilárdul. Ezután a formát kivéve, oldalra fordítva az egyik oldalát vonjuk ugyanígy be. A hűtőbe úgy kell betenni és alátámasztani, hogy a forma inkább az alja felé lejtsen. Így nem tud a folyadék kifolyni belőle. Amikor megdermedt, így teszünk a harmadik oldallal is. A forma két végét nem kell aszpikozni. Természetesen az aszpikot a fazékban időnként felmelegítjük, hogy dolgozni tudjunk vele.
  3. A kellően aszpikozott formába beletesszük a pástétomot, és alaposan belenyomkodjuk. Rámerjük a maradék folyadékot, és visszatesszük a hűtőbe. Legalább egy éjszaka hagyjuk dermedni.
  4. Felhasználáskor a forma aszpikos tetejére egy sima tálcát teszünk, és megfordítjuk, hogy a tálca legyen alul. Az alufólia kilógó széleit a tálcára szorítva óvatosan levesszük a formát. Ezután a fóliát is levesszük a kész pástétomról. Optimális esetben (ez szokott nálam is történni) a fólia és az aszpik barátságban elválnak egymástól. Ezért nagyon fontos a formába a fóliát szépen belesimogatni. Balszerencsés esetben rücskös felületet kapunk, amit egy forró késsel óvatosan ki tudunk simítani.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 1 259
elküldve: 0
receptkönyvben: 4
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Zoli

Mióta szakács: 2012.02.17.
59 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kalória: alacsony
alkalom: buli receptek, karácsonyi hidegtálak, szilveszter
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
maradék ételből: maradék húsból
költség egy főre: megfizethető receptek
nehézség: nehéz
kategória: sós krémek
szezon: tél
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
fogás: hideg előétel
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

nyúlpástétom aszpikban, nyúlhúsos pástétom, aszpikos pástétom nyúlhúsból

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

232
nyúlhús 80 dkg
cukkini 1 közepes db
édesburgonya 1 db
pritaminpaprika 1 dkg
borsikafű 1 teáskanál
majoranna 1 kk
olívaolaj 1 ek
alaplé 6 dl
zselatin 3 ek