Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Aszpikos sertésnyelv tojással Gabystól

Aszpikos sertésnyelv tojással Gabystól
Aszpikos sertésnyelv tojással Gabystól
60 perc / előkészület: 15 perc főzés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyik kedvenc hidegkonyhai ételünk. Többnyire este szoktam elkészíteni, mert nem babrás, és a "mit együnk reggelire" kérdés kipipálva.

Nem mindig készítem tojással, akkor viszont a nyelveket, mikor megfőttek, hosszában kettévágom, és úgy pakolom a formába. Fontos, hogy szoros legyen, ne "ússzon" fel az aszpikos lében.

Mivel mindig kuktában készítem el, így annak a főzési idejét adtam meg.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Vajjal vékonyan megkent pirítóssal, kígyóuborkával vagy paradicsommal szeretjük.

Hidegtálakhoz is finom, majonézes salátákkal együtt.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sertésnyelveket megpucoljuk (középről az esetleges zsíros részt leszedjük, a nyelv felületéről amennyire tudjuk, a vastag réteget lehúzzuk), alaposan átmossuk.
  2. Egy fazékba beletesszük a nyelveket, sót, megpucolt fokhagyma gerezdeket és annyi vizet, hogy bőven ellepje.
  3. Teljesen puhára főzzük, villával ellenőrizzük (kuktában fújástól számítva 45 perc).
  4. Ha puha, zárjuk el gázt, és a vízben hagyjuk langyosra kihűlni.
  5. 3 db tojást keményre főzünk, megpucoljuk.
  6. Őzgerincformát folpackkal kibéleljük, és elrendezzük benne a nyelveket és a tojásokat
  7. 6 dl vízbe beletesszük a 2 db erőleveskockát, feloldás után pár percig főzzük (húslevest csak fel kell forrósítani).
  8. Beletesszük a forró lébe a zselatint, és alaposan elkeverjük, hogy tökéletesen felolvadjon benne.
  9. Teaszűrön keresztül az őzgerincbe töltjük a zselatinos erőlevest (húslevest).
  10. A hűtő leghidegebb részébe tesszük teljes dermedésig.
  11. Dermedés után tálra borítjuk, a folpackot leszedjük róla. Vékony pengéjű késsel szépen szeletelhető.
  • elkészítettem: 25 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 818
elküldve: 1
receptkönyvben: 50
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Gabys

Mióta szakács: 2012.08.10.
138 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
alkalom: karácsonyi receptek, karácsonyi hidegtálak, szilveszter, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
konyhatechnológia: kukta
kategória: tapas
szakács elkészítette: család kedvence receptek
fogás: hideg előétel
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

sertésnyelv aszpikban, aszpikos nyelv főtt tojással, aszpikos tojásos disznónyelv

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vcsuka
pussycat / vcsuka Fri, 2013-01-11 09:36

Ezt en is el szeretnem kesziteni, jo a recept, csak egy kerdesem lenne, hogy a 6 dl vizet a szivnek a fozolevebol vetted el? Kellemes hetveget!!! udv. Veronika

Gabys
Gabys / Gabys Fri, 2013-01-11 12:11

Szia Veronika,
nem, tiszta vizet kell használni. A nyelv főzőlevét kiöntöm, ha megfőttek és kihűltek benne a nyelvek.
Jó pihenést a hétvégére:) Gabi

Pezo
pezo / Pezo Thu, 2013-01-10 16:29

Kedves Gabys!
Nagyon jó ötlet, kocsonyfőzéskor a sima kocsonyalé mehet rá zselatin nélkül is szerintem.
Üdv.: pezo / Gyöngyi

Gabys
Gabys / Gabys Thu, 2013-01-10 16:38

Kedves Gyöngyi,
tökéletesen igazad van. A jó kocsonyalé megdermed. Hogy ez nem jutott még eszembe, mikor kocsonyát főzők........:DDDD Köszi az ötletet, mentettem:) Máris érdemes volt feltennem a receptet ! További szép napot Neked, Gabi

Miss Sweetly
Miss Sweetly / Miss Sweetly Thu, 2013-01-10 13:37

Kedves Gabys!
Mostanában rá álltam a hidegtálak készítésének fortélyaira. Zselével még nem dolgoztam, de ki akarom próbálni. Épp van itthon sertésnyelvem, abból leves lesz, de utána ezt a receptet fogom elkészíteni mert nagyon tetszik úgy ahogy van! :) További szép napot!
Üdvözlettel: Miss Sweetly

Gabys
Gabys / Gabys Thu, 2013-01-10 13:59

Kedves Miss Sweetly,
érdemes elkészíteni, mert nagyon finom:) Horváth Rozi féle étkezési zselatint használok itt is, és minden hidegtálhoz, mert megbízható. Nagyon szeretem a hidegtálakat, mert könnyű, olcsónak mondható és (szerintem) laktató kaják. Találsz nálam még néhányat. Ha elkészítetted, örülni fogok a visszajelzésednek:) Szép napot Neked is, Gabi

284
sertésnyelv 60 dkg
tojás 3 db
alaplé 6 dl
zselatin 25 g
1 ek
fokhagyma 5 gerezd