Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Avokádós-tönkölyös-rozsos ropi

Avokádós-tönkölyös-rozsos ropi
Avokádós-tönkölyös-rozsos ropi
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sós ropogtatni valót szerettem volna estére tv nézéshez, vagy csak úgy, ha nasiznék... abszolút saját ötletből vezérelve alkottam meg a "zsiradékmentes" ropit... avokádó zsírtartalma bőven elég volt ehhez a ropihoz! Kis büszkeségem :-) Egy kis fehér liszttel biztos finomabb, de én ellene vagyok... amúgy ajánlom kipróbálásra, a lisztek variálhatók :-)

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Ha valaki nem szereti a tömény teljes kiőrlésű ízt, akkor javaslom egy kis fehérliszt hozzáadását. Illetve a lisztek variálhatóak, bár nekem ez az arány ízlik. Magvak is variálhatóak.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kimérjük a liszteket (a zablisztből valamennyi a nyújtáshoz kellett), megsózzuk, hozzáadjuk a tojásokat (kivéve az egyik fehérjét, amit jobb híján kenéshez használtam fel), a kikapart, összenyomott avokádót, a lereszelt sajtot, szóval majdnem mindent, és összegyúrjuk a tésztát. Ha túl ragadós, akkor tehetünk bele még lisztet. Olyan állagot kell elérni, hogy könnyen nyújtható legyen.
  2. Amint kész vagyunk a gyúrással, akkor vékonyra kinyújtjuk a tésztát, és késsel (pizzavágóval, derelyeszaggatóval) felcsíkozzuk.
  3. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk szépen sorjában, majd lekenjük a tojásfehérjével, és megszórjuk a magvakkal (lehetne még akár sajttal is).
  4. Előmelegített sütőben, 180 °C-on kb. 20 percig sütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 032
elküldve: 3
receptkönyvben: 89
elkészítve: 8/8
Facebookon megjelent: -

szakács

PeZsuRi

Mióta szakács: 2014.06.24.
136 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
kalória: alacsony
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter
fogás: egyéb fogás
nehézség: könnyű
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

reform ropi, egészséges ropogtatnivaló, tönkölylisztes ropogós

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Békési_Dalma
Békésüti / Békési_Dalma Mon, 2015-01-19 09:50

Kedves PeZsuRi!

Nagyon tetszik a recept, végre egy, ami nem vajjal, zsírral készül. :)
Olyan kérdésem lenne, hogy mennyi ideig tárolható a ropi? Meddig marad "friss"?
Síelésre keresek receptet, de olyat szeretnék készíteni, ami napokig (3-4) fogyasztható.
Köszönöm előre is a segítséget! :)

PeZsuRi
PeZsuRi / PeZsuRi Tue, 2015-01-20 02:37

Kedves Dalma!

Sajnos mindig elfogyott, mielőtt kiderülhetett volna hány napig is jó. Úgy gondolom, hogy az avokádónak nincs annyira tartósító hatása, mint a zsírnak, de egy utazásra szerintem simán jó. Azt hiszem nem jó neki a teljes lezártság, hiszen egy kicsit nedvesebb és hamarabb elkezdhet penészedni... de nem biztos. Három napot biztos kibír :-) bocsi a nesze semmit, fogd meg jól-t :-)

tgi
tgi Fri, 2015-01-02 16:59

Tönköly fehér liszttel készítettem el, vékonyra nyújtva, pogácsának szaggattam. (Tettem bele egy kis szódabikarbónát, így egy kicsit megemelkedett) Az avokádó miatt kicsit zöld, de TELJESEN elfogadható, FINOM, sós nasi lett. Legközelebb egy kis borssal lehet, hogy próbálkozom.
Köszönöm a receptet! :)

PeZsuRi
PeZsuRi / PeZsuRi Sun, 2015-01-04 09:04

Szuper, hogy jól sikerült, és működött az avokádó zsírosságával :-) mennyivel egészségesebb így, mint egy egész kocka margarinnal :-)

ancsagirl95
ancsagirl95 / ancsagirl95 Sat, 2014-12-06 16:06

Elkészítettem az édes változatát is! Isteni finom úgy is! :)
Szeretném feltölteni az oldalra, természetesen hivatkoznék erre a receptre! ;)

ancsagirl95
ancsagirl95 / ancsagirl95 Sun, 2014-11-23 17:28

Nemrég készült el. :) 2 dl finom és kb 2 dl zabpehelyliszttel készítettem, valamint adtam hozzá fél teáskanálnyi sütőport. A tetejére aprómagvas-keveréket szórtam
Finom lett! Az avokádót én egy picit érzem benne, de így ad neki még egy kis plusz ízt. :) Szerintem máskor is elkészítem, de akkor édes változatban. :D
Nagyon köszönöm a receptet! :)

PeZsuRi
PeZsuRi / PeZsuRi Sun, 2014-11-23 17:49

Szuper! Örülök neki :-) Biztos vagyok benne, hogy finomliszt és zabpehelyliszt keverékből finomabb :-)

ancsagirl95
ancsagirl95 / ancsagirl95 Thu, 2014-10-30 17:21

Üdv!
Nekem is nagyon tetszik az ötlet, az avokádó bent csücsül a szekrényben, még egy picit hagyom érni. Remélem jól gondolom, hogy jó puhának kell lennie az avokádónak.
A kérdésem, hogy édesen is megvalósítható? És például csak zabliszttel?

PeZsuRi
PeZsuRi / PeZsuRi Thu, 2014-10-30 21:29

Szia!
Igen, nálam puha volt az avokádó. A zabliszt lecserélhető, sőt, ha az egészet finomlisztből csinálod még finomabb. Sokan nem szeretik a teljes kiőrlésű cuccokat. A zabliszt hasonlít a fehér liszthez a legjobban talán. Biztos vagyok benne, hogy édesen is finom lehet, de arra szerintem kitalálok egy új receptet. Vaníliás cukor és fahéj kombó szerintem jó lehet :-)

NovakAndi
NovakAndi / NovakAndi Tue, 2014-10-14 07:13

Szia,
Húúú ez nagyon jó ötlet! Az lenne a kérdésem, az avokádó miatt nem volt mellékíze? Ennyi alapanyagból az a mennyiség lett, ami a képen van? Köszi szépen és gratula még egyszer a recepthez, biztos kipróbálom (bár én sztem kis tönköly fehérlisztet tuti teszek bele, hogy a gyerekek is megegyék). Andi

PeZsuRi
PeZsuRi / PeZsuRi Tue, 2014-10-14 07:38

Szia!

Mintha nem is lenne benne avokádó, még a színén sem látszik :-) és jó érzés, hogy nem egészségtelen zsiradékkal készült... Viszont tényleg ajánlom a tönköly fehérliszt használatát, mert így túl "egészséges" ízű, és a gyerekeknek így tuti nem ízlik. Ha vendégség jön, akkor én is fele-fele arányban csinálom!!
Ami a tányéron van, az ebből a mennyiségből van igen :-) jó kísérletezgetést :-)

128
teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt 80 g
rozsliszt 60 g
zabliszt 50 g
avokádó 1 közepes db
0 ízlés szerint
tojássárgája 1 db
tojás 1 db
trappista sajt 85 g
szezámmag 5 teáskanál
lenmag 5 teáskanál
tojásfehérje 1 db