Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ayran házilag

Ayran házilag
Ayran házilag
5 perc / előkészület: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A nagy melegre való tekintettel úgy gondoltam, gyorsan megismertetjük az Ayrant azokkal, akik még eddig nem ittak volna ilyet. Ez egy hagyományos török hideg, hűsítő, jólesően sós-savanykás innivaló. Ha megfelelő minőségű sót használunk, (himaláya só előnyben), akkor nagyszerűen pótolja a szervezetből eltávozó ásványi anyagokat, amelyeket ilyen kánikulában elveszítünk. A joghurt jótékony immunerősítő hatásáról már nem is beszélve. Mindenképpen a zsíros, lehetőleg házi készítésű joghurtból készítsük, mert egyéb joghurtok nem adják ugyanazt az élményt, pedig mondhatom, az ember egyfolytában csak hörpintené befele! :)

hozzávalók / 1 adag

  • 3 dl görög joghurt (házi készítésű , ha nem kapunk boltban rendes zsíros joghurtot)
  • 2 dl víz (hideg)
  • 1 teáskanál (tengeri, jódozott)

ajánlat

Behűtve, jégkockákkal, árnyékban egy jó kis lazulás mellé! :) A fenti mennyiség egy főre nagy adag, bőven elfogyasztható, két főre kis adag, és biztosan kell duplázni... Érdemes az alapanyagokat előzőleg hideg helyen, hűtőben tartani, hogy jó hűvös legyen fogyasztáskor. Lehet természetesen elkészítés után is lehűteni. Az Ayran alternatív fűszerezése: néhány (2-3) zöld karadamom magját kivesszük, összetörjük mozsárban, és belekeverjük az italba.
pH besorolás: erősen savasít

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy edénybe beletesszük a joghurtot, a vizet és a sót, és egy botmixerrel átmixeljük, vagy kanállal jól összekavarjuk. (Nem kell sokáig, nem vajat készítünk!:))
  2. Egy megfelelő méretű pohárba jégkockákat rakunk, és az italt ráöntjük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 22
össznézettség: 53 331
elküldve: 4
receptkönyvben: 458
elkészítve: 12/20
Facebookon megjelent: -

szakács

Mr and Mrs Smith

Mióta szakács: 2009.03.03.
122 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan nyitó, Dukan lépegető, Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, AB0 diéta – A vércsoport, AB0 diéta – B vércsoport, AB0 diéta – AB vércsoport
mikor: mindig
adag: 1 főre
elkészítési idő: 5-15 perc
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
konyhatitkok: gourmet
konyhatechnológia: hidegkonyha
kategória: italok
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
konyha: török
fogás: ital

receptkategóriák

egyéb elnevezések

Ayran, török joghurtos ital házilag

Hozzászólások (20)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

3.14stike
3.14stike Mon, 2014-11-03 12:41

Könyörgöm! Török receptbe görög joghurtot?
Ha ezt egy török meglátná - török-magyar testvérség ide vagy oda - tuti, hogy igen ferde szemmel nézne rád!
Lehet kapni a magyarországi török boltokban TÖRÖK JOGHURTOT !! A kaymaklı yoğurt az igazi erre a célra, a maga 3%-os zsírtartalmával. És nem kell hozzá himalájai só, az semmivel nem jobb, mint bármelyik másik (elvégre mindegyik az ősi tengerek kikristályosodott sója).
A törökök habosan szeretik az ayrant, van hozzá egy spéci készülékük. Ha nincs ilyen, kézi habverővel is könnyen készíthető.

Bendi
El Bendi / Bendi Mon, 2010-07-05 14:56

Ayran elkészült tegnap, hihetetlen finom!! ráadásul ajánlásod felé hajlott a kezem, s mozsárban megzúztam hamar egy z. kardamom magjait s hozzákevertem :-)

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Mon, 2010-07-05 18:43

Nagyon örülök, hogy ízlett! Legközelebb már én is kardamommal fogom inni. :)) Üdv: Mrs Smith Ui.: Hozzá is írtam az ajánlóba!

Bendi
El Bendi / Bendi Sat, 2010-07-03 14:40

No, ez is belépett a kedvenc italok sorába! Éppen készülődik 4 liter saját joghurt az üvegben, holnap már jó lesz, előbb így próbálom ki (ugyanis indiai vagy csak simán csípős étkekhez gyakran tálalok himalájasós joghurtot, csak úgy, hűtésnek), aztán köv. héten ha sikerül legalább ennyi liter görög joghurt, akkor azzal is meglesz :-))

Egyébként érdekelne, miként tudtok ennyi görög-török-indiai receptúrát? - vagyis a háttértörténet, ha szabad kíváncsiskodnom :-)
szép napokat! Bendi

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sat, 2010-07-03 19:04

Örülök neki, hogy tetszik!:) Egyébként pont most találtam, hogy az Ayrant szívesen ízesítik 2-3 zölkardamom belső magjával, (tehát tok nélkül) amit előtte mozsárban porrá törnek. Ha gondolod, próbáld ki!
Hogy honnan tudunk ilyeneket?! Legkisebb kémnövendékünk, Junior így válaszolt erre: "Ha szereted az életed, nem akarod tudni!":-P Bocs, de ezt nem tudtam kihagyni!:DDD Félre tréfa, nekem szívem csücske Görögország. Semmi családi vagy egyéb kapcsolódásom sincs hozzá, de ilyenkor, nyáron, már szinte "honvágyam" van oda...Az sós, párás tengeri levegő, a virágok tömény illata, melyet a levegőbe lehelnek, a napsütés, a táj, az emberek, az ízek, a zene, mind-mind, egyszóval nagyon szeretem. De nem csak én, a család többi tagja is. Így természetes, hogy az ott tapasztalt ízeket itthon is megpróbáljuk elővarázsolni. Nekem, Törökország nem áll távol Görögországtól, vagy fordítva, de lehet, hogy ezért megköveznek, és ott is nagyon izgalmas ízekre lel az ember. Indiáról meg annyit tanultam főiskolai tanulmányaim során, hogy az ottani konyhát már vétek lett volna kihagyni. De nálunk az egész család így van vele, bárhol jár az ember a világban, a gyomron keresztül lehet az egyik legkönnyebben kapcsolatot építeni az emberekkel. Mert mindig érdekelnek a helyi szokások, emberek, egyszóval minden. A többi meg utánaolvasás, utánajárás, stb. Másrészt a fűszerek sokszínű használata nagyon izgat minket, mert ezzel szerintem igen sokat lehet hozzátenni az egészséges táplálkozáshoz, másrészt izgalmassá válik még a legegyszerűbb étel is. Beindítja képzeletet, és életörömet ad. Asszem dióhéjban ennyi...:DDD Köszönjük a kedves érdeklődést, jól esett!:)) Mrs Smith

Bendi
El Bendi / Bendi Sat, 2010-07-03 22:15

Jajj, de jó! "Köszönöm a mesét" :-)
Erősen kedvelem a kardamomot, uh mindenképpen teszek bele.
A fekete változatát is ismeritek? Én csak úgy hívom "bogár" mert az ételbe téve megszívja magát és úgy néz ki mint egy páncélos bogár :-) kedvelem a füstös ízét, ki is használom, hogy ilyen, beleteszem olyan étkekbe amiknek jól áll a "füst íz", így kikerülöm az aromák használatát.
Gyümölcsleves pedig nem készülhet z.kardamom és csillagánizs nélkül!

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sat, 2010-07-03 22:26

Igen, múltkoriban vettem fekete kardamomot, és ott szagoltam vagy tíz percig, olyan finom füstölt szaga van! :) Még ugyan használni nem használtam, de hamarosan arra is sor kerül.

elif
Tekten Elif / elif Sun, 2010-06-13 08:18

Bizony bizony kánikulában igen jól jön, na és (nehezebb) húsételek, grillételek kísérőjeként egy török asztalról elmaradhatatlan.

309
görög joghurt 3 dl
víz 2 dl
1 teáskanál