Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Babgulyás finis konyhájából

Babgulyás finis konyhájából
Babgulyás finis konyhájából
170 perc / előkészület: 20 perc főzés: 150 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Azt, hogy majorannát teszek bele, azt ellestem egy szabadban főzésnél az egyik ismerősömtől. Mióta így csinálom, úúú, annyira finom ízt ad neki, hogy a párom alig bírta abbahagyni az evést, a gyerkőcöm is imádja. Azért arra figyelnünk kell, hogy a füstölt husi nehogy nagyon sós legyen, nálunk a hentes pontosan eltalálja a sózást, így nem kell kiáztatnom. Én utálom a babot, ezért csak 1 konzervet használok, de elbír kettőt is.

hozzávalók / 4 adag

  •  60 dkg sertéscomb
  •  2 szál nyulja (füstölt porc)
  •  1 nagy fej hagyma
  •  4-5 közepes krumpli
  •  1 szál répa
  •  1 szál zöldség
  •  1 vörösbab konzerv
  •  1 tk majoranna
  •  színes paprika
  •  2 tojásból galuska
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sertéshusit felkockázzuk, a nyulját tetszőlegesen felvágjuk.
  2. A hagymát felkockázzuk, és kevés olajon megpirítjuk, a színes paprikát rátesszük, és felöntjük 3 l vízzel. Beletesszük a húsokat, sózni tilos!!!
  3. A megtisztított répát és zöldséget felkarikázzuk, és beletesszük a majorannával együtt. Szép csendes lángon főzzük.
  4. Amikor a porc megfőtt, hozzáöntjük a lecsöpögtetett babot és a kockára vágott krumplit, majd készre főzzük (ilyenkor meg szoktam kóstolni, hogy elég sós-e, ha szükséges, teszek bele ételízesítőt).
  5. Végül beleszaggatjuk a galuskát, és készre főzzük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 20 404
elküldve: 1
receptkönyvben: 51
elkészítve: 6/9
Facebookon megjelent: -

szakács

finis

Mióta szakács: 2011.08.08.
11 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: levesek
kalória: átlagos
mikor: ebéd
adag: 4 főre
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

füstölt húsos babgulyás, sertéshúsos babgulyás, babgulyás galuskával

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Tarackos
Tarackos / Tarackos Mon, 2014-05-12 10:44

nyúl, nyú, nyula, nyúlja, nyúja (főnév II.)

Hosszú, vékony húsréteg, amely elnyúlik a sertés hasa két oldalán, és egybefut a két első lába között.

A gazdasszony frissen kisüti a disznó nyúlát. A sertés nyúlja kitűnő lesz pecsenyének vagy töltött káposztába.

sanko.xxl
sanko.xxl Mon, 2013-04-29 16:46

Legyek kötekedő, a "nyúlja" vagy "nyúja" a Dunántúlon, de Győr környékén biztosan a dagadó népies elnevezése. Ettől másutt még lehet "porcogós" is. Ettől függetlenül biztosan finom, kipróbálom.

finis
finis / finis Tue, 2013-04-30 06:36

Legyél kötekedő :) mifelénk így hívják,oldalasnak a porcogós széle,nállunk aki nyulját kér az ezt kapja.http://www.google.hu/search?q=f%C3%BCst%C3%B6lt+nyulja&hl=hu&qscrl=1&rlz=1T4AURU_huHU498HU499&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=Ckp_UciDAYLVswbmpYG4Cw&ved=0CF0QsAQ&biw=1366&bih=641#imgrc=0saVdPfYbiHfSM%3A%3BzRthnIG8Rulq0M%3Bhttp%253A%252F%252Ffonixhus.hu%252Fpictures%252Farucikk_230.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Ffonixhus.hu%252Ftermek-kat%253D41-74-0_FUSTOLT-ARUK%3B640%3B400

sanko.xxl
sanko.xxl Tue, 2013-04-30 15:38

OK. A közölt link nekem nem jön be, de mindentől függetlenül elfogadom, sőt, én (eredendően pesti lévén) kifejezetten szeretem a helyi elnevezéseket. Győr megyében a szűzpecsenye pásztor, a csülök meg csánk névre hallgat. És van még sok "tájjellegű" kifejezés, elnevezés, amely csak színesíti a hétköznapokat, ezeknek remek hangulatuk van a számomra. Az oldalasnak minden formáját imádom, füstölve is, és a porcogókat meg kifejezetten szeretem. Amúgy füstölt-mániás vagyok, sőt, saját kezűleg is csinálok ezt-azt: kolbász, disznósajt, a sonkát még nem mertem megpróbálni, de ami késik, nem múlik.
Jó ízeket, hálás evősereget, és kevés koleszterint (füstölt szalonna, óh...) kívánok, üdvözlettel: Kovács Sándor, aki főzni is szeret...

finis
finis / finis Thu, 2013-05-02 18:33

sajnálom,hogy nem jön be na de mindegy is,ha rákeresel kidob pár képet.na én meg azt nem hallottam még,hogy csánk egész idáig,de igen ahány ház annyi elnevezés.A lényeg a végeredmény szerintem,további jó főzőcskét!

anyuka54
anyuka54 Tue, 2012-10-30 11:31

Ez biztos nagyon finom el is készítem.Köszi a receptet.
Egyébként "tetszik" mikor az kötekedik aki még egy receptet sem tett fel.
üdv:Kata

finis
finis / finis Wed, 2012-10-31 08:47

Mióta megláttam,hogy majorannát tesznek bele és megkóstoltam azóta csak így csinálom,nagyon szeretjük így.
Igen,sajnos,bár ahogy láttam másnál is kötekedett,túl szép lenne nélkülük az oldal :))
szép napot!!

Tarackos
Tarackos / Tarackos Fri, 2012-10-26 06:32

A konzerv bab és az olaj sokat ront rajta.Gulyást pedig sertésből nem lehet főzni.Sertés gulya nincs csak marha.

finis
finis / finis Fri, 2012-10-26 08:45

Ezért a recept neve babgulyás finis konyhájából,mert MI így szeretjük!persze,hogy más zsírral és marhahússal ami baromi drága mifelénk majdnem duplája a sertéshúsnak,uram bocsá,hogy nem tudom megvenni!

Tarackos
Tarackos / Tarackos Sat, 2012-10-27 08:58

Nem hiszem,hogy a zsír drágább lenne mint az olaj,pláne ha otthon olvasztod.A sertés nyúlja pedig a hasaszalonnán, a háj alatti részen fekvő hús.

finis
finis / finis Sat, 2012-10-27 13:58

most direkt kötekedsz??a marhahús a drága ennél egyértelműbben nem tudom leírni.mifelénk ha a hentestő füstölt nyulját kérek akkor finom füstölt porcogóst kapok!de biztos a hentes tudja rosszul