Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Babgulyás minden jóval

Babgulyás minden jóval
Babgulyás minden jóval
165 perc / előkészület: 15 perc főzés: 150 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Babos magyaros fogásként ezt a tartalmas levest főztük Terence Hillnek a Nosaltynál tett látogatása alkalmából.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Nagy családi összetartásokra, vasárnapi ebédnek egy jó palacsinta elé nagyszerű fogás.

Szólj hozzá!

elkészítés

Előkészületek

  1. A babot áztassuk be előző este egy nagy tál vízben, reggel töltsük újra, és átforgatás után hagyjuk addig benne, ameddig rá nem kerül a sor a főzésnél.
  2. A marhahúst megtisztítjuk, megmossuk, leszárítjuk, majd tetszőleges kockákra vágjuk (én a kisebbeket szeretem).
  3. A zöldségeket megmossuk. A szalonnát, hagymát és a paprikát apróra kockázzuk, a paradicsomot is kisebb darabokba vágjuk. A fokhagymát szétnyomjuk, és nagyon apróra vágjuk.
  4. A leveszöldségeket és a burgonyát tisztítjuk, a húshoz megfelelő, még harapható darabokba szeljük. Hideg vízben félretesszük.

Levesfőzés

  1. Egy nagy lábasban a szalonnát addig hevítjük, hogy a zsírja teljesen kisüljön.
  2. Erre dobjuk rá a fokhagymát, majd egy perc múlva a hagymát, és közepes lángon üvegesre pároljuk.
  3. Az edényt félrehúzva fűszerezünk: jöhet a fűszerpaprika, kömény, babérlevél, só, bors és egy nagy keverés.
  4. A tűzre visszatéve rászórjuk a paprikakockákat, és pár percig puhítjuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot, és tovább pároljuk, hogy egy szuper tömör alapot kapjunk.
  5. Ebbe kerül a felkockázott hús, amit átkeverünk, párolunk, ameddig kicsit kifehéredik, majd bőven, hogy ellepje, felöntjük vízzel, és lassú bugyogással főzzük puhulásig.
  6. Menet közben, ha már félig puha a hús, beleszórjuk a leöblített babot és a hússal együtt puhára főzzük őket.
  7. Ekkor egymás után, időeltolással a zöldségek jönnek: először a sárgarépa, utána a fehérrépa és a zeller, majd a végén a burgonya. Én csak a sima gulyásba teszek csipetkét, de aki szereti a babgulyásba is, itt tegye bele.
  8. A vizet pótoljuk, hogy bőven ellepje a hozzávalókat. Ellenőrizzük a fűszerezést, majd főzzük roppanósan puhára a zöldségeket.

Tálalás

  1. Frissen aprítsuk a petrezselymet, és minden kiszedett tányér levest szórjunk meg vele. Friss, illatos házi fehér kenyér jár mellé. Jó étvágyat hozzá!
  • elkészítettem: 40 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 12
össznézettség: 14 310
elküldve: 1
receptkönyvben: 32
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Gréti

Mióta szakács: 2012.01.30.
280 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: húsvét, karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
költség egy főre: megfizethető receptek
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

babos gulyásleves

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

536
fejtett bab 50 dkg
kolozsvári szalonna 10 dkg
fokhagyma 2 gerezd
vöröshagyma 2 közepes db
paprika 1 db
paradicsom 2 nagy db
marhalábszár 1 kg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 2 teáskanál
babérlevél 4 db
őrölt fűszerkömény 1 kávéskanál
sárgarépa 6 közepes db
fehérrépa 2 közepes db
zeller 1 kis db
burgonya 3 közepes db
víz 2.5 l
petrezselyem 1 csokor