Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Babka

Babka
Babka
65 perc / előkészület: 30 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A babka egy kedvelt lengyel kalács, ami "nagymamát" vagy "nénikét" jelent. Leginkább töltött kalácsként ismerik, a töltelék lehet: csoki, aszalt gyümölcs, vaníliás cukor, dió vagy mandula. A csokival töltött kalács felszeletelve nagyon látványos, egy habos kakaó mellé kiváló reggeli, vagy uzsonna.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A tepsi kikenéséhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy tálban összekeverjük a lisztet, cukrot, szárított élesztőt.
  2. Hozzáadjuk a felkockázott puha vajat, a két tojást és a tejet.
  3. Kidolgozzuk a tésztát. Először kézzel, majd a robotgép dagasztókarjával jó alaposan. Egy ragadós tésztát kapunk eredményül.
  4. Meleg helyen a duplájára kelesztjük.
  5. Lisztezett deszkán téglalapalakúra nyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal, rászórjuk a csokoládét, mazsolát, fahéjat. ( Aki édesebben szereti, itt még szórhat rá cukrot.) Ne sajnáljuk egyik hozzávalót sem!
  6. A hosszanti oldalától szorosan feltekerjük, majd 6 egyforma részre vágjuk egy jó éles késsel.
  7. Kivajazunk egy őzgerincformát, és szorosan egymás mellé tesszük a levágott darabokat. Félretesszük még egy fél órát kelni. Ezalatt 180 fokra előmelegítjük a sütőt.
  8. 25 percig sütjük, majd letakarjuk alufóliával - hogy ne égjen meg a teteje - és így még 10 percig.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 31
össznézettség: 46 645
elküldve: 17
receptkönyvben: 819
elkészítve: 14/20
Facebookon megjelent: -

szakács

Julcsi

Mióta szakács: 2009.04.13.
4 recept

receptjellemzők

alkalom: húsvét, hanuka
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyha: zsidó
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

mazsolás-csokis töltött kalács

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bluebell854
bluebell854 Sat, 2012-04-07 18:07

Sziasztok! Nagyon jól néz ki, most várja a sütést. De nem kell megkenni valamivel a tetejét? Köszönöm Bluebell

julia.presley
Julcsi / julia.presley Wed, 2011-08-31 22:37

:) Nos ha marad belőle, akkor szerintem 2-3 napot elbír, letakarva persze.
Ha picit már szikkadna,akkor csak pár másodperc mikróban és finom friss, illatos és puha lesz újra.

Manolya
Manolya / Manolya Wed, 2011-08-31 22:23

Nagyon tetszik a recept, a kérdésem az lenne, hogy mennyi ideig marad friss? Megy a receptkönyvbe, köszi

julia.presley
Julcsi / julia.presley Mon, 2010-10-25 17:38

Szia! Szerintem meg lehet próbálni,de ebben az esetben én kis kockákra vágnám a lekvárt és azt szórnám a tésztára,a feltekerés előtt.:) Nagyobb darabban lehet megnehezíti a formázást. Majd számolj be nekünk az eredményről! Julcsi

julia.presley
Julcsi / julia.presley Wed, 2010-06-30 13:09

Szia Eszter!!

Nagyon örülök,hogy sikere volt a kalácsnak:)

Próbálgassátok különféle ízvilággal. Megunhatatlan!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-06-30 09:45

Szia Julcsi!
Nagyszerű recept, ahogy elfogyott a kalács újra meg kellett sütnöm. :-)
Kipróbáltam tojás nélkül is, kicsit több tejjel (van egy 6 éves kis barátnőm, aki allergiás rá), és úgy is nagyon finom.
Köszönöm!
Üdv,
Eszter

julia.presley
Julcsi / julia.presley Wed, 2009-04-29 14:47

Szia mignon! Nagyon örülök, hogy tetszik a recept! :)
250ml-s kávésbögrével mértem a dolgokat.

mignon
Mignon / mignon Wed, 2009-04-29 11:35

Szia Julcsi!
Nagyon ínycsiklandó recept, hamarosan kipróbálom!
Kérdésem az lenne: mekkora bögrét használsz a méréshez?
Üdv:
mignon

zederta
ze(n)derta / zederta Thu, 2009-04-16 08:10

szia Julcsi!
nagyon szimpatikus ez a recept. szerintem a hétvégén ki is próbálom sok-sok aszalt gyümölccsel....

898
finomliszt 2.5 bögre
tej 1.25 dl
nádcukor 0.5 bögre
tojás 2 db
vaj 5 dkg
instant élesztő 1 tasak
étcsokoládé 15 dkg
fahéj 0 ízlés szerint
mazsola 10 dkg
vaj 1 dkg