Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Babkrémmel töltött gőzgombóc sajtmártással

Babkrémmel töltött gőzgombóc sajtmártással
Babkrémmel töltött gőzgombóc sajtmártással
70 perc / előkészület: 30 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mivel állandóan kísérletezem, próbálok új ízeket, illetve alapanyagokat párosítani, megtalálni a tökéletes fűszerezését egy-egy ételnek, így nem csoda, hogy ez az étel megszületett. 

Nem mondom, hogy percek alatt el lehet készíteni, de nem bonyolult. Viszont nagyon finom! :-) Szerintem megér egy próbát.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A babkrémhez

A sajtmártáshoz

ajánlat

Fogyaszthatjuk meleg előéteként, de főételként is megállja a helyét. 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A gőzgombóc tésztájához a liszteket egy nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a cukrot, az olajat, a joghurtot és a tojássárgáját. Az élesztőt feloldjuk a langyos vízben, és ezt is hozzáadva közepesen lágy tésztává dagasztjuk. Miután a tészta összeállt, jól kidolgozzuk, majd fél órát letakarva, langyos helyen kelesztjük. Miután megkelt, óvatosan átdolgozzuk, és még 20 percig kelesztjük.
  2. Míg a tészta pihen, addig elkészítjük a babkrémet. Ehhez a bacont ujjnyi csíkokra vágjuk, kisütjük a zsírját, majd hozzáadjuk az apróra vágott lilahagymát, és üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a leöblített babot, a mustárt és a köményt. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Villával vagy fakanállal nagyjából összetörjük a babot, és annyi vizet adunk hozzá, hogy krémszerű legyen. Utolsó lépésként belereszeljük a gerezd fokhagymát, és hozzáadjuk az aprított rozmaringot. Miután összeforraltuk, félretesszük hűlni.
  3. Miután a tészta eleget pihent, lisztezett munkalapon ujjnyi vastagra nyújtjuk, és fánkszaggatóval vagy egy vizespohár segítségével kiszaggatjuk. 
  4. A kiszaggatott korongok közepébe 1-1 evőkanálnyi babkrémet teszünk, egy másik koronggal befedjük, és a szélét összenyomkodjuk.
  5. Egy fazékban vizet forralunk, és ha van, párolóbetétre, ha nincs, akkor egy szűrőbe helyezve a gombócokat a gőzben kb. 20 perc alatt készre gőzöljük. 
  6. A mártáshoz a paprikákat megmossuk, szárazra töröljük, majd láng fölött vagy a sütőben a grill alatt megsütjük. Miután megsültek, lefedve hagyjuk hűlni, majd meghámozzuk, eltávolítjuk a csumájukat és a magokat. 
  7. Lereszeljük a sajtot, mártásos edényben, pici vajon, lassú tűzön felolvasztjuk, hozzáadjuk a paprikát, felöntjük a főzőtejszínnel, és botmixerrel pépesítjük, ízesítjük sóval, kevés fehérborssal, beforraljuk, és a babos gőzgombóccal tálaljuk.
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 939
elküldve: 0
receptkönyvben: 62
elkészítve: 5/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Szilvásgombóc

Mióta szakács: 2011.05.27.
57 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

gőzgombóc paprikás sajtkrémmel, gőzgombóc sósan, töltött gombóc sajtkrémmel

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Pezo
pezo / Pezo Wed, 2013-01-30 13:18

Kedves Veruss!
Ezek szerint sós verziója is van a gőzgombócnak. Mit gondolsz, egy jó kis gombatöltelékkel is el lehet ezt készíteni? Szerintem igen, de azért várom válaszod.
További fincsi receptjeid várom. Az ötletet köszönöm!
Üdv.: pezo / Gyöngyi

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2013-01-30 18:25

Kedves Gyöngyi!

Szerintem, ha nem próbálunk ki mindenfélét, sosem tudjuk meg milyen is lenne:))
A gőzgombóc biztosan isteni finom gombával töltve, akár egy tejfölös-paprikás mártással.
Biztosan ki fogom próbálni ilyen verzióban is. Sőt, akár egy jó sós-borsos pirított káposztával is jó lehet. Ha kipróbálod a gombás változatot, kérlek írd meg milyen volt!
A blogomon több receptet is találsz, hátha van olyan ami megtetszik és elkészíted:
http://szilvasgomboc-veruss.blogspot.hu

Üdvözlettel,
Vera

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2012-07-07 09:06

Kedves Éva-Anyóca!

Nagyon örülök, hogy tetszik a recept! Természetesen, sima liszttel is elkészíthető :-)
Remélem ízleni fog, ha elkészíted!

Üdvözlettel,
Veruss

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2012-07-07 07:29

Kedves Szilvásgombóc!

Mesés, a fénykép alapján, a neve is fantáziát megmozgató, részemről el szeretném készíteni, - igaz, ahhoz megvárom a csodás afrikai nyár végét!, -mivel nem szeretek én is az étellel főni. A sima nyár jöhet!!! , ezerrel .:-))
Sima liszttel is lehet készíteni? :-)
Nagyon guszta, ötletes étel, köszönöm.:-))

Szép nyárias hétvégét kívánok!

Éva-Anyóca

785
finomliszt 20 dkg
tönkölybúza liszt 10 dkg
tojássárgája 1 db
élesztő 10 dkg
joghurt 3 ek
víz 1.25 dl
napraforgó olaj 1.5 ek
0.5 tk
cukor 1 teáskanál
vörösbab 20 dkg
bacon 5 dkg
mustár 1 tk
lila hagyma 1 db
fokhagyma 1 gerezd
rozmaring 1 szál
őrölt fűszerkömény 2 csipet
fekete bors 1 csipet
0 ízlés szerint
sajt 15 dkg
kápia paprika 3 db
főzőtejszín 1.5 dl
0 ízlés szerint
fehér bors 0 ízlés szerint